top article

Μπες στο αεροπλάνο για χάρη της τέχνης:  3 εκθέσεις που ξεκινούν τώρα + 1 για τις fashionistas

Από την εικαστική δημιουργία και τον ντανταϊσμό, στα εξώφυλλα της Vogue. Το εκπληκτικό ταξίδι στον κόσμο της μόδας διυλίζεται μέσα από τον αισθησιασμό εναλλαγής σκιών και φωτός, περίεργης γεωμετρίας, αντισυμβατικών όψεων. 100 χρόνια μετά τη γέννησή του, ο κορυφαίος φωτογράφος τους 20ου αιώνα Ιrvin Penn, "ζωντανεύει” στο Grand Palais, στην πρώτη ρετροσπεκτίβα του στο Παρίσι, η οποία διοργανώνεται από το The Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, το Réunion des musées nationaux και το Ίδρυμα Irving Penn Foundation. Περισσότερες από 235 εκτυπώσεις, από όλη την εβδομηντάχρονη πορεία του, όπως επίσης μία επιλογή από σκίτσα και ζωγραφιές φέρνουν μπροστά στα μάτια μας μόδα, νεκρή φύση, πορτρέτα, γυμνά, ομορφιά, τσιγάρα και στάχτες με κομψή απλότητα, μία γεύση μινιμαλισμού και απόλυτης οπτικής δύναμης.
Μέχρι τις 29 Ιανουαρίου
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

dali-duchamp

Dalí / Duchamp: Λιτός τίτλος, μιας και οι συστάσεις είναι σχεδόν περιττές. Ο πατέρας της κονσεπτικής τέχνης, Marcel Duchamp, συναντά τον larger-than-life σουρεαλιστή Salvador Dalí, στις αίθουσες της Royal Academy of Arts στο Λονδίνο. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση η οποία ρίχνει φως στη σχέση των δύο εικαστικών που ξαφνιάζει – δε θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό – και στην επιρροή που αυτή άσκησε στο έργο τους. Επιφανειακά αταίριαστοι, ο Dalí και ο Duchamp διατήρησαν μία μακροχρόνια φιλία με δεσμούς θαυμασμού, τροφοδοτημένη από τον ερωτισμό, τη γλώσσα, την οπτική, τα παιχνίδια αλλά και τον συνδυασμό χιούμορ και σκεπτικισμού. Αυτός ο τελευταίος, οδήγησε τον καθένα τους μέσα από ένα διαφορετικό μονοπάτι, να αμφισβητήσει τον συμβατικό τρόπο ζωής. Η έκθεση περιλαμβάνει 60 δουλειές, από τους τεχνικά αρτιότερους πίνακες και γλυπτά του Dali και τα ριζοσπαστικά readymades του Duchamp. Δε λείπουν λιγότερο γνωστά έργα όπως φωτογραφίες του Dalí, έργα ζωγραφικής του Duchamp, αλληλογραφία και μεταξύ τους συνεργασίες.
Από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2018
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

-chen-shaoxiong

"Art and China after 1989: Theater of the World". Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη "θεατρική σκηνή” της Κίνας, κυρίως για λόγους επιχειρηματικότητας. Υπάρχει όμως κάτι πιο ουσιαστικό απ' αυτό, που θα μας βοηθήσει να συστηθούμε με τον δυνατότερο παίχτη στην παγκόσμια οικονομική Αυτό είναι η τέχνη του, όπως πολύ σωστά αποφασίζει το Guggenheim της Νέας Υόρκης, όπου διοργανώνει τη μεγαλύτερη έκθεση μοντέρνας τέχνης από την Κίνα. Μεταξύ των ετών 1989 και 2008, η πλέον μεταβατική περίοδος για τη χώρα στη σύγχρονη ιστορία της, άνθισαν μορφές πειραματικής τέχνης, που συναρπάζουν τους Δυτικούς γιατί έχουν απ' όλα: οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, ο Ψυχρός Πόλεμος και το τέλος του, η νέα έννοια της παγκοσμιοποίησης, ο ουτοπισμός ενός εθνικού δημοκρατικού κινήματος, η ευφορία των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου και η ανάδυση της Κινας στο ρόλο ενός εκ των ισχυρών του πλανήτη είναι μερικά από τα πλαίσια που ορίζουν τη συνοχή της έκθεσης. Σε τέτοιες εποχές, οι καλλιτέχνες έχουν πολλά να πουν, και εν προκειμένω σε γλώσσα διεθνώς κατανοητή.
Από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2018
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

art

"Ilya and Emilia Kabakov: Not Everyone Will Be Taken Into the Future". To όνομά της υποννοεί χιούμορ. Και μελαγχολία. Αυτά εξάλλου είναι τα συστατικά που διέπουν τα έργα του Ilya Kabakov, τόσο στους πίνακες, τα σκίτσα και τις εγκαταστάσεις από την πρώτη περίοδο της εικαστικής του δημιουργίας στη Μόσχα, όσο και στις συνεργασίες του με την Emilia στην Αμερική από το 1988. Στην πρώτη μεγάλη έκθεση στη Μ. Βρετανία, η οποία αφιερώνεται στους δύο πρωτοπόρους του installation art, σας περιμένουν οι αισθητικές αναφορές στην σοβιετική οπτική κουλτούρα και ταυτόχρονα η δυνατή διαλεκτική με τις παγκόσμιες υποθέσεις. Το θέμα, με δύο λόγια, δεν είναι παρά η διερεύνηση της αποτυχημένης ουτοπίας. Η έκθεση οργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το State Hermitage Museum στην Αγία Πετρούπολη και την State Tretyakov Gallery στη Μόσχα.
Από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2018
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Γαστρονομία Δευτέρα 05.03.2018

Fusing Asia

Το ανανεωμένο Hama2.0 υποδέχεται τον ανατρεπτικό σεφ Alsi Sinanaj στην κουζίνα του και ορίζει εκ νέου την έννοια του fusion.

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>