top article

Οι Γερμανοί εφηύραν το Oktoberfest και δικαιούνται να το γιορτάζουν όπως θέλουν: με μπόλικη μπίρα, λουκάνικα κι αργομαγειρεμένα χοιρινά κότσια. Κι οι Βέλγοι πίνουν μπίρα, περισσότερη απ’ ό,τι νερό, όμως απασχολημένοι με το να αποδείξουν πως οι French fries πρέπει κανονικά να ονομάζονται Belgian fries, δε σκέφτηκαν να της αφιερώσουν μια γιορτή. Και να το έκαναν όμως, πάλι με τηγανητές πατάτες και μαγιονέζα θα συνόδευαν την μπίρα τους – τόσο κολλημένοι είναι. Κι οι Βρετανοί πίνουν μπίρα με τον τόνο ή με όποια άλλη μονάδα έχουν στο μετρικό τους σύστημα.


Όμως, παρότι γιορτάζουν ακόμη και το Naked Gardening, ούτε κι αυτοί σκέφτηκαν να αφιερώσουν στο καθημερινό τους ποτό μια γιορτή. Κι οι Αμερικανοί πίνουν κατά βάση μπίρα. Κι ως νέος "λαός" και μη έχοντες παραδοσιακές γιορτές, γιορτάζουν κι αυτοί το Oktoberfest με τον παραδοσιακό γερμανικό τρόπο (όπως γιορτάζουν και το St Patrick’s Day πάλι με μπίρα, συνοδεύοντάς την όμως αυτή τη φορά "παραδοσιακά" με Irish stew).


Εμείς, πάλι, απολαμβάναμε την μπίρα ως καλοκαιρινό ποτό: κάτι ανάμεσα στο αναψυκτικό και το οινοπνευματώδες ποτό – παγωμένη στο επίπεδο της γρανίτας. Μέχρι που λόγω οικονομικής κρίσης πολλοί συμπατριώτες μας επένδυσαν σε μικροζυθοποιίες, ενώ πολλαπλάσιοι άλλοι, επίσης λόγω οικονομικής κρίσης, αποφάσισαν να καταναλώνουν τα προϊόντα τους – φτηνά κι ανόθευτα. Ο ελληνικός τρόπος κατανάλωσης μπίρας περιγράφεται από το παραδοσιακό τραγούδι: "...στα θαλασσινά μπαράκια/μπίρες και καλαμαράκια". Όμως καλαμαράκια οι Έλληνες καταναλώνουν μέχρι τις 20 Αυγούστου (άντε λίγες μέρες παρακάτω, άντε και την Καθαρή Δευτέρα ή την 25η Μαρτίου). Έτσι, στις ελληνικές μπιραρίες ο εισαγόμενος εορτασμός του Oktoberfest γιορτάζεται με μπίρα και με χοιρινό κότσι ή λουκάνικα.


Η πλάκα είναι πως οι Γερμανοί γιορτάζουν το Oktoberfest κατά βάση το Σεπτέμβρη (ολοκληρώνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη), ενώ στην Ελλάδα τα καλαμαράκια ψαρεύονται αυτούς τους δύο μήνες.


Διάβασε τη συνταγή για το Oktoberfest burger στο Askmen.gr
 

Tags

ASKMEN.GR

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Γαστρονομία Δευτέρα 05.03.2018

Fusing Asia

Το ανανεωμένο Hama2.0 υποδέχεται τον ανατρεπτικό σεφ Alsi Sinanaj στην κουζίνα του και ορίζει εκ νέου την έννοια του fusion.

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>