Wedding season
Επειδή ημερολογιακά μετά το Πάσχα ακολουθούν "οι μήνες δίχως ρο" (όπου, ως γνωστόν, οι σώφρονες βάζουν στο κρασί νερό, για να μη γίνονται ντίρλα από το συνδυασμό αλκοόλ και ζέστης), ο εορτασμός του αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ευχαριστηθούν οι λάτρεις του κρασιού μια μεγάλη ποικιλιακή παλέτα. Είναι τέτοιος ο πασχαλινός γαστριμαργικός πλούτος, που απαιτεί την προμήθεια πολλών διαφορετικών κρασιών, ώστε να συνοδεύσει κάποιος αξιοπρεπώς από τα νηστίσιμα γεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι τον οβελία και τα λοιπά πασχαλινά εδέσματα.
Για να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες οινικές απαιτήσεις της περιόδου, ζητήσαμε τη γνώμη ενός ειδικού. Τα υπόλοιπα, τα ανέλαβε ο κοσμοπολίτης οινοπράγμων Θεόδωρος (Ted) Λέλεκας.
Τι πίνουμε, λοιπόν;
Αν κάποιος θέλει να υπεραπλουστεύσει το θέμα του οινικού ταιριάσματος της πασχαλινής περιόδου, θα προσανατολιστεί μάλλον προς ένα στιβαρό ερυθρό κρασί, το οποίο θα σταθεί επάξια δίπλα στον οβελία. Αυτός όμως που θα πάρει σοβαρά την αποστολή του οινικού "ντυσίματος" της εορταστική περιόδου του Πάσχα γενικότερα δεν έχει εύκολο έργο μπροστά του. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να φροντίσει να καλύψει μια μεγάλη γκάμα αρωμάτων και γεύσεων ξεκινώντας από τα νηστίσιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και φτάνοντας μέχρι το φαγοπότι της Λαμπρής.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού βεβαίως. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να βοηθάμε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Tην Εβδομάδα των Παθών
Δεν είναι λίγοι αυτοί που νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αν, όμως, το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας των Παθών για πολλούς σημαίνει απλά, έως και νερόβραστα πιάτα που δε χρειάζονται κρασί δίπλα τους γιατί θα πάει χαμένο, το δείπνο μετά τον Επιτάφιο συνεπάγεται μια πλούσια ποικιλία από νηστίσιμους μεζέδες, κυρίως θαλασσινού χαρακτήρα και με έμφαση στο τηγάνι. Γι’ αυτή την περίπτωση, λοιπόν, θα αναζητήσουμε το κρασί που θα συνοδεύσει τις γαρίδες, τα καλαμαράκια, την καραβιδόψιχα και τους λοιπούς μεζέδες ανάμεσα σε ποικιλίες με αρωματικότητα και οξύτητα, όπως το ασύρτικο, η ρομπόλα ή η μαλαγουζιά. Αν, βέβαια, τα μεζεδάκια μας έχουν ψηθεί στη σχάρα ή στα κάρβουνα, καλό θα είναι να προσανατολιστούμε προς ένα κομψό λευκό βαρελάτο κρασί από ασύρτικο ή chardonnay για λόγους αρωματικής ισορροπίας.
Tην Ανάσταση
Στο τραπέζι της Ανάστασης το κυρίαρχο έδεσμα είναι μια σούπα: η μαγειρίτσα. Με τα έντονα αρωματικά της στοιχεία και την πλούσια λιπαρότητά της, θα ταιριάξει με ένα κρασί με προσωπικότητα, ευχάριστο και δροσερό, αλλά και με καλή διάρκεια. Γι’ αυτό και θα επιλέξουμε μια αγαπημένη ροζέ ετικέτα, που και θα φέρει όμορφο χρώμα στα ποτήρια μας και θα ταιριάξει με αυτό των αβγών που θα τσουγκρίσουμε. Παράλληλα, θα μας δροσίσει ευχάριστα κάνοντας τέλεια παρέα στη σούπα μας, αλλά και στο τυρί και στα υπόλοιπα μεζεδάκια με τα οποία θα την πλαισιώσουμε. Όσο για τις ποικιλίες από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε, ευτυχώς είναι πολλές: αγιωργίτικο, syrah, ξινόμαυρο, tempranillo κ.λπ.
Διάβασε περισσότερα στο Askmen.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr