Είναι ο Έλληνας δεύτερης γενιάς με ένα αστέρι Michelin στο δυναμικό του. Ο chef που χάρισε haute cuisine ύφος στα ελληνικά πιάτα. Από την Τζίνα Κωνσταντοπούλου

Το DNA του είναι ελληνικό. O καταξιωμένος Έλληνας chef με τις γαστριμαργικές πράξεις του αποδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια, ότι ναι, Greeks do it better. Το απέδειξε με το εστιατόριο Anthos στο Λονγκ Άιλαντ που αν και έκλεισε έχει μείνει στην ιστορία για το αστέρι Michelin που κέρδισε -ήταν το ένα από τα 2 ελληνικά εστιατόρια στον κόσμο που είχαν τύχει αυτής της τιμητικής διάκρισης. Όσο τετριμένο κι αν ακούγεται, θα πούμε ότι νιώθουμε περήφανοι που υπάρχει -έστω και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού- ο Mιχάλης Ψιλάκης- πόσω μάλλον αυτή την εποχή της κρίσης που βάλλεται το αίσθημα της εθνικής μας αυτοπεποίθησης. Με δυο λόγια, ο Ψιλάκης, είναι εκέινος ο chef που έκανε την Αμερική, να δει με άλλο μάτι τα ελληνικά πιάτα. Καθόλου γραφικά. Πολύ εμπνευσμένα και μοντέρνα, χάρη στο twist που τους χάρισε. Και σκέψου, ότι δεν πήγε καν σε σχολή chef . Πόσο cool είναι αυτό;

Κάποιος γεννιέται σεφ ή γίνεται;
Πιστεύω ότι γεννιέσαι chef, γιατί το πιο σημαντικό πράγμα για να είσαι chef είναι να διαθέτεις το χάρισμα της προσφοράς. Μπορείς να μάθεις το τεχνικό κομμάτι που αφορά τη μαγειρική, αλλά χρειάζεται να έχεις μία εσωτερική επιθυμία να προσφέρεις τη χάρη του φαγητού.

Τι γεύση έχει η επιτυχία;
Eίναι γλυκιά.

Πως ορίζεις τον όρο «τέλεια γεύση»;
Για μένα, η γεύση είναι κάτι που εξελλίσσεται. Έχει αρχή, μέση και τέλος. Ενώ μασάς και αντιλαμβάνεσαι τη γεύση του φαγητού σου, εξελλίσσεται.

Ποια είναι τα τρία πιο αγαπημένα πιάτα που φτιάχνεις;
Aυτή είναι μία ερώτηση που είναι αδύνατον να την απαντήσω. Όσο περνάει ο χρόνος, αλλάζω και το ίδιο συμβαίνει και με το φαγητό μου, οπότε δεν κολλάω ποτέ σε ένα πιάτο.

Αν η Ελλάδα ήταν ένα πιάτο, ποιο θα ήταν αυτό;
Aν η Ελλάδα ήταν ένα πιάτο θα ήταν ένας συνδυασμός από τα εξής συστατικά: περηφάνια, αγάπη για την κουλτούρα, πάθος για κατάκτηση, πείσμα και διαχρονικότητα

 Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Λατρεύω οτιδήποτε ωμό. Εκεί βρίσκεις την αληθινή έκφραση ενός συστατικού.

Ποια είναι η πρώτη γεύση που θυμάσαι ότι είχες;
Έχω πολύ δυνατές αναμνήσεις από τη γεύση του αρνιού που σουβλιζότανε έξω στην αυλή.

Υπάρχει κάποια γεύση που να απεχθάνεσαι;
Δυστυχώς για την περιφέρεια της μέσης μου, όχι. Τρώω τα πάντα.

Η σύζυγός σου μαγειρεύει καλύτερα από τη μαμά σου;

Aυτή η ερώτηση δεν θα έπρεπε να γίνεται. Και ευτυχώς, είμαι αρκετά έξυπνος για να μην την απαντήσω.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το πιο υποτιμημένο συστατικό στην ελληνική κουζίνα;
H κανέλα.

5 πράγματα που πρέπει να έχουν όλοι στην κουζίνα τους...
Κάθε κουζίνα χρειάζεται ένα καλό set μαχαιριών, ένα set με κατσαρολικά ποιότητας, ένα Kitchen Aid, και μία κουζινομηχανή.

Το ίντερνετ σου προσφέρει την πληροφόρηση και τη γνώση για να γίνεις καλύτερος ως chef;

Ναι, είναι ένα μέρος για να μάθεις πράγματα κι επίσης σου παρέχει προσβασιμότητα σε όποιο συστατικό επιθυμείς.  

Στα σχέδιά σου, είναι το να ανοίξεις ένα εστιατόριο στην Ελλάδα;

Θα το ήθελα πολύ, κι αν ξέρεις κάποιον που να ενδιαφέρεται να το χρηματοδοτήσει, περιμένω να με πάρει τηλέφωνο.

Υπάρχει κάποιος άλλος τομέας στη ζωή σου όπου είσαι το ίδιο επιτυχημένος όπως στον κόσμο των resto;
Δυστυχώς, όχι.

Το motto σου στην κουζίνα;
«Βάλε τον πήχυ ψηλά και σηκωνέ τον όλο και ψηλότερα».

Εxtra info: Ο Michael Psilakis έχει ανακηρυχθεί από το Food & Wine ως Best New Chef, Chef of the Year από το Bon Appetit και το Esquire, οι New York Times το είχαν αναγνωρίσει ως ένα από τα καλύτερα νέα εστιατόρια στον κόσμο ενώ κέρδισε και το βραβείο James Beard Award ως Best New Restaurant για το Anthos. Σήμερα έχει στην ιδιοκτησία του το rustik ελληνικό εστιατόριο Kefi, και το FISHTAG, και τα δύο στην περιοχή Upper West Side.

Οι fan των βιβλίων μαγειρικής ας έχουν υπόψιν τους ότι το πρώτο του cookbook, How to Roast a Lamb, «Πως να ψήσεις ένα αρνί» εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας διθύραμβος στην ελληνική γευστική κληρονομιά του Psilaki το οποίο να πούμε ότι κέρδισε αμέτρητα βραβεία- μεταξύ των οποίων και το Gourmand World Cookbook Award για τις Καλύτερες Ξένες Κουζίνες.

Ιούλιος 2018

>