ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ και σε ανοδική πορεία. Μπορώ να πω ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έκανα περισσότερα πράγματα απ' ό,τι όλα τα προηγούμενα είκοσι μαζί. Έχω την τηλεοπτική εκπομπή μου, παραδίδω μαθήματα, έχω τα δυο καταστήματα, τώρα το περιοδικό Γλυκές Αλχημείες. Και συνεχίζω.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΟΥ δεν είναι μυστικό. Απλώς δεν υιοθέτησα την ευτέλεια που μας ήρθε μαζί με την κρίση. Δεν έκανα εκπτώσεις εις βάρος της ποιότητας, δεν άφησα τίποτε να γίνει στην τύχη. Σε ό,τι κάνω είμαι από πάνω του, τα παρακολουθώ όλα προσεκτικά, φροντίζω για την πιο υψηλή τους ποιότητα και αισθητική. Όλη αυτή την αφοσίωση κάποια στιγμή η αγορά θα στο ανταποδώσει.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ πολύ ήταν η τηλεόραση. Από το 2008 ξεκίνησα τις εκπομπές μου, μεταφέροντας στο πλατό αυτό που ήξερα να κάνω καλύτερα: τα μαθήματα ζαχαροπλαστικής. Είχα προσπαθήσει και στο παρελθόν να κάνω εκπομπές, αλλά εκ των υστέρων κρίνω ότι ήταν νωρίς. Είχα βέβαια πάντα μια παρουσία στην τηλεόραση ως καλεσμένος, όμως.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, όμως στα δέκα μου χρόνια ήρθα στη Ελλάδα. Μετά μοίρασα τη ζωή μου ανάμεσα στις δυο πόλεις, κάτι που με πλούτισε. Οι γονείς μου ζούσαν μέσα στην κουζίνα, αυτή ήταν η κουλτούρα τους. Ο πατέρας μου καλοφαγάς και γλυκατζής, με πήγαινε στις αγορές και στα ζαχαροπλαστεία της Πόλης. Όλες αυτές τις μνήμες και τις εμπειρίες τις φέρνω μαζί μου σαν προίκα.

ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ, το ανακάλυψα όταν ήρθα στην Αθήνα. Και μπορεί να είμαι χχχχχ της δυτικής ζαχαροπλαστικής, όμως έχω τη δική μου ταυτότητα, που είναι η Ανατολή.

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ περισσότερο από τα γλυκά. Απολαμβάνω ένα ελαφρύ γεύμα, λατρεύω μια καθαρή σαλάτα με ελαιόλαδο, τα ψητά. Τα μαγειρευτά που έφτιαχνε η μάνα μου και η αδελφή μου δεν τα τρώω. Και ενώ λατρεύω το βούτυρο για τα γλυκά (ζαχαροπλαστική χωρίς βούτυρο δεν γίνεται), στα φαγητά δεν το θέλω. Εντάξει, ένα πιλάφι με βούτυρο όπως το κάνουν στην Κωνσταντινούπολη, θα το φάω. Αλλά μέχρι εκεί.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΣΗ μας έφερε σε επαφή με νέες ιδέες, νέες γεύσεις, νέα υλικά. Γι' αυτό και η ζαχαροπλαστική έχει πια εξελιχθεί. Διαβάζω πολύ, μελετάω βιβλία και περιοδικά οτιδήποτε αναφέρεται στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής, μαθαίνω. Έχω δημιουργήσει πολλές προσωπικές συνταγές. Δυστυχώς, μια συνταγή δεν κατοχυρώνεται, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό το πόσο αξιόπιστες, πόσο καλογραμμένες είναι. Δεν είναι εύκολο να διατυπώσεις μια συνταγή, το γράψιμό της έχει πολλές απαιτήσεις.

ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ τα δικά του γλυκά. Λόγω παράδοσης, πρώτων υλών και συνθηκών. Και ένα ντόπιο γλυκό πρέπει να τρώγεται στον τόπο του, εκεί νιώθεις τη σωστή του γεύση. Είναι θέμα ατμόσφαιρας. Συχνά φέρνω γλυκά από την Κωνσταντινούπολη, αλλά μένουν στο ψυγείο, είναι μακριά από τον τόπο τους.

ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΩ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ. Έχουν κι αυτοί τα γλυκά τους, που είναι μόνο φυτικά. Για να τα μάθεις όμως και να τα γευτείς αληθινά, πρέπει να μυηθείς πρώτα στην κουλτούρα τους. Οι Ιάπωνες λατρεύουν τους Γάλλους, όπως και το αντίστροφο και έχουν εξελίξει την γαλλική πατισερί. Θα ήθελα να μείνω στην Ιαπωνία για μερικά χρόνια. Μου αρέσει η πειθαρχία τους ως λαός και θα ήθελα να τον γνωρίσω καλά.

ΕΧΩ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΠΟΛΛΗ ΧΑΡΑ από τον κόσμο. Έχω εισπράξει όμως και πίκρα. Αλλά την παραμερίζω, τρώω ένα κομμάτι γλυκό και επανέρχομαι. Τη ζωή, αν την ζυγίσουμε και είναι στα χέρια μας, μπορούμε να την κάνουμε γλυκιά.

ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ. Έδωσα μεγάλους αγώνες για να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη ζωή μου. Δεν το έβαλα ποτέ κάτω όμως, τα ξεπέρασα όλα, έμαθα τον εαυτό μου και τώρα δεν με φοβίζει τίποτα.

ΑΚΟΥΩ ΜΟΥΣΙΚΗ.
Τηλεόραση δεν βλέπω, εκτός αν έχει να κάνει με τη δουλειά μου. Μου αρέσει ο κινηματογράφος, η θάλασσα, οι διακοπές κάπου ήσυχα, στο πουθενά. Πάνω απ' όλα όμως μου αρέσει η συνέπεια, και όταν με ρωτάνε “Πώς τα προλαβαίνεις όλα;” τους απαντώ: “Είμαι συνεπής”.

ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ είναι η αγάπη μου και η εμπειρία μου γι' αυτό που κάνω. Και γι' αυτό περνάω καλά.

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1959. Σπούδασε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής στη Γαλλία, στην Ecole le Notre, στη σχολή Escoffier του Ritz, στη Valrhona και στο Fauchon. Το 1981 δημιούργησε το ζαχαροπλαστείο Fresh, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική διάσταση στα γλυκά που γνωρίζαμε μέχρι τότε. Έχει γράψει πολλά βιβλία, έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά, διδάσκει τα μυστικά της ζαχαροπλαστικής στα σεμινάριά του, έχει τη δική του εκπομπή, τις Γλυκιές Αλχημείες στον Σκάι, και εκδίδει το περιοδικό Γλυκιές Αλχημείες με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων. Διατηρεί δυο καταστήματα Sweet Alchemy, στο Κολωνάκι και την Κηφισιά - το δεύτερο μάλιστα βραβεύτηκε πέρυσι για το interior design του ως το καλύτερο κατάστημα στον κόσμο από το περιοδικό Travel & Leisure.


Σχετικά θέματα:

Ο Αθηναίος Leon
Συνταγή επιτυχίας: Λεωνίδας Καλφαγιάννης
Βίκυ Παπαδοπούλου: Ένα κανονικό κορίτσι

Ιούλιος 2018

>