top article

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα… και gin! Περισσότερο, ίσως, από κάθε άλλο, το gin είναι το αλκοολούχο ποτό που ταιριάζει απόλυτα στο καλοκαίρι. Τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ φτιάχνονται με βάση το τζιν και η γεύση του αποτελεί τον τέλειο καμβά για τη χρήση των πιο ιδιαίτερων υλικών. Κι αν αφήσεις ένα premium ελληνικό απόσταγμα, όπως το Mataroa Mediterranean Dry Gin στα χέρια τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων bartenders, τότε δεν έχεις απλά cocktails, αλλά απολαυστικά ποιήματα!


Ο Θωμάς Κανδηλιάρης, ο Γιώργος Μίλης, ο Γιάννης Μπάκος και ο Πάνος Μπεκιάρης απαντούν σε πέντε ερωτήσεις του madamefigaro.gr, φτιάχνουν signature cocktails με το premium Mataroa Mediterranean Dry Gin και φωτογραφίζονται με τη συλλεκτική φιάλη, την οποία δημιούργησε ειδικά για το Mataroa η γνωστή Ελληνίδα designer Themis Z.

 

Πάνος Μπεκιάρης

Bar Manager Alemagou Restaurant (Μύκονος) και Zurbaran (Κολωνάκι)

Τέσσερις top bartenders προτείνουν τα πιο καλοκαιρινά gin cocktails

-Γιατί κάνεις αυτή τη δουλειά και όχι οποιαδήποτε άλλη;

Βρέθηκα τελείως τυχαία στο χώρο σε μικρή ηλικία. Με κέρδισε αμέσως η επαφή με τον κόσμο και η δημιουργία των ποτών. Γρήγορα κατάλαβα ότι είμαι στο σωστό χώρο.

-Ποια είναι τα συστατικά του τέλειου κοκτέιλ;

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέλειο κοκτέιλ, η γεύση είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό. Ωστόσο, θεωρώ πως έχει νόημα να χρησιμοποιούμε τοπικά συστατικά για να δίνουμε ταυτότητα στο κάθε cocktail που δημιουργούμε και να επιλέγουμε συστατικά στην εποχή τους (όσο αυτό είναι εφικτό) για να παίρνουμε το μάξιμουμ από κάθε γεύση.

-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο ποτό/κοκτέιλ;

Θα έλεγα το bitter λικέρ με tonic. Αλλά λατρεύω να πηγαίνω σε καλά κοκτέιλ μπαρ και να δοκιμάζω καινούργιες signature δημιουργίες.

-Ποιο είναι για σένα το ιδανικό μέρος για διακοπές στην Ελλάδα και γιατί;

Διακοπές για μένα μετά από 20 χρόνια στην εστίαση είναι οποιοδήποτε μέρος έχει όμορφες και ήσυχες θάλασσες, καλό φαγητό και ποτό, και οι αποστάσεις που έχεις να διανύσεις για να πας από το ένα σημείο στο άλλο είναι μικρές. Ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουμε άπειρα τέτοια μέρη.

-Ποιες είναι οι πρώτες 3 λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Μεσόγειος;

Θάλασσα, βασιλικός, ήλιος.


Adam's Negroni (παραλλαγή του κλασσικού Negroni)

Πάνος Μπεκιάρης cocktail

30 ml Mataroa Mediterranean Dry Gin, αρωματισμένο με φύλλα συκιάς και καρπού τονκα

20 ml blend από γλυκά βερμούτ 

10 ml Amontillado Sherry 

30 ml bitter λικέρ 

3 σταγόνες bitters πορτοκαλιού

Ποτήρι: Old Fashioned

Μέθοδος: Build (βάζουμε διαδοχικά τα υλικά στο ποτήρι και ανακατεύουμε).

Σερβίρισμα: Περνάμε το χείλος του ποτηριού με φλούδα πορτοκαλιού

Γαρνίρισμα: Φύλλο συκιάς

 

Θωμάς Κανδηλιάρης

Co-Founder Vogatsikou 3

Θωμάς Κανδηλιάρης

-Γιατί κάνεις αυτή τη δουλειά και όχι οποιαδήποτε άλλη;

Μου αρέσει να βλέπω τον τρόπο που αλλάζει το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου που κάθεται μπροστά μου στο μπαρ όταν το ποτό που του έχω σερβίρει του αρέσει πολύ. Νιώθω ότι, έστω και για λίγα λεπτά, έκανα αυτόν τον άνθρωπο ευτυχισμένο με κάτι τόσο μικρό. 

-Ποια είναι τα συστατικά του τέλειου κοκτέιλ;

Παροχή υπηρεσιών, αγάπη για τη δουλειά μας, συνέπεια, φιλοξενία.

-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο ποτό/κοκτέιλ;

Το δικό μου αγαπημένο ποτό είναι το Negroni.

-Ποιο είναι για σένα το ιδανικό μέρος για διακοπές στην Ελλάδα και γιατί;

Η Κρήτη είναι το αγαπημένο μου μέρος για διακοπές, διότι έχει αμέτρητη φυσική ομορφιά και φιλόξενους ανθρώπους.

-Ποιες είναι οι πρώτες 3 λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Μεσόγειος;


Όταν ακούω την λέξη Μεσόγειος, στο μυαλό μου έρχονται οι λέξεις ήλιος, γεύσεις, θάλασσα.


Clover Fizz

Θωμάς Κανδηλιάρης cocktail

50 ml Mataroa Mediterranean Dry Gin

20 ml Bitter grenadine

15 ml Φρέσκος χυμός λεμονιού

10 gr. Ασπράδι αυγού

Top up: Raspberry Kombucha με 2 σταγόνες Saline solution

Ποτήρι: Highball

Μέθοδος: Shake

Γαρνίρισμα: Amarena Cherry

 

Γιώργος Μίλης

Bar manager The Garden (Ηράκλειο Κρήτης)

Γιώργος Μίλης

-Γιατί κάνεις αυτή τη δουλειά και όχι οποιαδήποτε άλλη;

Ως bartender στις μέρες μας, εκτός από την ίδια τη δουλειά που αγαπώ, νιώθω πως έχω κι άλλον έναν ρόλο για τους πελάτες μου, αυτόν του ψυχαναλυτή. Η θέση πίσω από το μπαρ δεν είναι εύκολη, χρειάζεται να είσαι και λίγο ιστορικός, να φροντίζεις να μαθαίνεις πράγματα για τις παρασκευές και τις δημιουργίες των κοκτέιλ και των αποσταγμάτων. Είναι σημαντικό για έναν bartender να έχει και φιλοσοφία ως προς τη διαχείριση των υλικών και της τοπικότητας, να έχει, δηλαδή, έναν συνολικό έλεγχο της υπηρεσίας που παρέχει προς τον πελάτη.

-Ποια είναι τα συστατικά του τέλειου κοκτέιλ;

Είναι πολλά από τα συστατικά του Mataroa, τα οποία χρησιμοποιώ συχνά στα cocktails που φτιάχνω: η γλυκόριζα, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μανταρίνι, το καθένα με διαφορετικό χαρακτήρα και χρήση. Αγαπώ το κρητικό λεμόνι από το χωριό Κουσέ στο Ηράκλειο (εδώ το έχω χρησιμοποιήσει με τη μορφή σπιτικού ελαιοζάχαρου) και το θαλασσινό αλάτι Κρήτης που δίνει ιώδη αίσθηση και μεσογειακό χαρακτήρα σε κάθε συνταγή που προστίθεται.


-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο ποτό/κοκτέιλ;

 Όσα χρόνια είμαι σε αυτή τη δουλειά, είχα την τύχη να δουλέψω δίπλα σε πολύ καταξιωμένους bartenders και managers από τους οποίους πήρα απίστευτες γνώσεις πάνω στα ποτά, τις παρασκευές και τις τεχνικές. Νιώθω, λοιπόν, πώς όσο περισσότερα μαθαίνω τόσο πιο δύσκολο μου είναι να διαλέξω ένα μόνο ποτό ή ένα κοκτέιλ ως αγαπημένο.


-Ποιο είναι για σένα το ιδανικό μέρος για διακοπές στην Ελλάδα και γιατί;

Η καταγωγή μου είναι από τα Ιωάννινα, έχω σπουδάσει Μηχανικός Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο και τα τελευταία δέκα χρόνια ζω και εργάζομαι στην Κρήτη. Φυσικά, αγαπώ τον τόπο καταγωγής μου, αγαπώ και την Κρήτη, αλλά το secret place μου είναι η Ανάφη.


-Ποιες είναι οι πρώτες 3 λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Μεσόγειος;

Αλισάχνη, αέρας, αστείρευτη.

Cornel*

Γιώργος Μίλης cocktail

60 ml Mataroa Mediterranean Dry Gin

20 ml Cordial εσπεριδοειδών και λουλουδιών

10 ml λεμόνι

1 σταγόνα Metil Gel

Top up: Σπιτική σόδα από νερό μανταρινιού
Μέθοδος: Shake (χτυπάμε καλά τα 4 πρώτα υλικά. Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι με κύβους πάγου και συμπληρώνουμε με την σόδα μανταρινιού)

Ποτήρι: Ηighball

Γαρνίρισμα: Βρώσιμο λουλούδι

Cordial:

• 800 ml νερό

• 200 ml σπιτικό λικέρ λουλουδιών (βιολέτα, γιασεμί)

• Αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού

• Γλυκόριζα

• Δυο κομμάτια αστεροειδής γλυκάνισος

• 100 γραμμάρια ελαιοζάχαρα λεμονιού

• 300 γραμμάρια ζάχαρη

• 10 γραμμάρια φυσικό θαλασσινό αλάτι

• 10 γραμμάρια κιτρικό οξύ

• 5 γραμμάρια μηλικό οξύ

Βράζουμε στο roner (συσκευή κενού αέρος) στους 60 °C για τρεις ώρες.

Σπιτική Σόδα:

Παίρνουμε 1 κιλό μανταρίνια ξεφλουδισμένα και τα πολτοποιούμε. Διπλοσουρώνουμε και περνάμε το μείγμα από φίλτρο καφέ ή ένα τουλουπάνι, μέχρι να πάρουμε ένα διαυγές νερό με γεύση μανταρίνι.

Στο ένα λίτρο νερού μανταρινιού, προσθέτουμε 125 γραμμάρια ζάχαρη και 2,5 γραμμάρια κιτρικό οξύ. Τοποθετούμε το μείγμα σε συσκευή ανθράκωσης και το αφήνουμε για δύο μέρες στο ψυγείο.

 

*Η έμπνευση για το όνομα του cocktail είναι από τον αγαπημένο Κορνήλιο Καστοριάδη, διάσημο φιλόσοφο, οικονομολόγο, ψυχαναλυτή -μεταξύ πολλών άλλων. Ο Καστοριάδης ήταν μέσα σε ένα από το ταξίδια του πλοίου Mataroa από την Ελλάδα προς την Γαλλία, το οποίο του άλλαξε τη ζωή και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα επιστημονική και πολιτική πορεία του. Το έργο και η στάση ζωής του με έχουν εμπνεύσει σε πολλές πτυχές της ζωής μου.

 

Γιάννης Μπάκος

Bar manager Tribeca (Θεσσαλονίκη)


Γιάννης Μπάκος

-Γιατί κάνεις αυτή τη δουλειά και όχι οποιαδήποτε άλλη;

Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε παράλληλα με τις σπουδές, όμως στη συνέχεια το πάθος για δημιουργία μεγάλωνε διαρκώς μέχρι που με κέρδισε. Το εξαιρετικό πράγμα που σου χαρίζει αυτή η δουλειά είναι πως κάθε σου βραδιά πίσω από τη μπάρα είναι διαφορετική. Για να μιλήσω λίγο πιο γενικά, δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου με γραβάτα σε ένα γραφείο.
 

-Ποια είναι τα συστατικά του τέλειου κοκτέιλ;

Μετά από τόσα χρόνια, έχω καταλήξει πως τα ιδανικά συστατικά για ένα κοκτέιλ είναι το εξής ένα: η διάθεση που θα έχεις εκείνη τη μέρα.


-Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο ποτό/κοκτέιλ;

Ισχύει το παραπάνω: δεν υπάρχει αγαπημένο ποτό, υπάρχει μόνο η διάθεση της ημέρας.

-Ποιο είναι για σένα το ιδανικό μέρος για διακοπές στην Ελλάδα και γιατί;

Έχω την τύχη να ζω στην ωραιότερη χώρα του κόσμου με τα ωραιότερα νησιά. Παράλληλα, έχω και την έξτρα τύχη η σύζυγος μου να έχει καταγωγή από την πανέμορφη Σύρο, οπότε την Ερμούπολη δεν την αλλάζω με κανένα μέρος. Η αρχοντιά που κουβαλάει αυτό το νησί με μαγεύει κάθε φορά.


-Ποιες είναι οι πρώτες 3 λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Μεσόγειος;

Πραγματικά, δεν ξέρω αν φτάνουν 3 λέξεις για την Μεσόγειο. Για μένα, Μεσόγειος σημάνει ζεστοί άνθρωποι, κάπαρη στη σαλάτα και δυνατός, κυκλαδίτικος αέρας.

 

Nicky Siano

Γιάννης Μπάκος cocktai

55 ml Mataroa Mediterranean Dry Gin

28 ml Shrub ανανά, αρωματισμένο με χαμομήλι

2 σταγόνες βάμμα πιπεριού σετσουάν
 

Μέθοδος: Stir

Ποτήρι: Old fashioned

Γαρνιτούρα: Φύλλα κάππαρης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>