Wedding season
Ελαφριές και υγιεινές, γεμάτες χρώματα και αρώματα, οι γαλλικές tartines θυμίζουν ανοιχτό σάντουιτς, φτιάχνονται εύκολα και τρώγονται ακόμα ευκολότερα.
Δίχρωμα σάντουιτς
Υλικά:
• 8 φέτες μαύρο ψωμί
• 2 κόκκινες πιπεριές τύπου Φλωρίνης
• 1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 2 αγγουράκια
• 50 γρ. παρμεζάνα σε φλοίδες
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι στο γκριλ. Αφήνουμε να μαυρίσουν απέξω γυρνώντας τες τακτικά μέχρι να τσουρουφλιστούν από όλες τις πλευρές, περίπου 20 λεπτά. Τις κλείνουμε ερμητικά σε ένα τάπερ ή σε μια πλαστική σακούλα. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστούν, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια. Κόβουμε τη σάρκα τους σε φέτες. Καρυκεύουμε με το βαλσαμικό ξίδι, ελαιόλαδο και τη σκελίδα σκόρδο
κομμένη σε λεπτές φέτες. Αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε τα αγγουράκια σε πολύ λεπτές φέτες. Μοιράζουμε τις πιπεριές σε 4 φέτες ψωμί, σκεπάζουμε με τις φλοίδες
παρμεζάνας και στις άλλες 4 φέτες ψωμί βάζουμε μια στρώση από ροδέλες αγγουριού. Σερβίρουμε τις tartines ανά δύο, μία κόκκινη και μία πράσινη.
Οφέλη: Το μαύρο ψωμί με βάση το αλεύρι σικάλεως και αλεύρι σίτου ολικής είναι συνήθως εμπλουτισμένο με σπόρους. Αποτελεί έτσι έναν καλό σύμμαχο για το ανοσοποιητικό σύστημα και πηγή ενέργειας.
Φέτες φρεσκάδας
Υλικά:
• 4 στρογγυλά ψωμάκια σικάλεως με σταφίδες
• 50 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί
• 6 ραπανάκια
• 50 γρ. φρέσκια κουκιά
• 20 γρ. ψιλός αρακάς
• 50 γρ. φρέσκα αμύγδαλα
• Ελαιόλαδο
• Πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα αλείφουμε με το φρέσκο τυρί. Ψιλοκόβουμε τα ραπανάκια με ένα μαντολίνο, ετοιμάζουμε τα κουκιά και τον αρακά και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα. Αραδιάζουμε στα ψωμάκια μερικές φέτες από τα ραπανάκια και προσθέτουμε τα κουκιά, τον αρακά και τα αμύγδαλα. Προτού σερβίρουμε, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αρταίνουμε με πιπέρι. Μπορούμε να προσθέσουμε καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, φύτρα ραδικιού ή αρακά.
Υγιεινό: Το ψωμί μόνο από σίκαλη είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά μερικές φορές του λείπει η γεύση. Για να επωφεληθείς από τη διατροφική του αξία αλλά με έναν πιο γκουρμέ τρόπο, προτίμησε ψωμί σικάλεως με αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Συνοδευτικά για το Απεριτίφ:
Υλικά:
• 20 φέτες ψωμί από καλαμποκάλευρο και λιναρόσπορο
• Πάστα από γλυκές
πιπεριές ή αποξηραμένες ντομάτες ή σάλτσα ελιάς με αντζούγιες
• 150 γρ. γουακαμόλε
• 12 φιλέτα αντζούγιας μαριναρισμένα
• 2 αγγουράκια
• 250 γρ. ντοματίνια
• 150 γρ. μοτσαρελάκια
• 6 αβγά ορτυκιού σφιχτά
• 4 μεγάλοι ανθοί κάππαρης
• 120 γρ. φιλέτο καπνιστού τόνου σε λάδι
• 1/4 μαύρο ραπανάκι
• 100 γρ. αβγά σολομού
• 2 κλωνάρια άνηθος
• 1 λεμόνι βιολογικό
• 8 βρώσιμα άνθη
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
• Ελαιόλαδο
• Ανθός αλατιού
• Πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλείφουμε το γουακαμόλε σε 12 φέτες ψωμί και την πάστα στις άλλες
8. Φτιάχνουμε από 4 φέτες στους συνδυασμούς που ακολουθούν.
Στο γουακαμόλε: 3 φιλέτα αντζούγιας στραγγισμένα και ξύσμα λεμονιού· μαύρο ραπανάκι καθαρισμένο και σε φέτες με αβγά σολομού και λίγο άνηθο· ροδέλες αγγουριού, κομματάκια τόνου, σταγόνες χυμό λεμονιού και τα άνθη.
Στην πάστα πιπεριάς: φέτες αγγουριού με τα ντοματίνια κομμένα σε φέτες, τα μοτσαρελάκια και έναν ανθό κάππαρης καρυκευμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού· ντοματίνια στα τέσσερα, τα αβγά των ορτυκιών κομμένα στη μέση, φρέσκο κρεμμυδάκι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Πρακτικό: Ισορροπημένες γευστικά tartines που μπορεί να μεταμορφωθούν σε πραγματικό γεύμα.
Από την Emmanuelle Eymery | Απόδοση: Ελένη Δασκαλάκη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στη Madame Figaro Ιουλίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr