Για το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και για κάθε περίσταση που απαιτεί περισσότερη επισημότητα και πολυτέλεια, σέρβιρε γλυκά και σαμπάνια σε μια άκρως πρωτότυπη εκδοχή. Απo τη Μυρτω Σιμιτοπουλου

MONT-BLANC ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΑΣΤΑΝΟ

Υλικά για 4 άτομα

* 250 γρ. κρέμα κάστανο * 8 κάστανα από γλυκό του κουταλιού με το σιρόπι τους * 250 ml κρέμα γάλακτος * 50 γρ. ζάχαρη άχνη * μια βανίλια * υλικά ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας για γαρνίρισμα.

Προετοιμασία: περίπου 10 λεπτά

Εκτέλεση

* Θρυμματίζουμε 4 κάστανα, προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε.

* Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ και τη χτυπάμε με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί.

* Μοιράζουμε την κρέμα με τα κάστανα σε τέσσερα ατομικά μπολ και με ένα κορνέ μοιράζουμε από πάνω τη σαντιγί. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με ένα κάστανο με το σιρόπι του και με το υλικό ζαχαροπλαστικής που έχουμε επιλέξει.

ΡΟΔΙ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Υλικά για 4 άτομα

* 1 ρόδι * 80 γρ. τριμμένα φιστίκια * 4 φύλλα ζελατίνας * 200 ml σιρόπι τριαντάφυλλο

Για το γαρνίρισμα: 4 φυσαλίδες (φρούτα), υλικά ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας (εδώ χρησιμοποιήθηκαν χρυσές παγιέτες και ιριδίζουσα πούδρα ζαχαροπλαστικής).

Προετοιμασία: 15 λεπτά, Ψήσιμο: 2 λεπτά

Εκτέλεση

* Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το σιρόπι τριαντάφυλλο, προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού προηγουμένως τα στραγγίξουμε, και τα αφήνουμε να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, περιμένουμε μέχρι να γίνει χλιαρό, προσθέτουμε τις παγιέτες και ανακατεύουμε.

* Καθαρίζουμε το ρόδι, ρίχνουμε τα σπόρια μέσα στο σιρόπι και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μείγμα σε 4 ποτήρια και περιμένουμε να δέσουν ελαφρά σαν ζελέ. Μόλις σταθεροποιηθούν, πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι και τα βάζουμε στο ψυγείο.

* Την ώρα του σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε τις φυσαλίδες με την πούδρα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε.

 

ΣΑΜΠΑΝΙΑ TUTTI FRUTTI

* 1 πιταχάγια (ή dragon fruit, εξωτικό φρούτο) κόκκινη ή άσπρη * 1 μικρό ώριμο μάνγκο * 1 ακτινίδιο * 12 ξανθές σταφίδες * 1 κουταλιά εκχύλισμα τζίντζερ * 1 κουταλάκι εκχύλισμα λεμονιού * 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας * 1 κουταλιά ασημένιες μπίλιες ζαχαροπλαστικής * παγωμένη σαμπάνια

Προετοιμασία: περίπου 12 λεπτά.

Εκτέλεση

* Ξεφλουδίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους, το καθένα σε ξεχωριστό μπολ. Περιχύνουμε τους κύβους του μάνγκο με το εκχύλισμα τζίντζερ, τους κύβους της πιταχάγιας με το εκχύλισμα λεμονιού και τα υπόλοιπα φρούτα με το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο.

* Σε τέσσερα ποτήρια μοιράζουμε τα φρούτα σε στρώσεις: πρώτα το μισό μάνγκο, μετά την πιταχάγια, το ακτινίδιο, τις σταφίδες και το υπόλοιπο μάνγκο. Βάζουμε τα ποτήρια με τα φρούτα στο ψυγείο.

3. Την ώρα του σερβιρίσματος πασπαλίζουμε με ασημένιες μπίλιες ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα ποτήρια με παγωμένη σαμπάνια.

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΕΪΚ

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ: Υλικά για 6 μικρά κέικ

* 175 γρ. σοκολάτα υγείας * 125 γρ. βούτυρο * 100 γρ. ζάχαρη * 2 αβγά * 30 γρ. βούτυρο * 75 γρ. σκόνη αμυγδάλου * 1 κουταλάκι μαγιά * 2 πρέζες βανίλια.

Προετοιμασία: 15 λεπτά, Ψήσιμο: 35 λεπτά

Εκτέλεση

* Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C και ετοιμάζουμε τη ζύμη:

* Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και τη σκόνη αμυγδάλου.

* Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

* Σε ένα μπολ, σπάμε τα αβγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.

* Ρίχνουμε το μείγμα στη σοκολάτα και προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

* Μοιράζουμε τη ζύμη σε έξι φόρμες με διάμετρο 8 εκατοστά και ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά. Βγάζουμε τα κέικ από τις φόρμες, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διακοσμούμε ανάλογα με την περίσταση.

1. ΜΕ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΟΨΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ

Πασπαλίζουμε τα κέικ με σκόνη κακάο. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά έξι μικρά μήλα με νερό και λίγη ζάχαρη. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βουτάμε σε ιριδίζουσα πούδρα ζαχαροπλαστικής.

2. ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝ

Λιώνουμε 150 γρ. σοκολάτας, προσθέτουμε 100 ml κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το μείγμα τα κέικ. Γύρω γύρω στερεώνουμε ροζ μακαρόν και χρυσές μπίλιες ζαχαροπλαστικής. Περιμένουμε να στεγνώσει η σοκολάτα και γαρνίρουμε με ένα φύλλο χρυσού.

3. ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΚΕΡΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε 200 γρ. άχνη ζάχαρη σε 100 ml νερό. Περιχύνουμε αμέσως τις κορυφές των κέικ και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί. Βουτάμε μερικά σιροπιαστά κεράσια σε ιριδίζουσα πούδρα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε τα κέικ.

Ιούλιος 2018

>