top article

Υπάρχει μια φράση που αποτελεί συνώνυμο της ασχετοσύνης ή της ανοικοκυροσύνης: "Ούτε αβγό δεν μπορεί να τηγανίσει". Προφανώς θεωρούμε ότι τα απλά αβγά μάτια απαιτούν το μίνιμουμ των μαγειρικών δεξιοτήτων. Ας δούμε όμως, ποιο είναι το κοινό ζητούμενο στα απλά αβγά μάτια: το ασπράδι να έχει ψηθεί ανάλογα με τα γούστα καθενός, να μην υπάρχουν "μύξες" και ο κρόκος να παραμένει χυμώδης. Οι πιο απαιτητικοί ίσως να προσθέσουν και την οπτική αρτιότητα του αποτελέσματος: το όλο σύνολο να γυαλίζει και το χρώμα του ζουμερού κρόκου να είναι ενιαίο κιτρινοπορτοκαλί και χωρίς στίγματα.


Αν, όμως, η διαδικασία για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα θεωρείται απλή, τότε γιατί ο Fernand Point, ένας από τους πατέρες της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας, άφηνε τους μαθητευόμενους μαγείρους της μπριγκάδας του να τηγανίζουν επί ένα χρόνο ομελέτες προτού τους εμπιστευτεί να μαγειρέψουν κάτι άλλο; Ή γιατί ο διάσημος Ισπανός σεφ Jose Andres ομολογεί πως πέρασε όλη του τη ζωή προσπαθώντας να τηγανίσει "ένα αβγό με το σωστό τρόπο";

Τα τηγανητά αβγά σε όλες τους τις εκφάνσεις, από απλά μάτια μέχρι την πιο σύνθετη ομελέτα, αποτελούν challenge για τους μεγάλους σεφ κι έτσι ο καθένας προτείνει την προσωπική του λύση. Διάβασε μερικές και ύστερα απάντησε με ειλικρίνεια: "Αλήθεια, ξέρεις να τηγανίζεις αβγά;".

Διάβασε τις συνταγές στο Askmen.gr

Tags

ASKMEN.GR

Ιούλιος 2018

Από το Περιοδικό

Συνεντεύξεις Παρασκευή 21.12.2018

Ο Παύλος Γερουλάνος στη Madame Figaro

Ο υποψήφιος δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να αλλάξει την πολύπαθη πόλη, αρκεί να συνεργαστεί και ο πολίτης με τον δήμο. Και σ' αυτή τη σχέση είναι έτοιμος να κάνει ο ίδιος το πρώτο βήμα

>