Το πιο κοσμικό νησί του Αιγαίου ξεχωρίζει όχι μόνο για το Α-list κοινό του, όχι μόνο για την εξαιρετική κουζίνα του, αλλά και γιατί βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ' ό,τι πιστεύεις. Aπό τον Νίκο Κοντόπουλο.

Ο χώρος

Λευκό, φυσικά υλικά, αναφορές στο πηγαίο μεσογειακό στυλ της Paola Navone. Οι διακοσμητικές εμμονές της παραλιακής ανατρέπονται όλες, ενώ ο χώρος είναι απόλυτα ενταγμένος στο φυσικό τοπίο. Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να φωνάζει, η παραμικρή παραφωνία. Σαν να είσαι κάπου στις Κυκλάδες, στην αυλή του νησιώτικου σπιτιού ενός καλού φίλου. Εννοείται ότι αυτός ο καλός φίλος έχει τουλάχιστον σπουδάσει βιομηχανικό design στο Politecnico di Milano.

Ο κόσμος

Η ιδιοκτήτρια του κορυφαίου αρχιτεκτονικού γραφείου στο διπλανό μου τραπέζι ξεκινάει το δείπνο της με new style sashimi. Το ζευγάρι με τα Rick Owens (εκείνη) και τα Dries Van Noten (εκείνος) έχει επιλέξει μια από τις καλύτερες λευκές στιγμές του ιταλικού αμπελώνα (είναι κάπως ζεστό το αποψινό βράδυ), ενώ η μεγάλη παρέα με το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό most wanted bachelors φωτογραφίζεται με cocktails διαφόρων χρωμάτων και με θέα τα φωτισμένα βράχια της παραλίας.

Το φαγητό

Σε αντίθεση με τη starchitect, εμείς δεν περιοριστήκαμε στο sashimi. Ψηφίσαμε την επιλογή Maki Sashimi Combo και βγήκαμε κερδισμένοι, καθώς το salmon skin tempura roll που δοκίμασα το θυμάμαι ακόμα με νοσταλγία. Από τις σαλάτες διαλέξαμε αυτή με τα ντοματίνια Σαντορίνης, τα καππαρόφυλλα και το κατίκι, η οποία, πέραν από συνεπής αισθητικά –λόγω «Island»–, ήταν και εξαιρετικά αρωματική και δροσερή. Σε θαλασσινό, αιγαιοπελαγίτικο concept και τα κυρίως: λαβράκι crispy skin σε ριζότο από λεμόνι και μυρωδικά, φιλέτο γλώσσας σοτέ με μανιτάρια, ντομάτα και λάδι τρούφας, σολομός με πουρέ πατάτας, miso και χυμό πράσινου μήλου. Το λαβράκι ήταν σαφώς το πιο «δωρικό» πιάτο από τα τρία, και σαν εικόνα και σαν γεύση. Ήρθε ξαπλωμένο πάνω στο λεμονάτο ριζότο, υπέροχα σπιρτόζικο και νευρικό, ξεκάθαρο. Η γλώσσα σαφώς πιο πολύχρωμη, με το άρωμα της τρούφας να προσθέτει έξτρα απόλαυση σε ένα πιάτο με, έτσι κι αλλιώς, πλούσια παλέτα γεύσεων. Ο σολομός μού φάνηκε απόλυτα ισορροπημένος γευστικά, ανάμεσα στην πληθωρική γλώσσα και το μινιμαλιστικό λαβράκι, ένα πολύ ladylike πιάτο. Κλείσαμε με εξαιρετικά, exotic chic Mai Tai – πόσα [ακριβώς] δεν θυμάμαι.

ISLAND
27ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου
Βάρκιζα
210 9653563

Ιούλιος 2018

>