Το εστιατόριο Ελαίας Γη προτείνει σαρμάδες σε σάλτσα αυγολέμονο. Από τη Νέλλη Καλαμαρά. Φωτογραφίες: Παναγιώτα Καραστεργίου

Σε έναν κομψό και εκλεπτυσμένο χώρο, οι άνθρωποι του Ελαίας Γη και ο σεφ Ηλίας Γαλατάς μας χαρίζουν ένα υπέροχο ταξίδι γεύσεων, στηριζόμενοι στα προϊόντα της ελληνικής γης, που τόσο απλόχερα μας προσφέρει. Οι δημιουργικές παρεμβάσεις του σεφ στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα έχουν ως πρωταρχικό σκοπό να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τις γευστικές αναφορές στις βαθύτερες ρίζες της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης.
Το
τραπέζι στρώνεται μόνο με εποχικά προϊόντα, ενώ ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος ψήνει καθημερινά το ψωμί, τα μαγειρευτά, ακόμη και κάποια γλυκά. Όλα τα πιάτα μαγειρεύονται μόνο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από μετόχι στα Λεχαινά Ηλείας, το οποίο μάλιστα προστίθεται στο τέλος για να μη χάνει τίποτα από την εξαιρετική γεύση του.

Highlight:
Οι πρώτες ύλες του μενού αλλάζουν ανάλογα με τις επιταγές της εποχής. Στη δροσερή βεράντα, κάτω από τα πλατάνια, μπορούμε να απολαύσουμε τα δύο επιλεγμένα μενού με concept γευσιγνωσίας 24 και 14 γεύσεων (45€ και 30€ αντίστοιχα), αλλά και ό,τι άλλο επιθυμήσουμε από τον κατάλογο.

Σαρμάδες σε σάλτσα αυγολέμονο
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα:
2 ώρες

Υλικά για 6 άτομα:

* 1 κιλό κιμάς χοιρινός από λαιμό * 1 lt ζωμός κότας * 1 λάχανο * 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα * μερικά κλωνάρια φρέσκος δυόσμος * μαϊντανό * 200 ml ελαιόλαδο * 100 γρ. ρύζι γλασέ * αλάτι * λευκό πιπέρι * μπαχάρι * λίγο κύμινο Για το αυγολέμονο: * 2 αυγά * χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι ζεματάμε τα λάχανα και τα στραγγίζουμε. Τοποθετούμε τον κιμά σε μία μπασίνα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το ρύζι -αφού πρώτα το έχουμε ξεπλύνει- όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι. Με τα φύλλα από τα λάχανα και το μείγμα του κιμά φτιάχνουμε τριγωνικούς σαρμάδες, σε όποιο μέγεθος προτιμάμε, και τους τοποθετούμε σε πήλινο σκεύος. Σκεπάζουμε τους σαρμάδες με το ζωμό κότας και ψήνουμε στο φούρνο στους 190ºC για 1½ ώρα.

Για το αυγολέμονο:

Χτυπάμε καλά τα αυγά και προσθέτουμε αργά το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη γάστρα το ζωμό που υπάρχει και τον ρίχνουμε σιγά, ανακατεύοντας ζωηρά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία. Κατόπιν ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη γάστρα και ανακινούμε το σκεύος, ενώ αφήνουμε να “σταθεί” το φαγητό για 1-2 ώρες.

Ελαίας Γη:

Δεξαμενής & Ολυμπιονικών 4, Πολιτεία, τηλ. 210 6200005, 210 6206433, www.eleasgi.gr

Ιούλιος 2018

>