top article
Η Ιουλία Γράψα είναι διευθύντρια καρδιολογίας και επίτιμη επίκουρη καθηγήτρια στην Καρδιολογία, στο Πανεπιστήμιο του Imperial, καθώς και πρόεδρος των νέων καρδιολόγων για την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία. Αν και πολύ νέα, η ίδια έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την επιστήμη της, την οποία έχει εξασκήσει σε μεγάλα νοσοκομεία του Λονδίνου και των Η.Π.Α. Ως πρόεδρος των νέων καρδιολόγων, δραστηριοποιείται στη φιλανθρωπία και στον εθελοντισμό, μέσω ενός δικτύου νέων ανθρώπων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, αλλά και προετοιμάζει ένα μεγάλο εθελοντικό πρόγραμμα σε όλη την Αφρική, για διάγνωση και θεραπεία παιδιών και ενηλίκων. Η Ιουλία, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της, βρήκε λίγο χρόνο να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του Madame Figaro, για τις γυναίκες, τις σχέσεις, την οικογένεια και την επιτυχία. 

Ποιο είναι το μυστικό/συνταγή της επιτυχίας σου;
Οφείλω πολλά στην οικογένεια μου. Από μικρή έβλεπα τους γονείς μου που δούλευαν όλη μέρα ακούραστοι και πάντα με θετική ενέργεια. Μου έμαθαν λοιπόν να έχω υπομονή και επιμονή σε ό,τι και αν κάνω και να δίνω αγάπη, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική μου ζωή.

Γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα;
Όταν ήμουν 12 ετών, γυρνούσα το μεσημέρι με το ποδήλατο στο χωριό και με πήρε τηλέφωνο η γιαγιά μου για να μού πει ότι ήταν ανάγκη να πάρω την πίεση του παππού. Πηγαίνοντας εκεί, διαπίστωσα ότι ο παππούς είχε πολύ υψηλή πίεση και είχε αρχίσει να μουδιάζει το χέρι του – περνούσε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και με αυτή την εμπειρία συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις στον συνάνθρωπο, γι' αυτό ήθελα από μικρή να γίνω γιατρός. Στη συνέχεια ως φοιτήτρια με ενέπνευσε ο καθηγητής της Καρδιοχειρουργικής, Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος να επιλέξω την καρδιολογία και η αγάπη μου για το επάγγελμα επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον καθηγητή Πέτρο Νιχογιαννόπουλο. Γνώρισα ανθρώπους ηθικούς, εργατικούς και με ενέπνευσαν να προσφέρω συνέχεια και ανιδιοτελώς στον άρρωστο.

Πώς ξυπνάς το πρωί;
Το πρωινό ξύπνημα προϋποθέτει ένα δυνατό καφέ και συνήθως διαβάζω και απαντώ στα mail μου, παρακολουθώ τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μετά φεύγω για το νοσοκομείο.

Το mantra σου για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη μέρα;
Υπομονή και πίστη πως όλα θα πάνε καλά.

Μια στιγμή της ζωής σου (θετική ή αρνητική) που σε καθόρισε;
Οι γονείς της μητέρας μου – ο παππούς και η γιαγιά – έχασαν τη ζωή τους την ίδια μέρα, την ίδια ώρα και σε διαφορετικά νοσοκομεία. Ήταν πολύ αγαπημένοι για 55 χρόνια. Και έφυγαν ένα μήνα πριν μάθω ότι πέρασα στην Ιατρική Σχολή. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός θεωρώ ότι με καθόρισε και σκέφτηκα περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε αληθινά και να έχουμε μόνο αληθινούς ανθρώπους στη ζωή μας.

Τι σε εμπνέει στη ζωή και στη δουλειά;

Χαίρομαι να έχω δίπλα μου πάντα ανθρώπους με θετική ενέργεια, δημιουργικούς, να είναι αυθόρμητοι και καλοπροαίρετοι σαν παιδιά. Να κάνουν όνειρα, να είναι αισιόδοξοι και να μην εκμεταλλεύονται τον συνάνθρωπο, αλλά να τον βοηθούν. Αυτό επιδιώκω, τόσο όταν πρόκειται για το σύντροφό μου, όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Όταν βλέπω ανθρώπους με αρνητική ενέργεια ή με υστεροβουλία, προτιμώ να μην συνεργαστώ καθόλου μαζί τους, ανεξάρτητα από το κόστος.

Ποιο είναι το κίνητρό σου για να δημιουργείς;
Η αγάπη για τον άνθρωπο. Θεωρώ σημαντικό στο επάγγελμα της ιατρικής να υπάρχει η ανιοδιοτελής προσφορά και η αγάπη. Εμείς ως γιατροί που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανακοπές, με ανθρώπους που μας εμπιστεύονται τη ζωή τους, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε αξιοπρεπείς και να σεβόμαστε τις ανθρώπινες ψυχές. Σε διαπροσωπικό επίπεδο, και πάλι η αγάπη φέρνει χαρά και δημιουργικότητα. H συνέχεια στη σελίδα ΙΙ

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

Συνεντεύξεις Τρίτη 10.10.2017

MF Mούσα: Ιρίνα Σάικ

Η Ρωσίδα καλλονή ποζάρει στο φακό του Mario Testino για την καμπάνια της Intimissimi. H Madame Figaro ρίχνει μια ματιά στο backstage και μιλά αποκλειστικά μαζί της

>