Fall/Winter trends
Τα λουλούδια φτάνουν στο γεμάτο φως ατελιέ του Παρισιού καθημερινά όπου αυτός και η ομάδα του ενορχηστρώνουν πολύχρωμες συνθέσεις δημιουργώντας μπουκέτα λουλουδιών με σκοπό να ενθουσιάσουν και να καταπλήξουν.


Ο Louis-Géraud Castor σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης πριν γίνει έμπορος έργων τέχνης . Το 2017 άλλαξε προσανατολισμό για άλλη μια φορά και σήμερα οι εκλεπτυσμένες, απροσδόκητες δημιουργίες του κάνουν τον Castor Fleuriste τον ανθοπώλη του κόσμου της μόδας .


''Η εποχή είναι το σημείο αφετηρίας για ένα μπουκέτο. Μπορεί να εμπνευστώ για να κάνω μια σύνθεση επειδή έλαβα ένα συγκεκριμένο είδος λουλουδιού εκείνο το πρωί. Το σημείο αφετηρίας κάθε φορά είναι το λουλούδι. Αυτή τη στιγμή, είναι η εποχή της τουλίπας. Οι πρώιμες τουλίπες θα είναι εντελώς διαφορετικές από τις τελευταίες: διαφορετικά σχήματα, χρώματα, μεγέθη, και δεν θα δουλέψω μαζί τους με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, μερικές φορές έχουμε συγκεκριμένες παραγγελίες. Παραδείγματος χάρη, το λευκό είναι το δυσεύρετο χρώμα, οι λευκές ορτανσίες ανθίζουν μόνο στα τέλη του καλοκαιριού, οι λευκοί κρίνοι calla την άνοιξη και τα λευκά τριαντάφυλλα στις αρχές του καλοκαιριού. Εξηγώ τι είναι διαθέσιμο στους πελάτες μου και βγάζουμε μια παλέτα.''


''Το χρώμα είναι απαραίτητο, το άρωμα εμφανίζεται σχεδόν τυχαία. Δεν υπάρχουν τόσα αρωματικά λουλούδια όσα νομίζετε, και δεν είναι απαραιτήτως τα πιο δημοφιλή (ο κόσμος έχει πρόβλημα με τα κρίνα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι επικίνδυνα για τις γάτες και η μυρωδιά είναι μερικές φορές πολύ έντονη). Ο κόσμος απολαμβάνει το άρωμα των τριαντάφυλλων, αλλά η εποχή τους διαρκεί λίγο. Προσέχουμε να μην ανακατεύουμε αρώματα που είναι υπερβολικά δυνατά.'

''Το νερό είναι απολύτως απαραίτητο για τα λουλούδια γιατί είναι το μόνο μέσο διατήρησής τους, ο θόρυβος του νερού είναι επίσης μόνιμα παρών στο εργαστήριο καθώς αδειάζουμε, αλλάζουμε και γεμίζουμε βάζα και καθαρίζουμε τα λουλούδια. Χρησιμοποιούμε φωτιά όταν καυτηριάζουμε τις παπαρούνες αλλά αυτό διαρκεί μόνο μια στιγμή, η φωτιά είναι περισσότερο παρούσα το φθινόπωρο όταν έχουμε κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Και μια και σκέφτομαι τον αέρα, υπάρχει χώρος για να αναπνεύσω γύρω από τα λουλούδια, και αυτή είναι η κύρια έμπνευσή μου. Το να τα προσέχω, να τα βλέπω να ανοίγουν και να κλείνουν είναι για μένα μια από τις σπάνιες φορές που βρισκόμαστε έξω από τα πράγματα που μας τραβούν πίσω προς τη φωτεινότητα των οθονών.''

''Οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται. Προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι καταλαβαίνουν ότι δεν χρειάζεται να το λύσουν στην αρχή, μπορούν να εκτιμήσουν το μπουκέτο όπως συντέθηκε και μετά να το λύσουν μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα λουλούδια. Ένα μπουκέτο έχει έναν κύκλο ζωής. Τα λουλούδια μπορεί να είναι πολύ όμορφα όταν αρχίζουν να μαραίνονται, και αν δεν τα φροντίζετε, μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά χωρίς να μαραθούν. Δεν αναπτύσσονται και το μπουκέτο δεν έχει ζωή. Βλέπω όλα τα μπουκέτα που βγαίνουν από το στούντιο. Θέλω οι πελάτες να στεναχωριούνται που τα πετούν, να προσπαθούν να τα κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, να κόβουν τους μίσχους, να αλλάζουν το νερό και να βάζουν τα τελευταία λουλούδια που απομένουν σε ένα ποτήρι. Αυτή είναι η ομορφιά - μια ζωή και ένα τέλος ζωής. Η εντύπωση του χρόνου που περνά.

''Η πιο παλιά μου ανάμνηση από τα λουλούδια είναι η αίσθηση της αντίστασης των βλαστών όταν κόβονται. Τα ματσάκια με λουλούδια που φτιάχνεις στις καλοκαιρινές βόλτες στην εξοχή —τα λέμε "μπουκέτα από το χαντάκι"— όταν δεν έχεις μαχαίρι πάνω σου, αλλά ούτως ή άλλως επιστρέφεις σπίτι με μια αγκαλιά από αυτά. Βάλτε τα κατευθείαν σε ένα βάζο και θα αντέξουν λίγο, ή καθαρίστε τα, κόψτε τα και μπορούν να διαρκέσουν 10 μέρες. Είναι σημαντικό για την κατάσταση των λουλουδιών αλλά και για λόγους αισθητικής. Όταν παραλαμβάνουμε τουλίπες, αφαιρούμε τα φύλλα, καθαρίζουμε τους βλαστούς και τους προετοιμάζουμε να λάβουν νερό, γιατί πρέπει να πιουν. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στην προετοιμασία των λουλουδιών.''

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr