top article


H Ελένη Τέντου είναι πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Actelion Pharmaceuticals Hellas. Η σχέση της με τις επιστήμες υγείας ήταν όπως λέει και η ίδια κάτι που καλλιεργήθηκε από τα παιδικά της χρόνια, ενώ ως έναν από τους μέντορές της ονομάζει την γιαγιά της. Γυναίκα με ευαισθησίες, με μια βαθιά αγάπη προς την αρχαιοελληνική φιλοσοφία αλλά και τις τέχνες, αποδεικνύει έμπρακτα πως η Υγεία στην Ελλάδα έχει ανάγκη από ανθρώπους με ήθος και θέληση.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Να αναζητώ την ουσία, σε όλες της τις εκφάνσεις. Γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι το «ουσιώδες» είναι αυτό που αξίζει τον κόπο στη ζωή.

Γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα;
Οι επιρροές για την ενασχόλησή μου με τις επιστήμες υγείας, καλλιεργήθηκαν μέσα στην οικογένεια από την παιδική μου ηλικία. Ο μέντοράς μου γι’ αυτό ήταν η γιαγιά μου, η οποία λάτρευε τις επιστήμες υγείας αλλά η οικογένειά της εκείνη την εποχή δεν της επέτρεψε να ευοδώσει το προσωπικό της όνειρο. Σήμερα αντιλαμβάνομαι ότι σε άγνοια των γονιών μου, προσπαθούσε με τον δικό της τρόπο να καλλιεργήσει την αγάπη αυτή για την ιατρική, την φαρμακευτική στα κορίτσια της οικογένειας και οι προσπάθειές της απέδωσαν καρπούς. 
  Η πρώτη επαφή μου με την φαρμακευτική αγορά ήρθε πολύ νωρίς από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι προκλήσεις που παρουσίασε ο κλάδος αλλά και η δυνατότητα να κάνεις «καλό» μέσα σε αυτόν ήταν νομίζω που στην αρχή με μαγνήτισαν. 

Πώς ξυπνάς το πρωί;
Με μουσική. Πάντα! Και με ακολουθεί όλη την ημέρα!

Το mantra σου για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη μέρα;
Ως λάτρης της Ελλάδας και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, ενστερνίζομαι πλήρως τη ρύση του Περικλή, που έλεγε ότι «αυτό που αφήνεις πίσω σου, δεν είναι μόνο οι επιγραφές σε μαρμάρινα μνημεία, αλλά ότι είναι συνυφασμένο με τη ζωή των άλλων»

Μια στιγμή της ζωής σου (θετική ή αρνητική) που σε καθόρισε;
Ίσως ακουστεί κοινότυπο, αλλά ο ερχομός του γιού μου στη ζωή μου άλλαξε την οπτική μου και τις απαιτήσεις μου.

Τι σε εμπνέει στη ζωή και στη δουλειά;
Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι. Επιλέγω πολύ συνειδητά, να βρίσκομαι δίπλα σε πρόσωπα που με εμπνέουν, ανθρώπους που με προκαλούν προς το καλύτερο. Θέλω η «ομάδα» μου, στη δουλειά και στην προσωπική μου ζωή, να έχει ανθρώπινη υπόσταση, να μπορεί να γελά με τα λάθη της και να μαθαίνει από αυτά, να ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, να μάχεται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει τις επιτυχίες της.

Ποιο είναι το κίνητρό σου για να δημιουργείς;
Ένα καλύτερο αύριο. Ειδικά μέσα από τη θέση μου στην Actelion αυτό έχει διττή διάσταση. Αφενός, συλλογικά, και ως κομμάτι της στρατηγικής μας στην εταιρεία, επιδιώκουμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από σπάνιες παθήσεις προσφέροντάς τους πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες με ορφανά φάρμακα. Αφετέρου, μέσα από τα προγράμματα mentoring στα οποία συμμετέχω ανά τον κόσμο, επιθυμία μου είναι να μεταφέρω γνώση και εμπειρία σε νέα στελέχη, ώστε και αυτοί οι ίδιοι να επιδιώκουν με πάθος ένα καλύτερο αύριο, για τους ίδιους και για την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται

Μια κομβική στιγμή στην καριέρα σου;
Θα έλεγα η Actelion. Η Actelion είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή εταιρεία βιοτεχνολογίας με διεθνή παρουσία η οποία δραστηριοποιείται στην ανακάλυψη και διάθεση καινοτόμων φαρμάκων για την κάλυψη σημαντικών και χωρίς μέχρι σήμερα φαρμακευτική αντιμετώπιση, ιατρικών αναγκών.
Όταν αποφάσισα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορεί να μην έχει παρουσία και στην Ελλάδα, ήταν κάτι παραπάνω από επιχειρηματική απόφαση. Ήταν προσωπικός στόχος και όραμα. Το θεωρούσα αδιανόητο να υπάρχουν θεραπείες σωτήριες για συνανθρώπους μας με σπάνιες παθήσεις, και να μην είναι διαθέσιμες στη χώρα μας. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η διαδρομή της εταιρείας στη χώρα μας αλλά και η ενασχόλησή μου με έναν κλάδο «πρόκληση» , σε μία εποχή όπου η βιοτεχνολογία και τα ορφανά φάρμακα, ήταν έννοιες ελάχιστα γνωστές στη χώρα, πόσο μάλλον μία εταιρεία που το αγαθό που προωθούσε- και προωθεί ακόμα- είναι η καινοτομία. 
 
Τι σου έμαθε η οικονομική κρίση;
Η διάρκεια της ύφεσης στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία. Πιστεύω ακράδαντα ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες και προκλήσεις και κυρίως να εντείνουμε ο καθένας στο τομέα του τις προσπάθειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ένα ακόμη μάθημα ήταν η αξία της υπομονής… πολλές φορές τελικά χρειάζεται να περιμένεις!

Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>