Ο "Elvis" της Γαλλίας, ο βασιλιάς του uncool, ο θρύλος του γαλλικού ροκ εν ρολ, "πατριάρχης της french pop"- όλοι αυτοί οι τίτλοι αποδόθηκαν στον Johnny Hallyday στη διάρκεια της πολυτάραχης, έντονης πορείας του, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης με το θάνατό του. 

Ο Hallyday έφυγε από τη ζωή στα 74 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο του πνεύμονα. O πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έγραψε στο Twitter ότι "Όλοι έχουμε κάτι από τον Johnny", και πράγματι, η πολυδιάστατη μουσική και η προσωπικότητά του έγιναν σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στη Γαλλία- όχι, όμως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά την τεράστια επιτυχία και φήμη του, δε γνώρισε ποτέ τη διεθνή απήχηση που είχαν τα είδωλά του, Elvis Presley και Edith Piaf. 

Γεννημένος το 1943 στο Παρίσι, ο Hallyday μεγάλωσε με τη θεία του και τον Αμερικανό σύζυγό της- ο Lee Hallyday, επίσης καλλιτέχνης, πήρε υπό την προστασία του τον μικρό Jean-Philippe και τον βοήθησε να αναδειχθεί- εκείνος του το ανταπέδωσε παίρνοντας το όνομά του στο καλλιτεχνικό Johnny Hallyday και έχοντάς τον ως σύμβουλο και manager στη διάρκεια της καριέρας του. 

Εκτός από την Edith Piaf, της οποίας ήταν φανατικός θαυμαστής, ο Hallyday μαγεύτηκε από τον Elvis Presley και εκείνος στάθηκε σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της εικόνας του. Μαλλιά, ντύσιμο, attitude, στομφώδης ερμηνεία και rock 'n' roll- ενσωματώνοντας αυτό το πακέτο, έκανε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με το Souvenirs, souvenirs το 1960.

Επικυρώνοντας την εκπροσώπηση της αμερικάνικης μουσικής "μόδας" της εποχής στη Γαλλία, τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το Viens danser le twist (τη γαλλική έκδοση του Let's twist again του Chubby Checker) που πούλησε εκατομμύρια και του εξασφάλισε φανατικούς θαυμαστές.

Το 1963 γνώρισε την επίσης τραγουδίστρια Sylvie Vartan και ο γάμος τους κράτησε 15 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πρωταγωνιστούσαν στα πρωτοσέλιδα ως το χρυσό ζευγάρι της γαλλικής ποπ.

Στη διάρκειά τους απέκτησαν ένα παιδί, αλλά ο Hallyday έπεσε σε κατάθλιψη και λέγεται ότι έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Λίγο αργότερα, κυκλοφόρησε το Noir c'est noir ( γαλλική διασκευή του Black is Black) και στο μεταξύ έκανε παρέα με θρύλους της εποχής όπως ο Bob Dylan και ο Jimi Hendrix ενώ ο Jimmy Page (αργότερα ιδρυτικό μέλος των Led Zeppelin) είχε παίξει σε ένα από τα άλμπουμ του.

To 1973 κυκλοφόρησε μαζί με την Vartan το τραγούδι "J'ai un Problème"και τον επόμενο χρόνο μετακόμισαν οικογενειακώς στο Los Angeles. Το 1980, το "χρυσό ζευγάρι" χώρισε οριστικά και έκτοτε ο Hallyday παντρεύτηκε άλλες 4 φορές (οι δύο με την ίδια γυναίκα). Tη δεκαετία του ΄80, διατηρούσε δεσμό με την ηθοποιό Nathalie Baye με την οποία απέκτησε επίσης μια κόρη. 

Έκτοτε, η καριέρα του κινούταν μεταξύ περισσότερο και λιγότερο επιτυχημένων καλλιτεχνικών εγχειρημάτων- μεταξύ άλλων έκανε και περάσματα από τον κινηματογράφο, όπως στην ταινία "Détective" του Jean-Luc Goddard. 

Στα '00s, ο Ηallyday έκανε ντουέτο με τον σημαντικό τραγουδιστή blues, Taj Mahal ενώ μέχρι και ο Bono του έγραψε ένα τραγούδι- το I Am the Blues. 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, συνέχιζε τις σποραδικές αλλά επιτυχημένες εμφανίσεις ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε σοβαρότατα ζητήματα φοροδιαφυγής. Όπως αποκαλύφθηκε το 2014, ο ίδιος περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο Los Angeles, απολαμβάνοντας την ανωνυμία και κάνοντας βόλτες με τη μηχανή του στην έρημο της Καλιφόρνια, όπως οι ροκ σταρς που τόσο τον ενέπνευσαν