Σαμπάνια: Πώς να διαλέξεις, να σερβίρεις και να απολαύσεις σωστά την πρωταγωνίστρια των γιορτών. Από τη Ζέτα Τσακούμη

Κάθε φορά που ακούγεται το «ποπ!» από το άνοιγμα μιας σαμπάνιας είναι κι ένας λόγος για γιορτή. Από την εποχή της γαλλικής αριστοκρατίας, στην οποία αποδίδεται και η ταύτισή της με την πολυτέλεια, η σαμπάνια είναι το ποτό της χαράς που αναβλύζει σαν τις φυσαλίδες της. Και όπως αποκαλύπτουν και οι αριθμοί, η σαμπάνια είναι και το κατάλληλο ποτό για να ξορκίσουμε τη μιζέρια, αν λάβουμε υπόψη το νέο ρεκόρ κατανάλωσης που σημειώθηκε φέτος εν μέσω κρίσης σύμφωνα με τους Γάλλους παραγωγούς του ευγενούς αυτού κρασιού. Σαν τέτοιο βέβαια έχει και τις ιδιαιτερότητές του. Μοναδικός στόχος, να γίνει η απόλαυση ακόμη μεγαλύτερη.

Πώς να διαλέξεις τη σαμπάνια;

  • Αν η ετικέτα δεν γράφει ότι προέρχεται από την περιοχή Καμπανία (Champagne) της βορειοανατολικής Γαλλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές l' Aube, le Marne, l' Aisne, la Haute-Marne, la Seine et Marne, τότε πρόκειται απλώς για ένα αφρώδες κρασί. Ποια η διαφορά; Η συγκεκριμένη περιοχή έχει κερδίζει παγκόσμια φήμη, αφού από τους αμπελώνες της παράγεται με τη méthode Champenoise το καλύτερης ποιότητας αφρώδες κρασί. Οι φυσαλίδες του είναι φίνες, η γεύση χαρακτηριστικά ξηρή, ενώ διαθέτει και ένα εξαιρετικό χρυσό χρώμα. Τα υπόλοιπα αφρώδη κρασιά, αν και μπορεί να είναι εξίσου ξηρά και γεμάτα φυσαλίδες, δεν διαθέτουν την ντελικάτη γεύση της σαμπάνιας, αποτέλεσμα της μορφολογίας του εδάφους της περιοχής, του ψυχρού κλίματος που επικρατεί εκεί σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, των αυστηρών κανόνων παραγωγής και του ότι αφήνεται να ωριμάσει για όχι λιγότερο από 18 μήνες σε υπόγεια κελάρια μέσα σε μακρούς, σκοτεινούς, υγρούς διαδρόμους, δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη.

  • Οι χαρακτηρισμοί Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier προσδιορίζουν τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας.

  • Υπάρχουν τρία είδη σαμπάνιας. Αυτές που καταναλώνουμε συνήθως είναι οι non-vintage, οι απλούστερες στη γεύση που αντιπροσωπεύουν και το 75% της παραγωγής. Χωρίζονται σε brut (ξηρές και άγλυκες) και τις όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς πλέον semi brut (ημίγλυκες). Για μια πραγματικά ιδιαίτερη περίσταση, όμως, καλύτερα να διαλέξετε μια vintage ή αλλιώς millesime. Είναι ανώτερης ποιότητας, καθώς κυκλοφορούν μόνο τις χρονιές που οι παραγωγοί κρίνουν ότι η σοδειά ήταν υψηλών προδιαγραφών. Φυσικά εκτός από φινέτσα είναι ανώτερες και σε τιμή. Πιο δυσπρόσιτες ακόμα, οι prestige cuvée, σπάνιες και ιδιαίτερες, αποτελούν ό,τι πιο κορυφαίο και εκλεκτό έχει να επιδείξει η γκάμα κάθε παραγωγού. Για να πετύχεις ένα τέτοιο μίγμα χρειάζεσαι τις καλύτερες χρονιές, το καλύτερο κομμάτι του αμπελώνα και το υγρότερο σημείο στο κελάρι. Αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο πως ένας παραγωγός θα καταφέρει να δημιουργήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Τρία στοιχεία καθορίζουν την ποιότητα της σαμπάνιας. Το χαρακτηριστικό πολύπλοκο και σύνθετο άρωμα, η λαμπερότητα του χρώματος, και οι φυσαλίδες οι οποίες θα πρέπει να έχουν μεγάλη ροή, διάρκεια και μικροσκοπικό μέγεθος.

  • H πιο φημισμένη σαμπάνια σήμερα είναι η Dom Pérignon. Ο οίκος Moet & Chandon ονόμασε έτσι τη vintage σαμπάνια του προς τιμή του διάσημου μοναχού του Αβαείου του Hautvillers που συστηματοποίησε το 17ο αιώνα τη διαδικασία παραγωγής που έπρεπε να ακολουθείται προκειμένου ένα αφρώδες κρασί να λέγεται σαμπάνια.

Πώς να την ανοίξεις;

Η εικόνα με το μπουκάλι να αναδεύεται με μανία, το φελλό να εκτοξεύεται στο ταβάνι και το περιεχόμενο του μπουκαλιού σε όποιον ατυχή βρίσκεται εκεί γύρω ανήκει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και στον τελικό του Grand Prix. Γιατί ποιος θέλει να χάσει το μισό από το πολύτιμο αυτό προϊόν, αλλά και τις πολυπόθητες φυσαλίδες που του χαρίζουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα;

Το μυστικό εδώ είναι να κινηθείς αθόρυβα αφαιρώντας το μπουκάλι από το φελλό και όχι το αντίστροφο. Αφαιρείς το αλουμινένιο περιτύλιγμα του φελλούmuselet όπως ονομάζεται χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του) και ξεσφίγγεις το σύρμα που τον ασφαλίζει. Στη συνέχεια, κρατάς το φελλό σταθερό και αρχίζεις να περιστρέφεις με απαλές κινήσεις το μπουκάλι μέχρι να ακούσεις έναν διακριτικό ήχο, αυτό που χαρακτηριστικά οι Γάλλοι αποκαλούν “αναστεναγμό μίας άτακτης δούκισσας”. Στόχος είναι να καταφέρεις να μην ξεφύγει σταγόνα.

 

Πώς σερβίρεται;

  • Κρατάς το μπουκάλι βάζοντας τον αντίχειρα στην εσοχή που βρίσκεται στον πάτο και απλώνεις τα υπόλοιπα δάχτυλα κατά μήκος του μπουκαλιού. Αυτό θα δώσει μια σταθερή λαβή για το σερβίρισμα.

  • Η ιδανική θερμοκρασία για να απολαύσεις τη σαμπάνια είναι οι 8-10ºC. Τοποθετώντας τη για 20 λεπτά σε μια σαμπανιέρα με πάγο και παγωμένο νερό είναι ο ιδανικός τρόπος για να κρυώσει. Αν δεν διαθέτεις σαμπανιέρα, μπορείς να την αφήσεις για 4 ώρες στο ψυγείο –προσοχή όχι στην κατάψυξη!- πριν από το σερβίρισμα, αλλά μην την ξεχάσεις, γιατί θα την χάσεις, αφού η μακρά παραμονή στο ψυγείο αλλοιώνει τη γεύση της.

  • Η σαμπάνια σερβίρεται γεμίζοντας το ποτήρι ελάχιστα πιο πάνω από τη μέση και όχι ξεχειλίζοντάς το.

  • Ποιο είναι το σωστό ποτήρι: Όσο κι αν η μαμά σας επιμένει να σας δώσει εκείνα τα στρογγυλά ποτήρια σαμπάνιας που έχει από τα '70s και όσο cult κι αν σας φαίνεται η ιδέα, οι ειδικοί θα διαφωνήσουν. Οι coupes à champagne που ο μύθος τις θέλει να σχεδιάστηκαν με καλούπι το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας, έχουν σωστά αντικατασταθεί από το λεγόμενο flute σχέδιο, ένα πιο μακρόστενο, εξίσου ντελικάτο ποτήρι που χάρη στο μικρό του στόμιο διατηρεί περισσότερη ώρα τη σωστή θερμοκρασία, κρατάει τις φυσαλίδες ζωντανές δίνοντάς τους χώρο να ταξιδεψουν και να έχουν διάρκεια, και συγκεντρώνει το άρωμα κατευθείαν στη μύτη μας με κάθε γουλιά που πίνουμε. Η σαμπάνια μάλιστα προτιμάει κρυστάλλινο ποτήρι, όχι από σνομπισμό, αλλά επειδή η επιφάνεια του κρυστάλλου είναι πιο σκληρή προκαλώντας έτσι ακόμη περισσότερες φυσαλίδες, που είναι και το ζητούμενο.

  • Οι παλιοί bon viveurs θυμούνται ειδικά gadgets, πολύ της μόδας στην εποχή, που λειτουργούσαν ως αναδευτήρες για να ξαναζωντανεύουν τις φυσαλίδες σε ένα ποτήρι ξεθυμασμένης σαμπάνιας.

Η συνοδεία

Η σαμπάνια δένει εξαιρετικά με:

  • Τυριά, από camembert μέχρι γραβιέρα

  • Ψαρικά και θαλασσινά, ιδιαίτερα σολομό, αστακό και οστρακοειδή.

  • Ασιατική κουζίνα, από spring rolls μέχρι sushi, που μάλιστα θεωρείται ιδανικό συνοδευτικό.

  • Φρούτα: Οι φράουλες είναι must και οι τάρτες φρούτων ενισχύουν τη γεύση μιας demi-brut ή ροζέ σαμπάνιας.

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη οι γευσιγνώστες δεν εγκρίνουν το πάντρεμα με σοκολάτα ή χαβιάρι.

Τα κοκτέιλ

Με μια απλή σαμπάνια επιτρέπεται να πειραματιστούμε με αναμείξεις. Οι μεγαλύτερες σχέσεις αγάπης στην ιστορία των κοκτέιλ σαμπάνιας είναι:

Σαμπάνια + πολτός από φρέσκα ροδάκιναχυμός ροδάκινο) = Bellini

Σαμπάνια + Crème de Cassis= Kir Royale

Σαμπάνια + χυμός πορτοκάλι = Mimosa (κλασικό κοκτέιλ για το New Years brunch!)

 

 

Δημοφιλέστερα άρθρα

  1. 6 συνήθειες για να διατηρείς το σπίτι σου πάντα καθαρό 6 συνήθειες για να διατηρείς το σπίτι σου πάντα καθαρό
  2. Τι φοράνε οι Γαλλίδες το καλοκαίρι; Τι φοράνε οι Γαλλίδες το καλοκαίρι;
  3. 15 beachwear κομμάτια που θέλουμε τώρα από τη νέα συλλογή των Marks & Spencer 15 beachwear κομμάτια που θέλουμε τώρα από τη νέα συλλογή των Marks & Spencer
  4. Η Kate Middleton φόρεσε το τέλειο off-the-shoulder φόρεμα του καλοκαιριού Η Kate Middleton φόρεσε το τέλειο off-the-shoulder φόρεμα του καλοκαιριού
  5. Ο λόγος που ο γιος της Meghan Markle δεν εμφανίστηκε στο Trooping the Colour Ο λόγος που ο γιος της Meghan Markle δεν εμφανίστηκε στο Trooping the Colour
  6. Το ντύσιμο του πρίγκιπα Louis στο Trooping the Colour έκρυβε μία ιδιαίτερη λεπτομέρεια Το ντύσιμο του πρίγκιπα Louis στο Trooping the Colour έκρυβε μία ιδιαίτερη λεπτομέρεια
  7. Tα must have παπούτσια του καλοκαιριού ταιριάζουν με τα πάντα Tα must have παπούτσια του καλοκαιριού ταιριάζουν με τα πάντα
  8. Υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορούν να φορέσουν οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας Υπάρχει ένα πράγμα που δεν μπορούν να φορέσουν οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας
  9. Πώς θα περπατάς άνετα με τα ψηλοτάκουνά σου για ώρες Πώς θα περπατάς άνετα με τα ψηλοτάκουνά σου για ώρες
  10. Η Miley Cyrus έδωσε τέλος στις νέες φήμες χωρισμού με τον καλύτερο τρόπο Η Miley Cyrus έδωσε τέλος στις νέες φήμες χωρισμού με τον καλύτερο τρόπο
  11. 10 πράγματα που δεν ήξερες για το Zara 10 πράγματα που δεν ήξερες για το Zara
  12. Gwyneth Paltrow: Πώς κρατάει ζωντανή την σχέση της με τον Brad Falchuk; Gwyneth Paltrow: Πώς κρατάει ζωντανή την σχέση της με τον Brad Falchuk;
  13. Η Chiara Ferragni μιλάει στη Madame Figaro για την ομορφιά και τον γιο της Leone Η Chiara Ferragni μιλάει στη Madame Figaro για την ομορφιά και τον γιο της Leone
  14. Στροφή στη ζύμωση: Αυτές είναι οι τρεις υπερτροφές αδυνατίσματος Στροφή στη ζύμωση: Αυτές είναι οι τρεις υπερτροφές αδυνατίσματος

Ιούλιος 2018

Από το Περιοδικό

>