Σπάνιες φωτογραφίες των David Bowie, Judy Garland, Brigitte Bardot, The Beatles και πολλών άλλων παρουσιάζονται σε αναδρομική έκθεση για τον φωτογράφο που τους αιχμαλώτισε με τον φακό του, Terry O’Neill, στη Zebra One Gallery, στο Λονδίνο.

Η Faye Dunaway ξαπλώνει δίπλα στην πισίνα στο Beverly Hills Hotel το επόμενο πρωί της βραδιάς που κέρδισε το Όσκαρ, το 1977. Ο Paul Newman και ο Lee Marvin ποζάρουν σαν δύο καουμπόι του Χόλιγουντ μετά από την κωμωδία "Pocket Money" του 1971. Ο David Βowie μεταμορφώνεται από την περσόνα Ziggy Stardust σε Λεπτός Λευκός Δούκας και πέρα από αυτό.

Τις συγκεκριμένες φωτογραφίες επέλεξε η επιμελήτρια της έκθεσης, Gabrielle Du Plooy από το αρχείο των δύο εκατομμυρίων αρνητικών του Terry O’Neill, ο οποίος πέθανε πέρσι.

Η έκθεση προβάλλει μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές διασημοτήτων στην ιστορία - και το πως ο Terry O’Neill κατάφερε να παραμείνει ένας από τους πιο θρυλικούς φωτογράφους για πάνω από έξι δεκαετίες. Αλλά ποιο ήταν το μυστικό για την επιτυχία του;

"Νομίζω ότι το μυστικό του Terry ήταν ότι ήθελε μόνο να είναι ο εαυτός του, δεν ήθελε να γίνει διασημότητα, επειδή οι διάσημοι ήταν το αντικείμενο της δουλειάς του, όχι ο ίδιος ή η ζωή του. Δεν εμφανιζόταν απλώς και τους φωτογράφιζε" ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης. "Ο Terry ήταν φίλος μια ζωή με αυτούς τους ανθρώπους, τους φωτογράφιζε για χρόνια, οπότε είχε εξαιρετική πρόσβαση και τους γνώριζε πραγματικά. Ήταν σε θέση να τους συλλάβει με τον τρόπο που μόνο κάποιος που τους γνώριζε στενά μπορούσε" πρόσθεσε.

Γεννημένος στο ανατολικό Λονδίνο, ο Terry O’Neill ήταν εκεί με τη φωτογραφική του μηχανή να παρακολουθεί την καριέρα των μεγαλύτερων αστέρων του περασμένου αιώνα. Παραμένει ο μοναδικός φωτογράφος που φωτογράφισε κάθε ηθοποιό που υποδύθηκε τον James Bond και κάθε πρωθυπουργό της Βρετανίας από τον Winston Churchill έως τον Gordon Brown.

Μία από τις φωτογραφίες της έκθεσης που ξεχωρίζουν είναι το πορτρέτο του Bowie με την Elizabeth Taylor, οι οποίοι γνωρίστηκαν όταν εκείνη ζήτησε από τον Ο' Νeill να τους συστήσει. Ο τραγουδιστής καθυστέρησε τέσσερις ώρες στο γεύμα τους, αλλά, παρά την οργή της, η ηθοποιός επέτρεψε στον Ο' Neill να βγάλει μερικές φωτογραφίες.

Η έκθεση "Terry O'Neill: The Vintage Collection" φιλοξενείται από τις 15 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στη Zebra One Gallery στο Λονδίνο.

Φωτο: Splash/Ideal Image

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ