O γοητευτικός ηθοποιός τώρα ετοιμάζεται για την παράσταση της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού, «Εμίλια Γκαλόττι» που ξεκινά στις 19/11, απαντά σε ερωτήσεις εφόλης της ύλης.
Από τον Αντώνη Κυριαζάνο

ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ να φέρει πολλά χιόνια και πολύ κρύο. Μου αρέσει πάρα πολύ το χιόνι. Να είμαι στο σπίτι και να κάθομαι στο τζάκι. Να χιονίζει τόσο πολύ που να είμαι αποκλεισμένος.
ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΑΙΔΙ μου άρεσε να είμαι συνέχεια έξω. Μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη και έπαιζα στις αλάνες κυνηγητό, τρέξιμο, μήλα, ποδόσφαιρο. Τότε είχαμε αλάνες, τώρα δεν υπάρχουν πια.
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ μου άφησε την αίσθηση της έντονης δημιουργίας, αλλά και λίγη κούραση. Ήταν όμως πολύ φωτεινό.
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΩΘΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Είναι τα πάντα. Η απόλυτη απογοήτευση, η απόλυτη ντροπή, η απόλυτη αμηχανία, κάποιες φορές η απόλυτη σιγουριά, η ανασφάλεια, η ομορφιά, η εξύψωση, η ανάταση, η αίσθηση ότι κι εσύ κάνεις μια άρση σε κάτι. Είναι ένας αγώνας. Γι' αυτό και είναι τα πάντα.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΜΟ είναι πάρα πολύ ευχάριστο, σου δίνει μια στιγμιαία χαρά. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς σημαίνει, επειδή ποτέ δεν μπορείς να το αποκωδικοποίησεις άμεσα, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη παρεξήγηση.
Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΑΓΜΑ και ορίζει τα πάντα στη ζωή μας. Παρεξήγηση είναι και το θέατρο, αλλά και η ίδια η ζωή.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ είναι τρεις διαφορετικές τεχνικές. Για μένα τηλεόραση είναι αυτό που έκανα εκείνη τη στιγμή. Το ίδιο ισχύει για το θέατρο ή τον κινηματογράφο. Κάθε φορά ήταν η συγκεκριμένη εμπειρία.
ΑΝΤΛΩ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ. Ο καφές που πίνω το πρωί, οι πρόβες, το παιδί μου, όλα είναι χαρά. Επειδή εγώ έχω τη διάθεση να δω τον κόσμο με «καλό» μάτι. Όταν δεν έχεις καλή πρόθεση απέναντι στα πράγματα, μπορεί να περάσει η απόλυτη ευτυχία και να μην τη δεις. Αυτό τον καιρό βρίσκομαι σε μια φάση που προσπαθώ να έχω καλή πρόθεση για να μου «απαντάνε» τα πράγματα με το καλό τους κομμάτι.
ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ την ένιωσα χτες, ακούγοντας ένα τραγούδι. Με συγκίνησε πολύ.
ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΟΥ, ακόμη κι όταν δεν είσαι ηθοποιός, σε υποχρεώνουν να φερθείς αλλιώς. Κάτι μετακινείται μέσα σου, αλλάζεις αμέσως. Για έναν ηθοποιό μερικές φορές αυτό είναι ωραίο, άλλες όμως όχι. Το να ζεις χωρίς να έχεις συνείδηση του εαυτού σου είναι ωραίο πράγμα. Να μη χρειάζεται να σκέφτεσαι πώς πρέπει να είσαι και να φαίνεσαι.
ΕΓΙΝΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ και από αμηχανία. Από μια ανάγκη να βρω ένα νόημα σε κάτι. Όπως όλοι μας, αναρωτιόμουν τι θα κάνω. Τελικά, έγινα αυτό που μπόρεσα: ηθοποιός.
ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΤΛΩ από τις σκέψεις μου. Από αυτές που μου δίνουν ενέργεια, που με ωθούν να κάνω κάτι. Η ζωή συνεχώς σου ζητάει να κάνεις κάτι. Να θέσεις ένα νόημα, ένα σκοπό μέσα στη μέρα σου. Όχι απαραιτήτως κάτι μεγάλο. Οτιδήποτε θα σε φτάσει στο βράδυ και θα σου δώσει χαρά επειδή το προσπάθησες.
ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ανταποκρίνομαι επιλεκτικά. Το κομμάτι του εαυτού μου που τεμπελιάζει με κρατάει πολύ πίσω. Σε πολλά. Δεν λέω ότι είμαι τεμπέλης, όμως έχω κομμάτια μέσα μου που είναι αδρανή. Όλοι είμαστε έτσι. Το θέμα είναι πώς ξεφεύγει ο καθένας μας από αυτό.
ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ οι άνθρωποι που αγαπώ είναι καλά. Κι όταν είμαι υγιής, στο σώμα και στη διάθεση. Οτιδήποτε άλλο, το συζητάς μετά από αυτά.
Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ. Δεν έχει νόημα να ψάχνεις.

(Δημοσιεύτηκε στην Madame Figaro Oκτώβριος 2010)

Ιούλιος 2018

>