top article

Το κέικ που θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή είναι εκείνο της μαμάς. Η μυρωδιά του απόλυτου comfort food, που συνόδευε τις Κυριακές μας, δεν ξεθωριάζει ποτέ όσα χρόνια κι αν περάσουν. Για τον καθένα από εμάς όμως το κέικ της μαμάς έχει άλλη γεύση, αφού η καθεμία το έφτιαχνε με τη δική της ξεχωριστή συνταγή. Το ίδιο ίσχυε και για τη μητέρα του François Mitterrand, η οποία άφησε παρακαταθήκη μία συνταγή που ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας όχι μόνο δεν ξέχασε ποτέ στη ζωή του αλλά μοιράστηκε με τον προσωπικό του chef Dominique Perrot. 

Σε αυτό το μαγαζί θα φας το αγαπημένο κέικ του Φρανσουά Μιτεράν

Η ιστορία πίσω από τη συνταγή 

Τα αφράτα, σοκολατένια κεκάκια δεσπόζουν σε περίοπτη θέση στη βιτρίνα του The Pie Shop Athens, του μικρού μαγαζιού που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τη γαλλική εξοχή. Η συνταγή δόθηκε στον chef από τον ίδιο τον Μιτεράν, όταν ο Perrot ως αρχιμάγειράς του τού είχε φτιάξει ένα σουφλέ σοκολάτας που του θύμιζε το κέικ της μητέρας του. Εκτός όμως από το αγαπημένο κέικ του γάλλου Προέδρου, στο The Pie Shop φουρνίζουν καθημερινά πίτες, τάρτες και quiches, βασισμένες σε συνταγές από όλο τον κόσμο, τις οποίες επιμελείται ο executive chef Dominique Perrot.

Dominique Perrot

Ο chef γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1951 και μεγάλωσε στην Dijon της Γαλλίας. Προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια (7 αγόρια και 3 κορίτσια) και όπως αναφέρει είναι πολύ ευτυχισμένος για αυτό. Ιδιαίτερα αγαπητός στον χώρο και χαμηλών τόνων, ο Perrot έχει διατελέσει προσωπικός αρχιμάγειρας σε εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες της Γαλλίας, έχει εργαστεί σε μερικές από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, ενώ το 1993 δημιούργησε την εταιρεία Elysee στην Αθήνα. 

The Pie Shop

Φαγητό στο χέρι από αγνά υλικά

"Εργάζεται ακούραστα δημιουργώντας και εξελίσσοντας τις γεύσεις της γαλλικής γαστρονομίας στη χώρα μας και διακρίνεται για τον ευγενικό χαρακτήρα του" θα πουν οι συνεργάτιδές του στο The Pie Shop Athens, Νάντα και Estelle. Μητέρα και κόρη εργάζονται με μεράκι και αγάπη για το "αληθινό" φαγητό, ακολουθώντας τη γραμμή του chef τόσο μέσα στην κουζίνα όσο και έξω από αυτή.

The Pie Shop

Κάθε συνταγή έρχεται με ονομασία προέλευσης και κάθε υλικό είναι φρέσκο και ποιοτικό, όπως το σπανάκι, ο μοσχαρίσιος κιμάς και το κοτόπουλο που θα βρεις σε διάφορες επιλογές. Το ζαμπόν και τα υπόλοιπα αλλαντικά έρχονται σε μπούτι και όχι σε κομμάτια και τα συντηρητικά δεν έχουν καμία θέση σε αυτή την κουζίνα. Η ζύμη brisée είναι νόστιμη και υγιεινή, φτιάχνεται μόνο από γαλλικό βούτυρο και είναι ό,τι καλύτερο θα δοκιμάσεις. Στα δικά μου αγαπημένα βρίσκεται σίγουρα η τάρτα με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, ο συνδυασμός αυγό - μπέικον (σαν να τρως "στο πόδι" το τέλειο πρωινό) και φυσικά η τάρτα με blueberries, χωρίς ίχνος ζάχαρης στη γέμιση. Α ναι, και το αγαπημένο κέικ σοκολάτας του François Mitterrand.

The Pie Shop: Βουλής 16, Σύνταγμα, τηλ. 2114037328

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>