top article

Θα μπορούσε να είναι απλώς ένα καινούργιο café στην πόλη, όμως δεν είναι μόνο αυτό! Το Café Femenino δημιουργήθηκε το 2003 από γυναίκες στο Περού οι οποίες είχαν μια δυνατή ιδέα: να αποδώσουν την αξία που ανήκει δικαιωματικά στις γυναίκες καλλιεργήτριες καφέ και να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο τους στην βιομηχανία του καφέ. Η πλειοψηφία των γυναικών αυτών ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές που κυρίως διοικούνται από άνδρες και έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και μηδενική συμμετοχή στα κοινωνικά ζητήματα της κοινότητάς τους.

Για να συμμετέχουν οι γυναίκες στον συνεταιρισμό του Café Femenino αποκτούν δικαιώματα όπως: διαχείριση της γης που καλλιεργούν, ηγετικό ρόλο στις κοινότητές τους, οικονομική αυτάρκεια καθώς και εξασφάλιση απευθείας πληρωμής για τον καφέ που παράγουν. Ετσι οι γυναίκες αυτές όχι μόνο συμβάλλουν στο οικογενειακό τους εισόδημά αλλά συνεισφέρουν ενεργά και αναγνωρίζονται στις κοινότητές τους.

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας Café Femenino άνοιξε τις πόρτες του στην Κηφισιά επί της οδού Λεωφόρου Κηφισίας 324. Στεγάζεται σ’ ένα χρωματιστό, colonial style περιβάλλον, παραπέμποντας στις παραγωγικές χώρες από τις οποίες προέρχεται ο καφές. Εκπροσωπώντας το Café Femenino Foundation, το κατάστημα αντλεί τους καφέδες του από Cooperativas γυναικών από εννέα διαφορετικές χώρες (Κολομβία, Περού, Βολιβία, Ινδονησία, Βραζιλία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Αγιο Δομίνικο, Ρουάντα) στις οποίες έχει παρουσία το ίδρυμα, το οποίο με καινοτόμες μεθόδους εκπαιδεύει τις γυναίκες παραγωγούς από το 2004 ώστε να καλλιεργούν υψηλής ποιότητας Arabicas σε αυξημένα υψόμετρα.

Πέρα όμως από το θεσπέσιο γευστικά Speciality Coffee που προσφέρει και τα υπόλοιπα πρωτοποριακά vegan, sugar free, gluten free γλυκά και εδέσματά του, το Café Femenino ως αλυσίδα δεσμεύεται να δωρίζει 0.05 cent ανά ποτήρι καφέ που πουλάει, στο Ίδρυμα Café Femenino Foundation, ώστε κάθε χρόνο να πραγματοποιείται κάποιο συγκεκριμένο έργο υποστήριξης των εννέα παραγωγικών χωρών. Το πρώτο έργο που αναλαμβάνει για το Ίδρυμα για τα έτη 2021/22 είναι το Early education center στην κοινότητα Cajamarca στο Peru.

Γιατί ο καφές Fementino είναι τόσο ξεχωριστός

Ο καφές προέρχεται από 9 διαφορετικά origin countries, στις οποίες χώρες το Café Femenino έχει οργανώσει και εκπαιδεύσει τις γυναίκες παραγωγούς σε μορφές cooperativas. Τα origin countries είναι: Peru, Colombia, Bolivia,Nicaraqua,Guatemala, Mexico, Brazil, Dominican Rebublic ,Indonesia (Sumatra).

Η εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με τα θέματα συγκομιδής και επεξεργασίας του καφέ ,είναι καταλυτική για την διασφάλιση της ύψιστης ποιότητας του καφέ μας. 

Λόγω των παρακάτω παραγόντων όλοι οι καφέδες του Café Femenino κατατάσσονται σε καφέδες Speciality με τα διεθνή πρότυπα SCA και με βαθμολογίες πάνω από 87 πόντους. ‘Ολοι είναι του είδους Coffea Arabica -αυτό ισχύει τόσο στα single origin ,όσο και στα blends μας. Η συγκομιδή γίνεται πάντα και αποκλειστικά με Hand picking, oι καφέδες μαζεύονται από τις εκπαιδευμένες γυναίκες μόνο την κατάλληλη στιγμή που είναι απόλυτα ώριμα τα Coffee Cherries. Επειδή προέρχονται από υψηλά υψόμετρα, με μεγάλες διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, τα coffee beans ωριμάζουν αργά και σταδιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσωτερικά στους κόκκους περισσότερα σάκχαρα και επιθυμητά οξέα , δίνοντας περισσότερα αρώματα και γλυκιά ισορροπημένη οξύτητα χαρακτηριστικό των ποιοτικότερων και ακριβότερων καφέδων Arabica διεθνώς.

Η εκπαίδευση που παρέχει το ίδρυμα Café Femenino στις γυναίκες , εξασφαλίζει ότι και το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του καφέ γίνεται με τα υψηλότερα standards της αγοράς. Το 90% των Arabica μας είναι Wet processed (Πλυμένες) ή Ηoney processed (ημι πλυμένες) ‘η Wet hulled στην περίπτωση της Sumatra. Η σωστή επεξεργασία έχει καταλυτικό αντίκτυπο στην τελική ποιότητα των καφέδων μας, δίνοντας καθαρή, φωτεινή γεύση, έντονο σώμα, έντονα αρώματα και φρουτώδης , ανθικές και σοκολατένιες νότες ( βλέπε τα specs του κάθε origin). Στο τελικό στάδιο του milling, το ίδρυμα βοηθάει τις cooperativaς να φτιάξουν σωστούς μύλους και διαδικασίες ώστε τα Coffee beans να μην σπάνε ώστε να αποφύγουν γευστικά ελαττώματα.

Το 90% των καφέδων είναι επίσης βιολογικής γεωργίας και με πιστοποίηση FAIRTRADE, ενώ όλοι οι κόκκοι των καφέδων είναι screen 18+ (για να παρέχουμε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα στους πελάτες μας , η εκχύλιση του καφέ μας γίνετε με την χρήση 18 γρ καφέ για ένα ρόφημα με γεμάτο σώμα και έντονες γευστικές εντάσεις).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Tags

ΚΑΦΕΣ

Ιούλιος 2018

>