top article
«Η πρώτη μηχανή που έπιασα ήταν μια σοβιετική, αναλογική Ζenit αγορασμένη από πλανόδιους πωλητές. Έκανε τη δουλειά της άψογα». Η Ιωάννα Χατζηανδρέου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και παρότι σπούδασε τουριστικές επιχειρήσεις, η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία έμοιαζε με φυσική εξέλιξη, «Παράλληλα με τις τουριστικές επιχειρήσεις φοιτούσα και σε ένα ΙΕΚ φωτογραφίας έπειτα από ένα βραβείο που κέρδισα σε διαγωνισμό». Αν και είναι παιδί της ψηφιακής εποχής και του MTV, έχει «εκτίσει την ποινή της» στο φιλμ (όπως κάθε φωτογράφος που σέβεται τον εαυτό του και την δουλειά του) τόσο με την πρώτη της μηχανή όσο και με την εθελοντική της δουλειά στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, «Ψηφιοποιούσαμε φιλμ πολύ πολύ παλιά, σχεδόν κατεστραμμένα, μια δουλειά με μεγάλη ευθύνη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα».

Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ δυνατή πολιτιστική σκηνή, γαλουχεί εξαιρετικά δημιουργικά ταλέντα, που δυστυχώς δεν έχει τις δυνατότητες να κρατήσει, να απορροφήσει επαγγελματικά, «Το 2008-2009 κατεβαίνω στην Αθήνα χωρίς συγκεκριμένη δουλειά. Δε με χωρούσε επάνω ο τόπος, δημιουργικά ένιωθα εγκλωβισμένη». Άρχισε φωτογραφίζοντας ένα θέμα το μήνα για γνωστό περιοδικό και σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται δουλειές και συνεργασίες που «κάποιες ήταν καθοριστικές για μένα». Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο εκπροσωπείται από το πρακτορείο This is Not Another Agency, συνεργάζεται με γνωστά έντυπα και online περιοδικά, έχει δύο ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό της και συμμετοχή σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις της Θεσσαλονίκης. Φέτος, κλείνει τα 6 της χρόνια στην Αθήνα και είναι ήδη γνωστή στο urban crowd της πόλης, όχι μόνο ως η ανερχόμενη φωτογράφος Ιωάννα Χατζηανδρέου αλλά και ως η shooterio του instagram με τα πολύ πολύ genial και fun selfies.

Γιατί ασχολήθηκες με αυτό το επάγγελμα;
Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς τον λόγο που ασχολήθηκα με τη φωτογραφία. Δεν υπήρχε κάποια οικογενειακή παράδοση, θεωρώ όμως ότι επηρεάστηκα πολύ από την εποχή των βιντεοκλίπ και του MTV, που έπαιζε διαρκώς στο σπίτι λόγω της μεγαλύτερης αδερφής μου. Παρακολουθούσα με τις ώρες κλιπ, με συνάρπαζε όλη αυτή η σκηνοθεσία και η τελική εικόνα σε συνδυασμό με τη μελωδία. Όπως και το να ξεφυλλίζω περιοδικά μόδας.

Διαχρονικά αγαπημένοι σου φωτογράφοι;
Ο Josef Koudelka και ο Sebastiao Salado, κι από τους νεότερους ο Nick Knight και οι Inez & Vinoodh.

Μόδα, πορτρέτα ή εικαστική φωτογραφία;
Μικρότερη χάζευα editorial μόδας κι έλεγα ότι θέλω να κάνω αυτό! Στην πορεία όμως κατάλαβα ότι δεν το’ χω τόσο με τη φωτογραφία μόδας, γιατί αυτό που με γοητεύει περισσότερο από όλα είναι το πορτρέτο. Ο άνθρωπος στην πραγματική του διάσταση, με τα πολύ καλά και όμορφά του, μέχρι τα πολύ σκοτεινά και τρομακτικά του σημεία.

Ποια εικόνα σου έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στο μυαλό;

Αυτή η φωτογραφία με το σκύλο του Koudelka μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που την είδα για πρώτη φορά. Η κατάμαυρη μορφή του σκυλού στο κάτασπρο χιόνι καθώς και το σχήμα του κεφαλιού όπως έχει αποτυπωθεί, μου βγάζουν κάτι τρομακτικό αλλά και πολύ όμορφο ταυτόχρονα.

Women Talk: Ιωάννα Χατζηανδρέου


Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙ

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>