Η παράσταση Οδύσσεια έρχεται στο Εθνικό Θέατρο μέσα από την ματιά του γνωστού, Αμερικανού σκηνοθέτη.

Τώρα που οτιδήποτε σχετικό με την αρχετυπική ελληνικότητα στην τέχνη, στην ιστορία ή στη μυθολογία μοιάζει με ασφαλές καταφύγιο, η άφιξη της Οδύσσειας στο Εθνικό Θέατρο, δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά θεάματα των ημερών.
Πόσω μάλλον αυτή τη φορά, όπου το αρχαίο ελληνικό πνεύμα προσεγγίζεται μέσα από τη ριζοσπαστική ματιά του
Ρόμπερτ Γουίλσον, του εξαιρετικού Aμερικανού σκηνοθέτη, διάσημου παγκοσμίως για την ικανότητα που έχει να διεισδύει σ’ ένα κείμενο αναδεικνύοντας επί σκηνής εικόνες και εκδοχές που κάνουν το κοινό να νιώθει πως πράγματι βλέπει κάτι πρωτοποριακό - θυμίζουμε την Όπερα της Πεντάρας στο Παλλάς πριν από δύο χρόνια.
Η
Οδύσσεια του Ομήρου στα χέρια του Ρόμπερτ Γουίλσον, λοιπόν, γίνεται η αφορμή όχι απλώς να θυμηθούμε τις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα, αλλά μέσα από μία εγγυημένα οξυδερκή ματιά να έρθουμε σ’ επαφή με το γεμάτο αλληγορίες ομηρικό σύμπαν αναζητώντας την ουσία της ανθρώπινης ζωής και όχι απαραίτητα το ιστορικό της περιτύλιγμα.
Παίρνουμε
έτσι, τα πάνω μας για λίγο. Διότι το Εθνικό Θέατρο ετοίμασε εξ ολοκλήρου και μέσα στη δίνη της κρίσης μία παράσταση που μπορεί να συγκινήσει το ευρύ κοινό, δίνοντάς του ταυτόχρονα την ευκαιρία όχι μόνο να έρθει σ’ επαφή με την αισθητική ενός πρωτοποριακού σκηνοθέτη, αλλά και με ένα μοναδικό έπος, που όλοι νομίζουμε ότι θυμόμαστε, επειδή το είχαμε διδαχθεί στην Α' Γυμνασίου.

Info:

Πρεμιέρα: 26 Οκτωβρίου, Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ.
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Λυδία Κονιόρδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Σταύρος Ζαλμάς (στο ρόλο του Οδυσσέα), Αποστόλης Τότσικας, Νικήτας Τσακίρογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ζέτα Δούκα, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Λένα Παπαληγούρα.

Ιούλιος 2018

>