Το δημιουργικό του ταλέντο επέδειξε γι' άλλη μία φορά ο οίκος Hermes με ένα μοναδικό κάλεσμα στο ατελιέ του.

Δημοσιογράφοι και στελέχη των media από κάθε σημείο του πλανήτη, συναντήθηκαν πριν από λίγο καιρό στα κεντρικά ατελιέ του Hermes για το καθιερωμένο, ετήσιο event που διοργανώνει ο Γαλλικός οίκος μόδας. Κάθε event είναι αφιερωμένο στη βασική ιδέα που αποτελεί κάθε χρόνο πηγή έμπνευσης για τα creative groups του Hermes. To φετινό θέμα «Artisan Contemporain (Τεχνίτης του Σήμερα) αξιοποιήθηκε με δύο τρόπους.

Σε πρώτη φάση, οι καλεσμένοι μυήθηκαν στον κόσμο της χειροποίητης τέχνης Hermes: υπό το έμπειρο βλέμμα των τεχνιτών του οίκου μόδας έραψαν μία μικρή θήκη για κάρτες.

Σε δεύτερη φάση, ακολούθησε ένα μοναδικό κι ανατρεπτικό με όλη τη σημασία της λέξης, δείπνο στο χώρο όπου βρίσκονται τα ατελιέ Hermes. To περιβάλλον χαρακτηριζόταν από αυθεντικό βιομηχανικό ύφος χάρη στην επιβλητική παρουσία των μηχανών που δέσποζαν στο χώρο. Tην καλλιτεχνική καθοδήγηση του συγκεκριμένου event ο Hermes ανέθεσε στον Francois Delaroziere, τον Artistic Director της Γαλλικής εταιρείας παραγωγής Le Machine, φημισμένο για τα τεράστια μηχανικά πλάσματά του, βλέπε τη γιγάντια αράχνη που είδαμε στους δρόμους του Λίβερπυλ το 2008.
 

Ο Delaroziere δεν απογοήτευσε το κοινό του. Σκηνοθέτησε έτσι τις σιδερένιες μηχανές του (συμπεριλαμβανομένης και μιας ρόδας από κιθάρες) ώστε να διασκεδάσουν και να «σερβίρουν» τους καλεσμένους. Πόσο συνηθισμένο, είναι ας πούμε, να σου τρίβει το πιπέρι ένας ακροβάτης που κρέμεται ανάποδα με σχοινιά, να σε σερβίρουν ζάχαρη με καλάμι ψαρέματος ή να προσγειώνονται στο τραπέζι σου τα ψωμάκια κατευθυνόμενα από μικρούς καταπέλτες; Καθόλου αφού μία τέτοια σκηνή θυμίζει περισσότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

«Εάν δείτε ένα κομμάτι ψωμί να πετάει προς την κατεύθυνσή σας, πιάστε το, γιατί αλλιώς θα σας χτυπήσει κατευθείαν στο πρόσωπο», ήταν τα διαφωτιστικά λόγια του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου και απογόνου του ιδρυτή Thierry Hermes, Pierre-Alexis Dumas που πρόσθεσε στη συνέχεια: «Αυτόν το χρόνο, πιο πολύ από ποτέ, είναι καλό να θυμόμαστε ότι ο Hermes ξεχωρίζει για ένα διαφορετικό είδος πολυτέλειας, μιά ποιότητα που λάμπει στο εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο κάθε αντικειμένου που φτιάχνουμε». Άλλωστε αυτός είναι και ο προορισμός της σοφιστικέ πολυτέλειας, συμπληρώνουμε εμείς.

 


 


 


 

Ιούλιος 2018

>