top article

Αν ένα μόνο πιάτο μπορούσε να αντιπροσωπεύσει τη γαστρονομική κουλτούρα του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε αυτό δεν θα ήταν άλλο από το fish and chips. Το παραδοσιακό βρετανικό street food που άπαντες στον πλανήτη γνωρίζουν αποτελείται συνήθως από μπακαλιάρο τηγανισμένο σε κουρκούτι, με συνοδεία από χοντροκομμένες πατάτες με αλάτι και ξύδι. Τι το κάνει όμως πραγματικά σπουδαίο; 

"Το fish and chips είναι η ραχοκοκαλιά της Αγγλίας, κάτι σαν τους Beatles ή την βασιλική οικογένεια" δήλωνε πριν λίγα χρόνια η Nikki Hawkins, PR Manager των Εθνικών Βραβείων Fish and Chips και η άποψή της δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το λευκό ψάρι με τηγανητές πατάτες αναδείχθηκε ως το φαγητό της εργατικής τάξης στο Νησί κατά τη διάρκεια του δευτέρου μισού του 19ου αιώνα, όταν και το φρέσκο ψάρι, κυρίως ο μπακαλιάρος, έφτανε εύκολα και γρήγορα σε κάθε γωνιά της χώρας. Η συνήθεια του να τρώνε τηγανητό ψάρι στη Μεγάλη Βρετανία ωστόσο είχε έρθει νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα τον 16ο αιώνα από Εβραίους μετανάστες και πρόσφυγες προερχόμενους από τις χώρες ης Ιβηρικής χερσονήσου, που προσάρμοσαν το pescado frito στην αγγλική πραγματικότητα. Το πρώτο εστιατόριο -ή πιο ορθά κάτι που θύμιζε περίπτερο- που σέρβιρε fish and chips στο Λονδίνο ήταν εκείνο του (Εβραίου) Joseph Malin, που βρισκόταν στο Bow, στην ανατολική πλευρά της πόλης. 

Διάβασε περισσότερα στο Esquire.gr

Ιούλιος 2018

>