top article

Comfort zone

  1. Το cosy look της Βίκυς Καγιά είναι ιδανικό για το σπίτι Το cosy look της Βίκυς Καγιά είναι ιδανικό για το σπίτι
  2. Πώς θα σταματήσεις να τρως συνέχεια στην καραντίνα Πώς θα σταματήσεις να τρως συνέχεια στην καραντίνα
  3. Μένουμε Σπίτι | Απόλαυσε την ψηφιακή συλλογή με 1000 έργα του Vincent Van Gogh Μένουμε Σπίτι | Απόλαυσε την ψηφιακή συλλογή με 1000 έργα του Vincent Van Gogh
  4. Quarantine Chic | 10 χτενίσματα για να νιώθεις κομψή ακόμα και μέσα στο σπίτι Quarantine Chic | 10 χτενίσματα για να νιώθεις κομψή ακόμα και μέσα στο σπίτι
  5. 10 loungewear σύνολα Zara που είναι τέλεια για την καραντίνα 10 loungewear σύνολα Zara που είναι τέλεια για την καραντίνα
  6. 10 chic κούπες για να προσθέσεις στη συλλογή σου 10 chic κούπες για να προσθέσεις στη συλλογή σου
  7. 3 μυστικά για ένα χαλαρωτικό και απολαυστικό μπάνιο 3 μυστικά για ένα χαλαρωτικό και απολαυστικό μπάνιο
  8. Work from home με έμπνευση από τη Victoria Beckham Work from home με έμπνευση από τη Victoria Beckham
  9. To χριστουγεννιάτικο βίντεο της Disney είναι ό,τι πιο τρυφερό θα δεις σήμερα To χριστουγεννιάτικο βίντεο της Disney είναι ό,τι πιο τρυφερό θα δεις σήμερα
  10. Καραντίνα | Πώς αντιδρά κάθε ζώδιο στο lockdown Καραντίνα | Πώς αντιδρά κάθε ζώδιο στο lockdown
  11. 10+2 πράγματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση τον Νοέμβριο 10+2 πράγματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση τον Νοέμβριο
  12. Trending | 3 τάσεις της μόδας εμπνευσμένες από τη καραντίνα Trending | 3 τάσεις της μόδας εμπνευσμένες από τη καραντίνα
  13. 3 σειρές για τον Νοέμβριο 3 σειρές για τον Νοέμβριο
  14. 3 νέα βιβλία να διαβάσεις στην καραντίνα 3 νέα βιβλία να διαβάσεις στην καραντίνα
  15. 50 πράγματα να κάνεις στο lockdown 2.0 50 πράγματα να κάνεις στο lockdown 2.0
  16. 10 κομμάτια από τη νέα συλλογή Zara Home που θα κάνουν πιο cozy το σαλόνι σου 10 κομμάτια από τη νέα συλλογή Zara Home που θα κάνουν πιο cozy το σαλόνι σου
  17. Πώς θα κάνεις ένα lazy outfit να δείχνει πιo stylish Πώς θα κάνεις ένα lazy outfit να δείχνει πιo stylish
  18. 10+1 κεριά που θα φωτίσουν και θα αρωματίσουν την καθημερινότητά σου 10+1 κεριά που θα φωτίσουν και θα αρωματίσουν την καθημερινότητά σου
  19. 12 φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για την κρεβατοκάμαρα 12 φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για την κρεβατοκάμαρα
  20. 5 συνταγές για DIY μάσκες μαλλιών με λάδι καρύδας 5 συνταγές για DIY μάσκες μαλλιών με λάδι καρύδας
  21. 5 tips για να βελτιώσεις τον ύπνο σου 5 tips για να βελτιώσεις τον ύπνο σου
  22. Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για τη μετάβαση στη νέα σεζόν Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για τη μετάβαση στη νέα σεζόν
  23. Φθινόπωρο-Χειμώνας 2020: Τα νέα "ugly shoes" που θα δούμε παντού Φθινόπωρο-Χειμώνας 2020: Τα νέα "ugly shoes" που θα δούμε παντού
  24. Color Trends | 5 χρώματα που προτείνουν οι σχεδιαστές γι’ αυτή τη σεζόν Color Trends | 5 χρώματα που προτείνουν οι σχεδιαστές γι’ αυτή τη σεζόν

Αφήνοντας πίσω της μία σημαντική καριέρα σε περιοδικά γεύσης και μαγειρικής, η Ιωάννα Σταμούλου μπήκε - ευτυχώς για εμάς - στον διαδικτυακό κόσμο για να μοιραστεί τη γνώση, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία της μέσα από τις συνταγές της. Το Sweetly ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2012, σαν το μεράκι της δημιουργού του για τα σπιτικά γλυκά. Σήμερα, το προσωπικό site της Ιωάννας γεμίζει συνεχώς με καινούργιες συνταγές και ενδιαφέροντα μαγειρικά νέα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ιωάννα και τα γλυκά

"Μέχρι να υλοποιήσω το Sweetly, έφτιαχνα γλυκά μόνο για φίλους και αγαπημένους σε γιορτές και καλέσματα. Όπου με καλούσαν, εγώ έφτιαχνα ένα γλυκό, μπορεί και δύο, ντυνόμουν, στολιζόμουν και χτυπούσα την πόρτα με τα γλυκά παραμάσχαλα. Κι επειδή είχα βαρεθεί να στέλνω συνταγές την επόμενη μέσω e-mail –ναι ούτε facebook δεν είχα μέχρι τότε - αλλά και τη γκρίνια της φίλης μου της Ελένης Ψυχούλη που επέμενε "αφού το’ χεις με τα γλυκά, φτιάξε ένα blog να ανεβάζεις τις συνταγές από αυτά που μας φτιάχνεις να τις βρίσκουμε κι εμείς" το έκανα τελικά. Μαζί με το Πιρούνι της βγήκε και το Sweetly μου στο διαδίκτυο".

Φέτος, το ανανέωσα και προσπαθώ να το "ταΐζω" με συνταγές και κείμενα όσο πιο συχνά γίνεται. Εκτός από εύκολες συνταγές για γλυκά στο σπίτι, δίνω πλέον και συνταγές για φαγητά - αυτές που φτιάχνω κι εγώ στο σπίτι μου και μπορεί να κάνει ο καθένας στο δικό του. Βέβαια τα πράγματα από το Sweetly και μετά έγιναν πιο σοβαρά κι η κατάστασή μου επιδεινώθηκε, αφού πλέον κυκλοφορούσα συνεχώς με ταπεράκια, κουτιά και πιατέλες με γλυκά που μοίραζα παντού. Στην πολυκατοικία, στο γραφείο, στης μαμάς μου, σε φίλους και γνωστούς. Κάπου έπρεπε να πάνε όσα έφτιαχνα και φωτογράφιζα για το site.

Μαζί με όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που κάνει, η Ιωάννα αποφάσισε να γίνει και επίσημα ζαχαροπλάστης. 'Ετσι, ξεκίνησε στα Μαθήματα Μαγειρικής της Λίλας Καραποστόλη το επαγγελματικό τμήμα για Pastry Chef.  "Για να ρωτάνε την κόρη μου "Ζαχαροπλάστης είναι ο μπαμπάς σου;" Κι εκείνη να απαντάει: "Όχι ο μπαμπάς, η μαμά μου!" λέει γελώντας.

Τραπέζι για φίλους

"Το τραπέζι για φίλους είναι μια διαδικασία απλή ή πολύπλοκη, εξαρτάται από ποια γωνία θέλεις να προσεγγίζεις το θέμα. Αν πρέπει στο σπίτι σου να είναι όλα τέλεια για να τους υποδεχτείς, τότε θα έχεις σπάνια φίλους στο σπίτι και ναι, τότε είναι επίπονο το θέμα. Το σπίτι μας για μένα είναι η προέκταση της αγκαλιάς μας και χωράει όλους τους καλούς. Φίλος είναι ο άλλος και σε ξέρει. Αν δεν σε ξέρει δεν είναι φίλος σου. Δεν θέλεις να εντυπωσιάσεις τους φίλους με τις ικανότητες και την τεχνική σου. Να τους ευχαριστήσεις θέλεις και να ευχαριστηθείς μαζί τους. Να σκεφτείς κάτι ειδικά γι’ αυτή τη μέρα. Να φτιάξεις ένα concept ή απλώς να μοιραστείς μαζί τους αυτό που έχεις στο ψυγείο και το ντουλάπι σου. Να στρώσεις το τραπέζι με τα πιο ωραία σου πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα ή με τα καθημερινά σου δεν έχει μεγάλη σημασία. Στην κουζίνα δεν γίνονται τα καλύτερα τσιμπούσια; Να βάλεις στη μέση το καινούριο τυρί που ανακάλυψες, ένα φαγητό που έφτιαξες μόνο για εκείνους ή κάτι που ξέρεις να κάνεις πολύ καλά. Μια μακαρονάδα και μια σαλάτα, ένα μπουκάλι κρασί κι ένα γλυκό μπορεί να είναι ένα ωραίο τραπέζι σε φίλους. Μπορεί να είναι και κάτι περισσότερο ή πολύ περισσότερο. Αν έχει επιτυχία ή όχι, την επόμενη μέρα το καταλαβαίνεις. Είναι η στιγμή που ανοίγουν τα μάτια τους οι άλλοι και λένε: "Τι ωραία που ήταν χτες στης Ιωάννας…" Δεν είναι μόνο το φαγητό άλλωστε, είναι η μοιρασιά, η καλή παρέα, οι κουβέντες γύρω από το τραπέζι, τα τσουγκρίσματα, τα γέλια.

Αγαπημένα φαγητά

Μου αρέσουν οι πάσης φύσεως καλοί ντολμάδες και το ιμάμ μπαιλντί. Μου αρέσει το μελωμένο οσομπούκο, μια τέλεια pizza margherita, μια ωραία aglio olio, η κις λορέν, οι ταϊλανδέζικες σούπες, η κακαβιά, το σούσι, το τραγανό μπαρμπούνι κι η ψητή σαρδέλα. Μου αρέσει το αυγοτάραχο και ο αχινός. Μου αρέσουν τα ταρτάρ και τα medium rare ψημένα κρέατα. Όλα μου αρέσουν! Γενικώς το φαγητό μου αρέσει ή ωμό ή μαγειρεμένο. Με τα ενδιάμεσα και τα πολύ μπερδεμένα και την εντατική χημεία έχω θέμα. Τα αγαπημένα μου είναι αυτά που μπορεί ο ουρανίσκος μου να αναγνωρίσει και να αναλύσει. Μου αρέσει δηλαδή το ελληνικό φαγητό μου αρέσει και το ξένο. Μου αρέσει το παραδοσιακό, μου αρέσει και το μοντέρνο. Μου αρέσουν τα λαχανικά και τα όσπρια, το ψάρι και το κρέας. Γενικώς μου αρέσει το αυθεντικό κι απεχθάνομαι το μπερδεμένο ή αυτό το φαγητό που θέλει να με κοροϊδέψει. Ξεκινάει σαν πεντανόστιμο και καταλήγει να σε αρρωσταίνει και να τινάζει το στομάχι σου στον αέρα.

Πώς μπορεί να φάει κάποιος καλά και οικονομικά; Εύκολα. Επιλέγει εποχιακά υλικά, πολλά λαχανικά και όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, λιγότερο κρέας, μικρό ψαράκι. Δεν ξορκίζω τα ξένα προϊόντα, ίσα ίσα που τα αγαπώ και τα σέβομαι, αλλά όταν μπορούμε αποφεύγουμε προϊόντα εισαγωγής και στη θέση τους αγοράζουμε ελληνικά, αν είναι και μικρών παραγωγών ακόμα καλύτερα. Χωρίς δεύτερη σκέψη παίρνουμε ένα λαχανικό ή ένα φρούτο εποχής που δεν θα μπορέσουμε να το βρούμε ένα ή δύο μήνες μετά, ένα τυρί ξεχωριστό, ένα κρασί που αγαπάμε.

Εκμέκ με φιστίκι Αιγίνης και κερασάκια γλασέ

Les Connoisseurs: Ιωάννα Σταμούλου

Υλικά για ένα ταψάκι 26εκ.

Για τη βάση του γλυκού

250γρ. κανταΐφι

100γρ. βούτυρο

100γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα

1 φρυγανιά μικρή κοπανισμένη μαζί με τα αμύγδαλα

Για το σιρόπι

300γρ. νερό

300γρ. ζάχαρη

Χυμό ½ λεμόνι

Τη φλούδα από το μισό λεμόνι

½ ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα  

450ml γάλα εβαπορέ διαλυμένο (με βάση της οδηγίες του κουτιού) ή φρέσκο

100γρ. σιρόπι (από αυτό που φτιάξατε για το κανταΐφι)

2 αβγά

50γρ. κορν φλάουρ

2 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο

1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό

Για την επικάλυψη

350ml κρέμα γάλακτος

20γρ. φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα

10 κερασάκια γλασέ

εκμέκ κανταίφι

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Πλένετε καλά το λεμόνι κι αφού πάρετε το χυμό του αφαιρείτε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι την επιδερμίδα της φλούδας του. Τη ρίχνετε σε κατσαρολάκι, προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση το αφήνετε για 10 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC και αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς το με τα δυο χέρια. Απλώνετε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι διαστάσεως 26εκ. κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο. Ανακατεύετε τα φιστίκια με τη φρυγανιά και πασπαλίζετε το κανταΐφι. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αφρατεύοντάς το επίσης.

Τέλος σκορπίζετε ομοιόμορφα το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και βάζετε το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνετε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με την εσάνς πικραμύγδαλου. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με 100γρ. από το σιρόπι που φτιάξατε και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, αραιώνετε το μείγμα με λίγο από το γάλα της κατσαρόλας και το ρίχνετε όλο μαζί στο υπόλοιπο γάλα.

Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Μεταφέρετε την κρέμα σε μπολ, σκεπάζετε με σελοφάν να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνετε να κρυώσει.

Ξεφουρνίζετε το κανταΐφι και μετά από 2-3 λεπτά το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά για να πάει παντού. Αφού κρυώσει το κανταΐφι στρώνετε πάνω του ομοιόμορφα την κρέμα που έχει κρυώσει επίσης.

Τέλος χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με 1 καψουλάκι βανίλιας και στρώνετε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζετε με κοπανισμένα φιστίκια, διακοσμείτε με κερασάκια και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Αφαιρείτε το τσέρκι του ταψιού προσεκτικά, μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα, τραβάτε και τον πάτο του ταψιού προσεκτικά συγκρατώντας το γλυκό με μεγάλη σπάτουλα και το σερβίρετε αμέσως.

Ιούλιος 2018

>