Το θέμα της φετινής διεθνούς διοργάνωσης OPEN Lido #15 ήταν Flags-Σημαίες. Και η Βενια Μπεχράκη κατέθεσε την δική της εκδοχή, συνθέτοντας σε μια φωτογραφία τρία βασικά στοιχεία: Την ανθρώπινη παρουσία, το χρήμα και το νερό. Aπό τον Αντώνη Κυριαζάνο

Ανάμεσα τους μια ελληνική σημαία, «απαντούσε» στο θέμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα σώμα που αιωρείται χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει την τύχη του. Η εικόνα μας επιτρέπει να τοδούμε -όχι σε μια στιγμή αλλά μέσα στο χρόνο- χαλαρωμένο, να επιπλέει με ευχαρίστηση ή άψυχο, παραδομένο στην άνωση του νερού.
Του νερού, που ως σύμβολο παραπέμπει στη ζωή και στη συνειδητότητα, ενώ η σημαία προσδιορίζει την εθνική ταυτότητα ενός λαού. Τέλος το χρήμα, συμβολίζει τη δύναμη, την εξουσία και ίσως και τον αυτοσκοπό της σύγχρονης κοινωνίας. Το έργο της Βένιας Μπεχράκη με τίτλο Floating (Επιπλέοντας) εκτίθεται διπλα στο έργο σημαντικών καλλιτεχνών οπως η Yoko Ono και ο Lim Dong-LaK. Όσο για την ιδια την εκδήλωση, τo Open#15 International Exhibition of Sculptures and Installations όπως ειναι ο πλήρης τίτλος του, πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Mostra (69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας) και την 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας από τις 30 Αυγούστου ως τις 30 Σεπτεμβρίου στα νησιά Lido και San Servolo.
Η έκθεση Open παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που υλοποιούνται σε δημόσιο χώρο. Στις προηγούμενες διοργανώσεις έχουν συμμετάσχει σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές καθώς και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Θεόδωρος, ο Κώστας Βαρώτσος και η Δανάη Στράτου.
Η Bένια Μπεχράκη σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MFA) στο New York University. Έχει βραβευτεί με το Jack Goodman Award for Art & Technology το 2002 στην Νέα Υόρκη και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και το εξωτερικό.

 

Ιούλιος 2018

>