Summer feeling
Το Milano Design Film Festival γεννήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο με μια τετραήμερη διοργάνωση η οποία συγκεντρώνει ιστορίες αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, στιλ και avant-garde κινήματα, εξετάζοντας παράλληλα μεγάλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με τις πιο σύγχρονες θεωρίες σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής και αναδεικνύοντας τον πολύτιμο ρόλο τους σε οτιδήποτε χρησιμοποιούμε και βιώνουμε.
Όλες οι ταινίες και οι ομιλίες του προγράμματος οραματίζονται έναν καλύτερα σχεδιασμένο κόσμο: αρχιτεκτονική σχεδίαση, τεχνολογική καινοτομία, πολεοδομία, βιωσιμότητα, προστασία του περιβάλλοντος. Προσεγγίζουν το ντιζάιν ακόμα και στο τελετουργικό της γαστρονομίας και της κουλτούρας γεύσεων και παραδόσεων. Ακολουθώντας τη μέθοδο "Μάθηση μέσω παρακολούθησης" και της "Μάθησης μέσω Διαλόγου" η εκδήλωση βασίζεται στη σημασία και τη δυναμική της κινηματογραφικής γλώσσας στην ψηφιακή εποχή.
Το 2020 ήταν η χρονιά που θα ερχόταν και στην Ελλάδα, όμως εξαιτίας της πανδημίας τα σχέδια χρειάστηκε να αλλάξουν. Έτσι, η διοργάνωση του Μαρτίου αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για τις αρχές Νοεμβρίου 2020. Στην πορεία, με την επιδείνωση της κατάστασης του κορωνοιού και των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί, το διεθνές πρόγραμμα του MDFF Greece—Athens βρέθηκε και πάλι μπροστά σε ένα δίλημμα: είτε να επιλέξει την ψηφιακή διεξαγωγή του παρουσιάζοντας όλο του το πρόγραμμά online, είτε να μεταφέρει την φυσική διοργάνωση, ακόμη μια φορά, μέσα στο 2021.
Η ομάδα του MDFF Greece - Athens επέλεξε μια μέση οδό: Όπως μας εξηγεί η καλλιτεχνική διευθύντρια του MDFF Άννη Μαρκιτάνη "αν και, όπως όλα δείχνουν, το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως έτος απουσίας της παρουσίας, ειρωνικά είναι η χρονιά που ανέδειξε τη βασική, ενστικτώδη μας ανάγκη για φυσική επικοινωνία. Για τον λόγο αυτό, το Milano Design Film Festival Greece στην Αθήνα μετέφερε την κυρίως διεξαγωγή του στο Μουσείο Μπενάκη και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το 2021 (οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα) και επέλεξε να συστηθεί στο ελληνικό κοινό το Νοέμβριο με μια εβδομάδα προφεστιβαλικών μίνι-εκδηλώσεων με τίτλο "Design in Film around the city of Athens”. Πρόκειται για ένα υβριδικό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως προθάλαμος της κύριας εκδήλωσης, δίνοντας έτσι στο κοινό μια πρώτη "γεύση" του MDFF και για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν το 2021".

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιοριστικά μέτρα και αφουγκραζόμενοι την νέα κανονικότητα, η μικρής κλίμακας αυτές εκδηλώσεις που επιμελείται η ομάδα του MDFF Greece θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά από χώρους της Αθήνας στις 2-8 Νοεμβρίου. "Πρόκειται δηλαδή για ένα prelaunch series από mini-events εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου με προβολές, συζητήσεις, εργαστήρια, περιπάτους και ποδηλατοδρομίες αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος" εξηγεί η κυρία Μαρκιτάνη.

Πώς όμως ξεκίνησε η ίδια να ασχολείται με το συγκεκριμένο πρότζεκτ;
"Σε ηλικία δεκαεπτά ετών ξεκίνησα ένα ταξίδι για σπουδές Καλών Τεχνών με εξειδίκευση στο θέατρο και τον κινηματογράφο, το οποίο με οδήγησε για κάποια χρόνια στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια στο Λονδίνο για τα επόμενα πτυχία μου στην μόδα και τις visual arts, καθώς και ως Πρακτική Σύμβουλος Διατροφικών Διαταραχών (Εating Disorders Coach). Τέλη του 2010 μετακόμισα στο Μιλάνο. Στην πόλη αυτή της Βόρειας Ιταλίας, αγάπησα την δυναμική της ιδιοσυγκρασία. Είναι μια πόλη γεμάτη όμορφες αντιφάσεις - κοσμοπολίτικη αλλά μικρή και απλή με έντονο τοπικό χαρακτήρα. Θορυβώδης αλλά και ήρεμη και γραφική. Το 2015, γνώρισα το Milano Design Film Festival - ένα τετραήμερο ραντεβού με το Design και την 7η τέχνη, που φέρνει κοντά ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με γοήτευσε η πολυδιάστατη ταυτότητά του: αυθεντικό, οικείο, ερευνητικό, εκπαιδευτικό, προκλητικό, διορατικό. Μπήκα στην ομάδα του MDFF από τις αρχές του 2017 και τa τέλη του 2018 ξεκίνησα τη διεύθυνση του MDFF για την Ελλάδα και την Κύπρο".
Θα μπορούσε η Αθήνα να γίνει μια από τις μητροπόλεις του ντιζάιν στην Ευρώπη;
"Δεν θεωρώ ότι η Αθήνα υστερεί σε δημιουργικότητα από οποιοδήποτε άλλο τόπο, κάθε άλλο, έχει πάρα πολλούς λόγους να γιορτάσει ως μια "πόλη του ντιζάιν" και της αρχιτεκτονικής" μας λέει η Άννη Μαρκιτάνη. "Η Αθήνα φέρει ένα έντονο πολιτιστικό υπόβαθρο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και του design και σε συνδυασμό με τη διάθεσή της για νέες νοηματοδοτήσεις, αντιληπτικές διαδικασίες και αφηγήσεις διαμορφώνει μια προοδευτική, ανθεκτική, ευέλικτη και ευαίσθητη "προσωπικότητα" με έναν διεθνές και πολλά υποσχόμενο σύγχρονο καλλιτεχνικό πυρήνα".
Πόσο αφορά το ντιζάιν τους ανθρώπους που δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο συγκεκριμένο χώρο;
"Η έννοια του ντιζάιν για μένα φέρει ποικίλες διαστάσεις, εκφάνσεις και εφαρμογές στη ζωή μου, στην καθημερινότητα μου, στις επιλογές μου - είτε συνειδητά ή ασυνείδητα" μάς απάντησε. "Για παράδειγμα, πολλές φορές τα παράγωγα του design και της αρχιτεκτονικής - ως είδος εφαρμοσμένης τέχνης - βρίσκονται στη καθημερινή μας χρήση και θέαση, ενώ πολλές φορές έχουν τη δύναμη να κατευθύνουν ή και να διαμορφώσουν κοινωνικές συνειδήσεις.

Παρόμοιες δυναμικές μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελός μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ως εργαλεία κατανόησης και διαμόρφωσης ενός επιθυμητού μέλλοντος, ιδίως όταν το παρόν κατακλύζεται από μια ταχέως μεταβαλλόμενη ψηφιακή εποχή όπου οι πληροφορίες και τα ερεθίσματα ρέουν άφθονα... Σε αυτήν την κατακόρυφη κορυφογραμμή, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον είναι βασικοί άξονες: η μνήμη είναι η πυξίδα που διατηρεί ζωντανή την αίσθηση του Homo Sapiens, την ίδια στιγμή το παρόν ανήκει στον πειραματισμό και στην επανατοποθέτηση, ενώ το μέλλον οραματίζεται ένα καλύτερο σχεδιασμένο κόσμο... Εμείς είμαστε οι "αρχιτέκτονες" του μέλλοντος μας. Αυτό ακριβώς πρεσβεύει την "ψυχή" αυτού του εγχειρήματος".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr