top article

Η Lea Seydoux είναι η Scarlett Johansson του γαλλικού κινηματογράφου. Πρόσφατα έγινε ευρέως γνωστή με τον ανατρεπτικό της ρόλο στην ταινία “H ζωή της Αντέλ”. Όντας ερωτευμένη με τον κινηματογράφο, έχει γυρίσει 28 ταινίες στα 8 χρόνια της καριέρας της και εκείνος με τη σειρά του έχει ερωτευτεί αυτό το διαφορετικό κορίτσι, με το λευκό δέρμα και τις θηλυκές καμπύλες. Σπουδαίοι σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού αλλά και του αμερικάνικου κινηματογράφου την έχουν ήδη εμπιστευτεί σε ποικίλους ρόλους και εκείνη μοιάζει να προσαρμόζεται σε όλους αβίαστα αν και δείχνει εμφανή προτίμηση σε χαρακτήρες έντονα κυκλοθυμικούς.

Παρ' όλο που το επίθετο της χαίρει άκρας εκτίμησης στη Γαλλία, με τον παππού της να αποτελεί διοικητικό στέλεχος του ομίλου επιχειρήσεων Pathé και τον θείο της να διευθύνει την κινηματογραφική εταιρεία Gaumont, η ίδια δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ για να ανελιχθεί επαγγελματικά. Ο Χρυσός Φοίνικας που κέρδισε για το “Η ζωή της Αντέλ” και η δημόσια παραδοχή θαυμασμού από τον Steven Spielberg έβαλαν ένα τέλος στις κακές γλώσσες.

Στην ταινία του Abdellatif Kechiche υποδύεται με τρόπο συγκλονιστικό, όσο και προκλητικό, μια ζωγράφο που ερωτεύεται με πάθος μια μαθήτρια λυκείου που υποδύεται η Adèle Exarchopoulos. Στο Φεστιβάλ των Καννών “η Ζωή της Αντέλ” δημιούργησε μια μαύρη τρύπα γύρω της. Μετά από την προβολή της καμιά άλλη ταινία δεν ακούστηκε. Τα γυρίσματα είναι πλέον γνωστό πως ήταν δύσκολα αφού η συνεργασία με τον απαιτητικό Kechiche έχει αφήσει σημάδια τις δύο πρωταγωνίστριες. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και μεγάλες παύσεις, η Lea μίλησε στο Madame Figaro για τον ρόλο που την άλλαξε εκ βαθέων και, τελικά, την απελευθέρωσε. 

Αποκλειστική συνέντευξη: Lea Seydoux

Έχετε ηρεμήσει από την ένταση του Φεστιβάλ των Καννών;
Πάνε ήδη 5 μήνες από το Χρυσό Φοίνικα. Ωστόσο ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έγινε με την ταινία. Ήταν σαν να ανακαλύπτω εκ νέου την ταινία, την ίδια στιγμή με τα ΜΜΕ. Στην αρχή ένιωσα πίεση με όλο τον ενθουσιασμό από την έκταση που πήρε το θέμα, δεν μπορούσα να το διαχειριστώ πλήρως. Τελικά όμως μου έμεινε μια τεράστια χαρά.

Η Adèle Exarchopoulos μιλάει για σας σαν τη μεγάλη αδερφή της.
Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 6 δύσκολους μήνες. Ο σκηνοθέτης, Abdellatif Kechiche, είναι απαιτητικός και συνεχώς μας δοκίμαζε. Ο,τι δυσκολία περνούσαμε όμως, ήμασταν μαζί, οι δυο μας. Το γεγονός πως ήμασταν μαζί συνέχεια και πως ποτέ μα ποτέ δεν διαφωνήσαμε, αυτό μας έσωσε.

Ο Abdellatif Kechiche έχει τη φήμη πολύ σκληρού και πιεστικού σκηνοθέτη...
Ήξερα πολύ καλά τι να περιμένω. Αλλά η επιθυμία μου να δουλέψω μαζί του ήταν τόσο ισχυρή που δεν πτοήθηκα ούτε λεπτό από τις φήμες. Ο Abdellatif είναι εξαιρετικός σε αυτό που κάνει και εγώ θέλω να γυρίζω εξαιρετικές ταινίες. Εκείνος και εγώ μοιραζόμαστε την ίδια κατανόηση για το επάγγελμά μας. Ποτέ δεν βρήκα έμπνευση στον τρόπο που παίζει κάποια άλλη ηθοποιός. Έχω και εγώ έναν εντελώς δικό μου τρόπο να λειτουργώ επαγγελματικά.

Δεχτήκατε, δηλαδή, το ρόλο σαν ένα τεστ των προσόντων σας ως ηθοποιού;
Ναι, επέλεξα να είμαι ηθοποιός γιατί επιθυμώ να ζήσω έντονα. Αυτό το πάθος μέσα μου με κάνει να θέλω να υπάρχω μπροστά από μια κάμερα, να παίρνω ρίσκα, να αλλάζω συχνά μονοπάτι. Η Ζωή της Αντέλ με άλλαξε, όχι μόνο ως ηθοποιό αλλά και ως γυναίκα. Αντιμετώπισα και εγώ τις αγωνίες, τις χαρές, το σεβασμό για το σώμα μου.

Οι ερωτικές σκηνές της ταινίας ήταν πολύ έντονες...
Ονειρευόμουν πάντα να μου προταθεί ένας ρόλος προκλητικός. Εγώ είμαι σε μια ηλικία που αισθάνομαι βολικά με το γυμνό σώμα. Για την Adèle ήταν πιο δύσκολο από αυτή την άποψη. Μου άρεσε που έπαιξα μια γυναίκα που ξελογιάζει μια άλλη γυναίκα, ένιωθα σχεδόν σαν άντρας στο σώμα γυναίκας. Πιστεύω πάντως ότι η απόλαυση δεν έχει φύλο. Και εγώ με την Adèle από ένα σημείο και έπειτα δεν νιώθαμε σαν οι εαυτοί μας, ούτε σαν τα κορίτσια που υποδυόμασταν, ήταν πιο πνευματικό...Τελικά όλα έμοιαζαν απολύτως φυσικά. Και στο τέλος δεν έμεινε τίποτα άλλο παρά μια υπέροχη ιστορία αγάπης.

Θεωρείτε πως το γύρισμα μίας ταινίας με θέμα ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι ήταν πολιτική κίνηση;
Χάρηκα πολύ που H ζωή της Αντέλ προβλήθηκε στις Κάννες εν μέσω συζητήσεων για τους γάμους ομοφυλοφίλων. Η ταινία είναι ένας τρόπος να πάρεις θέση απέναντι στα γεγονότα γιατί μέσα από αυτή την ιστορία αγάπης αποτυπώνεται και η θέση της κοινωνίας στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό που έκανε ο Abdellatif είναι σχεδόν επαναστατικό! Πιστεύω πως άλλαξε και εξέλιξε τον κινηματογράφο για πάντα. Και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε αυτή την εποχή.

Από την αρχή της καριέρας σας, 8 χρόνια πριν, έχετε γυρίσει 28 ταινίες! Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας “υπερκινητικό”;
Απολαμβάνω το χρόνο που περνάω στο πλατό, δεν έχω την εντύπωση πως δουλεύω. Μετά την περιοδεία προώθησης του “Η ζωή της Αντέλ” συνάντησα τον Bertrand Bonello και μου πρότεινε το ρόλο της Loulou de la Falaise στην επερχόμενη ταινία για τον Saint Laurent. Παρ' όλο που ήμουν κουρασμένη δέχτηκα, αν και υπάρχουν φορές που θέλω χρόνο μονάχα για τον εαυτό μου.

Ο Χρυσός Φοίνικας έχει αλλάξει τον τρόπο που σας αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας;
Είναι σίγουρα ένα βραβείο με κύρος και εντυπωσιάζει τόσο τους άλλους όσο και εμένα την ίδια. Αυτό που εύχομαι είναι να μην επηρεάσει τους σκηνοθέτες, θέλω το ενδιαφέρον τους να είναι ειλικρινές.

Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας σε 10 χρόνια;
Δεν κάνω σκέψεις για το απώτερο μέλλον. Ζω την ζωή μέρα με τη μέρα. Θα ήθελα να μείνω πιστή στο ποια είμαι, να μην έχω αλλάξει για να ταιριάζω στις επιθυμίες των ανθρώπων. Αν ο κινηματογράφος δεν με θέλει πια, θα κάνω κάτι άλλο. Έχω οικογένεια και φίλους που αγαπώ πολύ, αν και προτιμώ πάντα τη ζωή στον κινηματογράφο.Συνέντευξη στην Marie Adam για τη γαλλική έκδοση του Madame Figaro.
Απόδοση: Κέλλυ Δεσύπρη

Ιούλιος 2018

>