top article

Σύμφωνα με το λεξικό "Λίκνο” είναι το παιδικό κρεβάτι αλλά και, μεταφορικά, ο τόπος όπου ξεκίνησε κάτι σπουδαίο. Όποια από τις δύο ερμηνείες κι αν προτιμήσει κανείς, η επιλογή της λέξης αυτής ήταν η ιδανική για το νέο, εντυπωσιακό "σπίτι” του ΜΕΤΑΧΑ στη Σάμο. Γιατί συμβολίζει κάτι που τώρα γεννήθηκε και την ίδια στιγμή το συνδέει με το σπουδαίο παρελθόν του.

Το ΜΕΤΑΧΑ LIKNON είναι ένας πανέμορφος, ιδιαίτερος χώρος που φιλοξενείται σε έναν υπέροχο αμπελώνα με Μοσχάτο σταφύλι, στις πλαγιές του όρους Άμπελος στη Σάμο, ένα νησί με παράδοση αιώνων στην παραγωγή κρασιού. Το κλίμα και το υπέδαφος γεννούν σταφύλια με εξαιρετικά αρώματα και σάκχαρα που κατατάσσουν το Μοσχάτο της Σάμου -ένα από τα συστατικά του ΜΕΤΑΧΑ- ανάμεσα στα πιο αρωματικά κρασιά στον κόσμο.

Επισκεφτήκαμε το LIKNON, το νέο "σπίτι" του ΜΕΤΑΧΑ στη Σάμο

"Επιλέξαμε το όνομα "LIKNON", για να δηλώσουμε ότι στη Σάμο ξεκινά συμβολικά το METAXA”, εξηγεί η Dorothee Heriard Dubreuil, Managing Director του Οίκου Μεταξά. "Με το LIKNON θέλουμε να συνδέσουμε το METAXA πιο στενά με την καταγωγή και την κληρονομιά του, να αναπτύξουμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους του νησιού, να αναπτύξουμε δράσεις που θα στοχεύουν σε ένα βιώσιμο μέλλον και να προσφέρουμε μια απροσδόκητη εμπειρία ελληνικής φιλοξενίας".

Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική

Ακολουθώντας τα ίχνη ενός παλιού πέτρινου μονοπατιού, το LIKNON ξετυλίγεται σε διαδοχικά ύψη που συγκρατούν οι πεζούλες οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια διαδρομή γύρω και κάτω από τη γενέτειρα των αμπελιών. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Καραμπατάκης, Creative Director του αρχιτεκτονικού γραφείου K –Studio που υπογράφει το σχεδιασμό, "σε κάποια σημεία ο επισκέπτης βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του Μοσχάτου, και του ΜΕΤΑΧΑ. Είναι μια διαδραστική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις".

Το αμπέλι πρωταγωνιστεί μέσα και γύρω από το χώρο, καθώς η περιήγηση και η εξερεύνηση επεκτείνεται γύρω από τον βιότοπο.

ΜΕΤΑΧΑ

Στην ουσία, το LIKNON δεν είναι ένα κτίριο, αλλά ένα τοπίο, το οποίο δανείζεται τη δυναμική των πέτρινων ξερολιθιών που αναπτύσσονται στην κοιλάδα του βουνού, κάτω από το χωριό Βουρλιώτες. 

METAXA LIKNON

Σε αυτόν τον αντισυμβατικό χώρο, δεν θα μπορούσε να λείπουν οι αναφορές στο όραμα του ιδρυτή του Οίκου, Σπύρου Μεταξά. Πρόκειται για τον άνθρωπο που πρώτος πάντρεψε το Μοσχάτο Σάμου με το οινικό απόσταγμα και είναι παρών, μέσα από την κληρονομιά του, τα λόγια του, το όραμά του, μέσα από καλλιτεχνικό ταξίδι στο χρόνο και τον χώρο.

ΜΕΤΑΧΑ LIKNON

Το κελάρι

Αφού τρυγηθούν παραδοσιακά με το χέρι, τα σταφύλια του αμπελώνα του LIKNON, οινοποιούνται ακολουθώντας μια ιδιαίτερη διαδικασία οινοποίησης: αμέσως μετά το πάτημα των σταφυλιών, προστίθεται στον χυμό τους οινόπνευμα έως 15% κατ 'όγκο. Το οινόπνευμα "ενισχύει" τον χυμό του σταφυλιού και δεν επιτρέπει την έναρξη της ζύμωσης, κρατώντας ανέπαφα όλα τα ζωηρά, πρωταρχικά αρώματα του Μοσχάτου. Αυτός ο ειδικός τύπος κρασιού ονομάζεται "vin de liqueur" ή "mistelle". Το Μοσχάτο κρασί vin de liqueur έχει έντονο αρωματικό χαρακτήρα και αποκαλύπτει νότες ξηρών καρπών, μελιού και αποξηραμένων φρούτων.

METAXA LIKNON

Μετά την οινοποίηση έρχεται η ώρα να τοποθετηθούν τα κρασιά σε δρύινα βαρέλια, στο κελάρι του LIKNON. Εδώ τα κρασιά θα παλαιωθούν για τουλάχιστον πέντε χρόνια και θα εξελιχθούν αρωματικά, αποκαλύπτοντας πιο πολύπλοκες και ώριμες νότες.

ΜΕΤΑΧΑ

Οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και παλαιώνονται αποκλειστικά στο κελάρι του LIKNON θα χρησιμοποιηθούν -όταν έρθει η σωστή στιγμή- για την δημιουργία μιας πολύτιμης, συλλεκτικής έκδοσης METAXA.

Η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία

Το να περπατάς ανάμεσα σε αυτούς τους αμπελώνες, απολαμβάνοντας το δροσερό ​​αεράκι που χαϊδεύει τα σταφύλια, κουβαλώντας μαζί του τα αρώματα των εποχιακών βοτάνων που είναι διάσπαρτα γύρω από τα αμπέλια και να ακολουθείς τον κεχριμπαρένιο απογευματινό ήλιο καθώς χορεύει στα αμπέλια, είναι η ουσία της εμπειρίας που προσφέρει το LIKNON. Η ιδανική ώρα για να το επισκεφτεί κανείς είναι σίγουρα εκείνη του ηλιοβασιλέματος, απολαμβάνοντας ένα long drink METAXA και την ηρεμία της φύσης χαζεύοντας τα χρυσά χρώματα του ήλιου που βουτά στο Αιγαίο.

ΜΕΤΑΧΑ

Την εμπειρία ολοκληρώνουν οι τοπικές γεύσεις που περιλαμβάνει το μενού το οποίο έχει δημιουργήσει ο Chef Γιάννης Μπαξεβάνης. Τα πιάτα βασίζονται στις πρώτες ύλες που παρέχει απλόχερα η περιοχή: αμπελόφυλλα και μελάσα από τον αμπελώνα, άνυδρα καρπούζια που φυτρώνουν ανάμεσα στο αμπέλια και τον ελαιώνα του LIKNON το καλοκαίρι, μανιτάρια που συλλέχθηκαν στη σκιά των ψηλών πεύκων στο όρος Άμπελος το χειμώνα, φρέσκα ψάρια από ντόπιους ψαράδες όλο το χρόνο, αρτύζονται με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τον ελαιώνα.

ΜΕΤΑΧΑ

Μάθε περισσότερα για το ΜΕΤΑΧΑ και το LIKNON στο metaxa.com.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });