Μία δημιουργική συνταγή για βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα από τη Νάντια Δαμίγου των Concept  Cupcakes.

Για 8 άτομα, Χρόνος προετοιμασίας:  10 ώρες, Χρόνος εκτέλεσης: 3-4 ώρες.
 

Ζαχαρόπαστα
Υλικά

1κ ζάχαρη άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη (20γρ)
1 κ.σ. γλυκερίνη
½ κούπας γλυκόζη
¼ κούπας νερό
4 βανίλιες

Για τα σχέδια:
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Κακάο

Κέικ:
Υλικά: 250γρ. Φαρίνα, ½ φλ. Βούτυρο, 3/4 φλ. Ζάχαρη, ½ φλ. Γάλα, 2 αυγά, 2 βανίλιες.

Βουτυρόκρεμα
Υλικά:
Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη (175γρ), 1 βανίλια, 250γρ ζάχαρη άχνη, 30γρ γάλα.

Εκτέλεση ζαχαρόπαστας
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανάβουμε χαμηλή φωτιά, μόλις έχουμε ένα διάφανο μείγμα προσθέτουμε τη γλυκερίνη και τις βανίλιες ανακατεύουμε και κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε ρίξει τα 9/10 απ’ τη ζάχαρη άχνη, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το μείγμα απ’ το κατσαρολάκι και ανακατεύουμε αρχικά με ένα κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια. Όταν απορροφήσει όλη τη ζάχαρη άχνη ρίχνουμε λίγη άχνη ακόμα στον πάγκο εργασίας μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15-20 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και να μην κολλάει τόσο. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος ίσως χρειαστεί να ρίξουμε λίγη άχνη ακόμα για να μην κολλάει στα χέρια και στην επιφάνεια εργασίας. Καλύπτουμε καλά τη ζύμη μας με μία μεμβράνη και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 10 ώρες.

Εκτέλεση βουτυρόκρεμας
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να μαλακώσει και να ανοίξει το χρώμα του. Βάζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σε μικρές ποσότητες τη ζάχαρη άχνη. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε τη βανίλια και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάζουμε τη βουτυρόκρεμα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με μία μεμβράνη για να μην κάνει
κρούστα.

 

Εκτέλεση κέικ
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτουμε τις βανίλιες. Αφήνοντας το μίξερ να κτυπάει σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε τη φαρίνα, σε 3 δόσεις, εναλλάξ με το γάλα, σε 2 δόσεις (αρχίζοντας και τελειώνοντας με τη φαρίνα). Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά, αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με 18cm διάμετρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου μια ώρα. Ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρουμε αν το κέικ έχει ψηθεί είναι να βουτήξουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού. Αν βγει στεγνή το κέικ μας είναι έτοιμο. Τότε το βγάζουμε απ΄το φούρνο το αφήνουμε λίγη ώρα μέσα στο ταψί και μετά το αναποδογυρίζουμε και το
αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μία σχάρα για αρκετές ώρες (τουλάχιστον 5-6).

Συναρμολόγηση βασιλόπιτας
Αφού κρυώσει το κέικ το κόβουμε οριζόντια στη μέση (εικ.1). Βάζουμε λίγη βουτυρόκρεμα στο κέντρο μίας πιατέλας ή ενός δίσκου και τοποθετούμε το ένα κομμάτι του κέικ. Αλείφουμε βουτυρόκρεμα με μια σπάτουλα (εικ.2) πάνω στο κέικ και τοποθετούμε και το δεύτερο κομμάτι κέικ. Βάζουμε κάθετα ένα νόμισμα στο κέικ μας. Με τη βοήθεια της σπάτουλας αλείφουμε τη βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια του κέικ σε ένα στρώμα περίπου μισό εκατοστό όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε (εικ.3). Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το φύλλο της ζαχαρόπαστας. Ρίχνουμε ζάχαρη άχνη στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα σε ένα φύλλο περίπου ½ cm με τη βοήθεια ενός πλάστη (εικ.4). Κρατώντας τη ζαχαρόπαστα μας μισοτυλιγμένη με τον πλάστη την αφήνουμε πάνω στο κέικ μας (εικ.5). Με απαλές
κινήσεις εφαρμόζουμε την πάστα πάνω στο κέικ (εικ.6). Με ένα μαχαίρι κόβουμε την επιπλέον ζαχαρόπαστα (εικ.7).

 

Διακόσμηση
Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζαχαρόπαστα μας σε κομμάτια. Χρωματίζουμε αρκετή ποσότητα κόκκινη με χρώμα ζαχαροπλαστικής και επίσης αρκετή ποσότητα καφέ χρησιμοποιώντας κακάο. Με τα αντίστοιχα χρώματα
 ζαχαροπλαστικής, κάνουμε μια μικρή ποσότητα πράσινη και μία απαλό ροζ (για το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη) και ένα
πολύ μικρό κομμάτι μαύρο (για τα παπούτσια του Άγιου Βασίλη). Επίσης κρατάμε και ένα κομμάτι λευκό, χωρίς  χρώμα (για τα μάτια και της λεπτομέρειες της γούνας.
Κρατάμε τα χρωματισμένα πλέον, κομμάτια της ζαχαρόπαστας τυλιγμένα σε ξεχωριστές μεμβράνες για να μην εραθούν. Παίρνουμε μία ποσότητα κόκκινης ζαχαρόπαστας και πλάθουμε μια μπάλα με τα χέρια μας. Τρίβοντας την στο πάνω μέρος φτιάχνουμε ένα σχήμα σαν δάκρυ, αλλά όχι τόσο μυτερό (εικ.8). Φροντίζουμε το ύψος της να είναι ίσο με το ύψος του κέικ μας. Την τοποθετούμε στο πλάι του κέικ (εικ.9). Κάνουμε το ίδιο ακριβώς και για το σώμα του τάρανδου με την καφέ ζαχαρόπαστα και το τοποθετούμε στο πλάι του κέικ απέναντι από τον Άγιο Βασίλη (εικ.10).
Τοποθετούμε μία μικρότερη μπαλίτσα σε απαλό ροζ χρώμα πάνω στο κόκκινο δάκρυ, για να κάνουμε το κεφάλι του Άγιου Βασίλη (εικ.11). Πλάθουμε ένα καφέ σχήμα σαν δάκρυ σε μικρή ποσότητα για το κεφάλι και το τοποθετούμε πάνω στο σώμα του τάρανδου (εικ.12). Πλάθουμε ένα πολύ μικρότερο δάκρυ σε κόκκινο για το σκουφί του Άγιου Βασίλη (εικ.13, 14).

TIP: Για να κολλήσουν καλύτερα τα κομμάτια της ζαχαρόπαστας μεταξύ τους περνάμε, με ένα καθαρό πινελάκι, λίγο νερό ανάμεσα τους.
Με τα αντίστοιχα χρώματα πλάθουμε και κολλάμε με λίγο νερό τις λεπτομέρειες στους 2 χαρακτήρες, τα γένια (εικ.15), τα μουστάκια (εικ.16), τη μύτη (εικ.17) και τη γούνα του Άγιου Βασίλη (εικ.18, 19) και τα αυτιά, τα κέρατα και τη μύτη
του τάρανδου (εικ.20, 21). Τελειώνοντας πλάθουμε 4 «μακαρόνια» σε κόκκινο και σε καφέ χρώμα και τα
εφαρμόζουμε με λίγο νερό στην πάνω (εικ.22, 23) και στην κάτω ακμή του κέικ (εικ.24).
Τέλος, ανοίγουμε με τον πλάστη 2 φύλλα ζαχαρόπαστας σε κόκκινο και σε πράσινο και με κουπ πατ κόβουμε γράμματα (εικ. 25) ή όποια άλλα σχήματα προτιμάμε για να διακοσμήσουμε (εικ.26) την υπόλοιπη βασιλόπιτα. 

Ιούλιος 2018

>