top article

Της πήρε 10 χρόνια να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αφού, για να τα καταφέρει, ενεπλάκη σε μία ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία κατά την οποία έπρεπε να πιστοποιήσει τα πιο τρελά πράγματα (όπως, για παράδειγμα, ότι είναι κόρη της μητέρας της, η οποία είχε φύγει από την ζωή). Και όμως, η Κέλλυ Βλαχάκη κάθεται απέναντί μου, σε μία ταράτσα με θέα την φθινοπωρινή Αθήνα, και μού λέει την ιστορία γελώντας. Η CEO της Earth Friendly Products, της αμερικανικής εταιρείας- κολοσσού, φιλικών προς το περιβάλλον απορρυπαντικών, είναι η επιτομή της θετικής ενέργειας αφού μπορεί να μού μιλάει για τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ζωή της και όμως, πάντα να βγάζει συμπεράσματα για το πώς αυτές την βοήθησαν να προχωρήσει παρακάτω.

Η κόρη του θρυλικού Βαν Βλαχάκη, που έφτασε μετανάστης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και έκανε πραγματικότητα το αμερικανικό όνειρο, μού λέει πόσο τυχερή νιώθει που είχε την ευκαιρία, από μικρή, να περάσει από όλα σχεδόν τα πόστα της επιχείρησης του πατέρα της και να αποφασίσει, στην πορεία, ότι η ενασχόλησή της με την Earth Friendly Products, συνδύαζε πολλές από τις αγάπες της- την επικοινωνία, την επιχειρηματικότητα και την πολιτική. Στην Ελλάδα ήδη τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται με την επωνυμία Ecos, αλλά σκοπός της είναι να ολοκληρώσει το όραμα του πατέρα της, τον οποίο έχασε αιφνιδίως πέρυσι, που δεν ήταν άλλο, από την δημιουργία, στην Ελλάδα, του εργοστασίου παραγωγής που θα τροφοδοτεί Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, και μάλιστα με τα πρότυπα επιχειρηματικότητας που διατηρεί η εταιρεία τους και στις Η.Π.Α..


Η Earth Friendly Products, εκεί, εκτός από το ότι είναι 100% τροφοδοτούμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και έχει καταφέρει, από το 2013, να έχει μηδενική εκπομπή ενεργού άνθρακα για την παραγωγή της, βασίζεται πολύ στους υπαλλήλους της, και φροντίζει αυτοί να είναι ικανοποιημένοι ώστε να αποδίδουν καλύτερα. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό, από 8 σε 17 δολάρια την ώρα. Ήδη, η επιχειρηματίας είναι σε στάδιο αναζήτησης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στην Αττική. Η τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία του Βαν Βλαχάκη, μάλιστα, ο οποίος, ως μετανάστης στη «Γη της Επαγγελίας», κατάφερε να συνδυάσει τις γνώσεις του στη Χημεία, με τις πολιτιστικές αξίες που πήρε μαζί του φεύγοντας από την Κρήτη, αλλά και την αγάπη του για την φύση και την οικολογία, έγινε το 2012 ταινία, με το όνομα «A Green Story». «Είχαμε μιλήσει με τον Nika Agiashvili (σκηνοθέτη της ταινίας) και ήμασταν διστακτικοί για την πραγματοποίηση της ιδέας του, αφού αυτή προϋπέθετε αρκετές ώρες παρακολούθησης της καθημερινότητάς μας, ώστε να γραφτεί το σενάριο, και αναρωτιόμασταν κατά πόσο αυτή η “εισβολή” θα άλλαζε τις ζωές μας. Όμως, ταυτόχρονα, η παραγωγή ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία επιμόρφωσης του κοινού για τα οφέλη του “πράσινου” τρόπου ζωής, για το ότι η προστασία του περιβάλλοντος, εκτός από θέση και φιλοσοφία, μπορεί να είναι μία απλή, καθημερινή διαδικασία», μού λέει.

Μεταξύ διαλέξεων, συναντήσεων, συνεντεύξεων αλλά και γευμάτων με την «Big Fat Greek» οικογένειά της, η Κέλλυ Βλαχάκη βρήκε τον χρόνο να κανονίσει για την 11χρονη κόρη της, που ήταν μαζί της στο ταξίδι, μία περιήγηση στην Ακρόπολη, και να πιεί έναν καφέ μαζί μου, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο του Madame Figaro.


Πώς ξυπνάς το πρωί;
Είμαι σίγουρα πρωινός τύπος γιατί είναι βασική προϋπόθεση για να οργανώνω σωστά την μέρα μου. Η βάση μου είναι το Cypress της California και τα εργοστάσια της εταιρείας μας, στην Ανατολική Ακτή βρίσκονται στην Florida και το New Jersey- είναι τρεις ώρες μπροστά από εμένα. Οπότε, ξυπνάω καθημερινά στις 5 π.μ., αφού στην Ανατολική Ακτή είναι ήδη 8 π.μ. Στην Ελλάδα, αν ξυπνούσα στις 5, θα τους είχα αποτελειώσει (γέλια)! Και, φυσικά, οι άνθρωποί μας στην Ελλάδα είναι ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά για να μιλήσουμε. Αλλά νιώθω ότι, μεταξύ 5 και 6.30 το πρωί, μπορώ να κάνω αρκετή δουλειά από το σπίτι, αφού είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλω και να απαντήσω στα mail μου, να επικοινωνήσω με τις εγκαταστάσεις μας. Είναι η πιο ήσυχη στιγμή αφού, με το που θα φτάσω στο γραφείο για να ξεκινήσω και επίσημα την μέρα μου, μπορούν να συμβούν διάφορα που θα μού αποσπάσουν την προσοχή. Και, φυσικά, στις 6.30, ξυπνάει η κόρη μου και ακολουθούμε την πρωινή ρουτίνα μας- πρέπει να φύγουμε από το σπίτι για το σχολείο της στις 7.15. Παίρνουμε μαζί το πρωινό μας, ντύνεται, την πηγαίνω στο σχολείο και φτάνω στο γραφείο στις 8 και ενώ έχω, ήδη, δουλέψει τρεις ώρες με τον πιο παραγωγικό τρόπο.

Το mantra σου για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη μέρα;
Νομίζω ότι, ό,τι και να συμβαίνει οποιαδήποτε μέρα, πρέπει πάντα να κοιτάς τον μακροπρόθεσμο στόχο σου. Προσπαθώ να μην αφήνω τον εαυτό μου να αποσπάται από συγκεκριμένα γεγονότα, οποιαδήποτε μέρα, και να είμαι προσηλωμένη στον τελικό. Εδώ στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά παραμένω προσηλωμένη στην δέσμευσή μας, για την λειτουργία του γραφείου διεθνών πωλήσεων που ανοίξαμε το 2013. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αποσπάται από τα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά.

Women Talk: Κέλλυ Βλαχάκη

Μια στιγμή της ζωής σου (θετική ή αρνητική) που σε καθόρισε;
Μπορώ να σκεφτώ πολλές αλλά θα έλεγα ότι, σε μικρή ηλικία, κατάλαβα καλά ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύουμε τον οργανισμό και την υγεία μας. Όταν ήμουν 14 χρονών, η μητέρα μου διαγνώστηκε με καρκίνο και ξεκίνησε τις χημειοθεραπείες. Υπέβαλλε τον οργανισμό της σε ραδιενέργεια και, έκανε μαστεκτομή. 15 χρόνια αργότερα, την έχασα από καρκίνο του μαστού. Ήταν μόνο 57 χρονών. Είχα την πιο υπέροχη μητέρα, υπήρξα τυχερή σε σχέση και με τους δύο γονείς μου. Σίγουρα αυτό, ως παιδί με καθόρισε, ένιωσα αδύναμη να την βοηθήσω και να την στηρίξω αλλά και με ενέπνευσε να φροντίσω ώστε και άλλες γυναίκες, άλλες οικογένειες, δεν θα περάσουν αυτό που περάσαμε. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν τόσες επιστημονικές έρευνες που συνδέουν πολλά από τα συστατικά που βρίσκουμε στα παραδοσιακά προϊόντα καθαρισμού με τέτοιου τύπου ασθένειες, είναι αδιάσειστα τα στοιχεία τους, ακόμα και για τον καρκίνο του μαστού- ναι, αρκετές περιπτώσεις οφείλονται στην γενετική προδιάθεση, αλλά υπάρχουν πράγματα στο περιβάλλον μας, που μπορούμε να ελέγξουμε. Θα έλεγα λοιπόν, η αρρώστια της μητέρας μου, αλλά και ο θρίαμβός της, αφού περίπου ένα χρόνο μετά την αρχική διάγνωση ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στην θεραπεία και παρέμεινε καλά μέχρι σχεδόν να γίνω 30, υπήρξε σίγουρα μία καθοριστική στιγμή στην ζωή μου, που με έκανε να θέλω να κάνω κάτι για να προστατεύσω και τους άλλους ανθρώπους. Ο πατέρας μου υπήρξε επίσης πολύ καλός σε αυτό, ήταν ευγνώμων και πάντα πολύ αισιόδοξος, ένα πολύ θετικό πρότυπο για εμένα. Δεν ξέρω αν είδες το Α Green Story, αλλά από όταν ήμουν μικρό παιδί, θυμάμαι κάθε βράδυ τον πατέρα μού να μού λέει ιστορίες για την ζωή του στην υπό κατοχή Κρήτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και, όταν μεγάλωσα ακόμα, ταξιδεύαμε στην Κρήτη και προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε τα βήματά του- τις εγκαταστάσεις όπου ήταν φυλακισμένοι ο πατέρας και ο παππούς του, και αυτός, 6 χρονών τότε, τους πήγαινε φαγητό, ώστε να μην τραβήξει την προσοχή των Γερμανών. Ήταν ήδη από τότε μέρος της Αντίστασης, προσπαθούσε κάνει σαμποτάζ ρίχνοντας άμμο στα ντεπόζιτα των οχημάτων τους. Αυτό το κουράγιο και η αποφασιστικότητα, είναι στοιχεία που αποκτά κανείς από πολύ νεαρή ηλικία. Αν δεις την ταινία, θα δεις πώς έφτασε στην Αμερική και ζούσε σε καταφύγια αστέγων ενώ δεν μιλούσε Αγγλικά, όλες τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, και ότι ποτέ δεν το έβαζε κάτω, έδειχνε πάντα κουράγιο. Και αυτός υπήρξε καθοριστικός στην ζωή μου, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε ο ίδιος, και εξέλιξε την εταιρεία μας. Ο χαμός του πέρυσι με συνέθλιψε, δεν ήταν μόνο ο πατέρας μου, τον θεωρούσα τον καλύτερό μου φίλο και συνεργάτη σε τόσα πολλά πράγματα.

Τι σε εμπνέει στη ζωή και στη δουλειά;
Σίγουρα η κόρη μου γιατί, κοιτώντας τα παιδιά μας, αυτό που βλέπουμε είναι το μέλλον μας. Είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης, το καλύτερο κίνητρο. Θα έλεγα φυσικά ότι και ο πατέρας μου με εμπνέει με τόσους τρόπους ακόμα και σήμερα, αφού συνεχίζει να ζει μέσα από το όραμά του για την εταιρεία μας, και αυτό είναι κάτι που νιώθω καθημερινά. Παρότι μού λείπει, βλέπω την εξέλιξη των πραγμάτων που ονειρεύτηκε. Χθες το βράδυ, ήμουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μιλούσαμε για την ιστορία του και το πώς έφτασε εκεί που έφτασε. Έφτιαξε έναν υπέροχο οργανισμό, και ο σκοπός μου τώρα είναι να κάνω αυτό τον οργανισμό παγκόσμιο brand. Έχουμε ήδη γνωρίσει τεράστια επιτυχία στις Η.Π.Α. και, πέρυσι, τα πήγαμε εξαιρετικά σε Ιαπωνία, Κίνα και Αυστραλία. Είμαι σίγουρη ότι μας παρακολουθεί από ψηλά και είναι υπέροχο να βλέπω την εταιρεία να γίνεται «παίκτης» σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεις τα προϊόντα μας σε 62 χώρες και, σίγουρα, νιώθω κατενθουσιασμένη.

Μια κομβική στιγμή στην καριέρα και στη ζωή σου;
Στην προσωπική μου ζωή σίγουρα η γέννηση της κόρης μου η οποία, φυσικά, υπήρξε κομβικό σημείο και με ενέπνευσε και στην καριέρα μου. Στην επαγγελματική μου ζωή μπορώ να σκεφτώ τόσες υπέροχες στιγμές, που δυσκολεύομαι να επιλέξω μόνο μία. Είναι μία σειρά από μικρές νίκες και κατακτήσεις καθημερινά, που είναι απολύτως ικανοποιητικές. Πριν δύο χρόνια, γίναμε η πρώτη εταιρεία μηδενικού ισοζυγίου ενεργού άνθρακα στις Η.Π.Α., αυτή ήταν σίγουρα μία κομβική στιγμή στην ιστορία μας. Αυτό που καταφέραμε με την ομάδα μου, μας έφερε πολύ σημαντικούς πελάτες, καθώς επίσης και η στιγμή που καταφέραμε να βάλουμε τα προϊόντα μας σε κλασικά καταστήματα. Όταν μπήκα στην εταιρεία, τα προϊόντα μας πωλούνταν μόνο σε «πράσινα» καταστήματα, που και αυτό ήταν πολύ σημαντικό, αλλά σίγουρα, το να τα κάνουμε προσιτά στο σύνολο του καταναλωτικού κοινού υπήρξε σημείο- καμπή. Νομίζω ότι δεν μπορώ να επιλέξω μόνο μία, είναι ένα σύνολο τόσων μικρών νικών, είτε πρόκειται για την αποδοτικότητα των εργοστασίων μας λειτουργικά, είτε για μία σειρά προϊόντων, είναι μεγάλη η τιμή για εμένα και την εταιρεία μας, και τις καταχωρώ ως ιδιαίτερα δυνατές στιγμές στην επαγγελματική ζωή μου.Η συνέχεια στη σελίδα ΙΙ
Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>