top article

Στην αρχή της κρίσης, όταν το swing και η χαρούμενη μουσική λειτουργούσαν σαν παυσίπονα, η Μαρίζα Ρίζου έκανε σαφές ότι δε θα ήταν η κοπέλα που θα τραγουδούσε με γατίσια φωνή χαριτωμένους στίχους. Το αποδεικνύουν με ευκολία οι ραδιοφωνικές επιτυχίες της, η συμμετοχή της στο μιούζικαλ Απλή μετάβαση, οι μουσικές της για θεατρικές παραστάσεις και οι συναυλίες της που δημιουργούν το αδιαχώρητο, ως "κοινό μυστικό", με αυτό το μείγμα συναυλίας και stand-up comedy.

Η Μαρίζα Ρίζου από την αρχή έδωσε ένα σαφές στίγμα ότι θα αποτελούσε σύντομα ακόμα έναν πόλο στο λεγόμενο νέο αίμα του ελληνικού τραγουδιού, χωρίς σοβαροφάνειες αλλά και χωρίς την ελαφρότητα που συνήθως συνοδεύει την εξωστρέφεια στην Ελλάδα. Αντίθετα, όπως φαίνεται και στη συζήτηση γνωριμίας που ακολουθεί, πίσω από το όπλο του χιούμορ κρύβεται η επίγνωση μιας ανήσυχης εσωτερικής αναζήτησης.

Όταν η Madame Figaro συνάντησε τη Μαρίζα Ρίζου

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη δική σου μουσική;

Έκανα ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και θεωρίας. Δεν πήγα ποτέ σε ωδείο, με άγχωνε τρομερά. Μάλλον δεν ήθελα να συνδεθεί αυτή η κλίση προς τη μουσική με κάτι τόσο αποστειρωμένο και αυστηρό όπως είναι οι εξετάσεις. Ένιωθα πως λερώνω αυτό που αγαπάω αν του βάλω κάτι επιβεβλημένο. Μάλλον έχω ένα θέμα με το "επιβεβλημένο".

Άρα, στο σχολείο θα ζορίστηκες.

Κι όμως, επειδή δεν είχα ακριβώς επιλογή, προσπαθούσα να μετουσιώσω αυτή τη διαδικασία σε κάτι χρήσιμο για μένα. Σκεφτόμουν: "Αυτά που μαθαίνεις μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να γοητεύσεις κάποιον που δε θα σου καθόταν επειδή δεν είσαι και τόσο πολύ όμορφη" (γέλια).

Έχεις μια ιδιαίτερη κωμική φλέβα, που παραπέμπει στις ταινίες της Φίνος. Κάποιες φορές μου θυμίζεις Βλαχοπούλου, άλλες, πάλι, την Καρέζη.

Δεν ξέρω. Αλλά με την ευκαιρία, η Καρέζη σ’ εκείνες τις ταινίες αποδεικνύει πώς είναι να είσαι αστεία και σέξι ταυτόχρονα.

Πάντως, δε νιώθω ότι είσαι από τα κορίτσια που θεωρούν το ερωτικό ζήτημα αυτοσκοπό.

Αν κάτι είναι αυτοσκοπός, αυτό είναι να είσαι ήρεμος και ψυχικά υγιής. Οφείλουμε στον εαυτό μας –γιατί με αυτόν κοιμόμαστε σίγουρα κάθε βράδυ– να είμαστε ελεύθεροι, να βλέπουμε τι πραγματικά θέλουμε. Εννοείται πως έρχομαι αντιμέτωπη με τα ερωτήματα που σχετίζονται με το νόημα της ζωής, τη σχέση των ανθρώπων, τις συντροφικές σχέσεις, την οικογένεια και τα παιδιά.

Έχεις καταλήξει κάπου;

Με απασχολεί το γιατί δε θέλησα κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Επιπλέον, πιάνω τον εαυτό μου να βλέπει διαφορετικά κάποιες γυναίκες που δεν είχαν παιδιά σε σύγκριση με το παρελθόν. Τελικά, και πάλι με βάση τη συναισθηματική μας νοημοσύνη χρειάζεται να βρούμε τι θέλουμε εμείς και όχι τι έχει αποφασίσει η κοινωνία για μας. Είναι τεράστια ευθύνη να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο, πρέπει να είσαι όσο δομημένος μπορείς για να προχωρήσεις σε μια τέτοια κίνηση.

Ακούγοντας τα πρόσφατα τραγούδια σου, νιώθω πως εκφράζουν μια αλλαγή, μια δική σου αποκάλυψη. Δε μένουν μόνο στην ανεβαστική διάθεση των πρώτων.

Το ότι επέλεξα πριν από κάποια χρόνια να επικοινωνήσω μια εξωστρέφεια δε σημαίνει ότι από κάτω δεν υπάρχουν άλλα πράγματα. Δε θέλω με τίποτα να νιώθω σαν προϊόν με κάποια επωνυμία. Όταν ένιωσα πως κατηγοριοποιούμαι, μου γύρισε το μάτι. Σκέφτηκα πως δε θέλω να γίνω κάτι που έχουν αποφασίσει οι άλλοι να είμαι. Πρέπει να νιώθω ελεύθερη σε αυτή τη σχέση με τους ακροατές.

Μαρίζα Ρίζου Madame Figaro

Πώς θα ήθελες να σε βλέπει το κοινό δηλαδή;

Δε θέλω να λέει κάποιος: "Πάω στη Μαρίζα για να γελάσω, αλλά επειδή με σέβεται, μου λέει αλήθεια και θέλω να δω τι έχει να μου πει φέτος".

Τι έχει να μας πει, λοιπόν, φέτος η Μαρίζα;

Αυτό που είμαι φέτος. Στο πρόγραμμα δεν υπάρχει μόνο δηλαδή το Μια άλλη ευτυχία ή το Είναι μικρή η ζωή, υπάρχει και το Ζητάτε να σας πω ή το Πόσο βλάκας, που είναι ένα τραγούδι που δεν περίμενα ότι θα αφορά κανέναν και μόνο του, από το Ίντερνετ, έχει μια απήχηση που δεν την περίμενα, το Κάποιος να με σύρει, που επίσης δεν περίμενα ποτέ ότι θα αφορά τον κόσμο να πω εγώ ένα τέτοιο τραγούδι.

Όσα λες ανάμεσα στα τραγούδια είναι αυθόρμητα; Τα έχεις σκεφτεί από πριν;

Καμία σχέση. Μάλιστα στην αρχή δεν καταλάβαινα γιατί έλεγαν: "Αυτή κάνει και stand-up". Εγώ απλά λέω ιστορίες από τη ζωή μου. Βέβαια, στις αρχές κάθε σεζόν δε μιλάω και πάρα πολύ ή μιλάω και επικοινωνώ την αλήθεια μου. Ότι έχω άγχος, για παράδειγμα, ότι θέλω να κάνω τσίσα από το άγχος μου, ότι έχει παγώσει το πόδι μου από τον κλιματισμό και δε νιώθω τα δυο μου δάχτυλα. Λέω πραγματικά αυτό που μου συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Νιώθω ότι θέλω να είμαι καθαρή.

Αυτό το κάνεις και στις σχέσεις σου;

Πάντα. Δεν μπορώ αλλιώς. Λέω από πριν τα πάντα. Αν σου πω ότι νιώθω κάτι, θα σου εξηγήσω ότι το νιώθω εκείνη τη στιγμή. Δε μένω καθόλου στις υποσχέσεις για το μέλλον. Πρέπει να αναπνέουν οι σχέσεις. Και δε μιλάω καν για τις ερωτικές. Μιλάω και για μια φιλία. Νομίζω ότι είναι υγιές ο καθένας να είναι δίπλα μας όσο μεταμορφωνόμαστε και εξελισσόμαστε κι εμείς αντίστοιχα για τον άλλο.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Μαρίζας Ρίζου στη Madame Figaro Αυγούστου που κυκλοφορεί τώρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>