Η Πριγκίπισσα Leonor στη σκιά του Μουντιάλ | Η μεγάλη σύμπτωση στον ημιτελικό Γαλλία - Ισπανία
Paolo Blocco/WireImage/Getty Images/Ideal Image
Η τελετή των "Βραβείων Πριγκίπισσας" της Girona συμπίπτει με τον ημιτελικό της Ισπανίας φέρνοντας το Μουντιάλ στο βασιλικό πρόγραμμα.
Η πορεία της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου επηρεάζει και το πρόγραμμα της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Ο ημιτελικός απέναντι στη Γαλλία διεξάγεται την ίδια ημέρα με την τελετή απονομής των Βραβείων Πριγκίπισσας της Girona, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη σύμπτωση για την Πριγκίπισσα Leonor και την οικογένειά της.
Η φετινή απονομή πραγματοποιείται στις 14 Ιουλίου στο Μεγάλο Θέατρο Liceu της Barcelona, με την παρουσία του Βασιλιά Felipe, της Βασίλισσας Letizia, της Πριγκίπισσας Leonor και της Infanta Sofía. Λίγο αργότερα, στις 21:00 ώρα Ισπανίας, η εθνική ομάδα αντιμετωπίζει τη Γαλλία στο AT&T Stadium του Arlington στο Texas, διεκδικώντας την πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026.
Το ποδόσφαιρο επιστρέφει στη βασιλική ατζέντα
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια σημαντική ποδοσφαιρική αναμέτρηση συμπίπτει με τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Πριγκίπισσας της Girona. Το 2025, η τελετή απονομής είχε πραγματοποιηθεί την ημέρα του ημιτελικού της Ισπανίας απέναντι στη Γερμανία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών.
Η Πριγκίπισσα Leonor και η Infanta Sofía έχουν παρακολουθήσει μαζί αρκετές αναμετρήσεις της εθνικής ομάδας. Τον Ιούλιο του 2025 ταξίδεψαν στη Βασιλεία για τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος γυναικών ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Βασιλιάς Felipe και η Infanta Sofía είχαν βρεθεί στο Βερολίνο για τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών, όπου η Ισπανία κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας την Αγγλία.
Οι νέοι που βραβεύονται στο Liceu
Τα Βραβεία Πριγκίπισσας της Girona αναγνωρίζουν νέους ανθρώπους που ξεχωρίζουν στους τομείς της επιστήμης, της τέχνης, της κοινωνικής προσφοράς και της επιχειρηματικότητας.
Μεταξύ των φετινών βραβευμένων βρίσκεται ο αστροφυσικός Rafael Luque, ο οποίος έχει συμμετάσχει στην ανακάλυψη περισσότερων από 220 εξωπλανητών. Στην κατηγορία της επιχειρηματικότητας τιμάται η βιοτεχνολόγος Patricia Aymà, συνιδρύτρια εταιρείας που αναπτύσσει βιοδιασπώμενα βιοπλαστικά με τη χρήση βακτηρίων.
Βραβεύονται επίσης η σκηνοθέτις Gemma Blasco στην κατηγορία των τεχνών και ο κοινωνικός επιχειρηματίας Hatim Azahri. Τα διεθνή βραβεία απονέμονται στην επιχειρηματία Mercedes Bidart και στον ερευνητή José Eduardo Méndez.
Η τελετή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ετήσιες υποχρεώσεις της Πριγκίπισσας Leonor ως Πριγκίπισσας της Girona. Φέτος, όμως, το ενδιαφέρον για τους νέους βραβευμένους συνυπάρχει με την αγωνία για την πορεία της Ισπανίας στο Μουντιάλ και τον καθοριστικό αγώνα απέναντι στη Γαλλία.

