Έχεις πάει στο σπίτι;” Από την απάντηση εξαρτάται το αν είσαι μέσα στα πράγματα ή, δυστυχώς, ανήκεις αλλού. Το Σπίτι που μόλις άνοιξε στην Καποδιστρίου είναι το εστιατόριο που ξεχωρίζει τους σύγχρονους urbanites από το πλήθος. Από τον Νίκο Κοντόπουλο

Ο χώρος

Λευκό, γκρίζο και μαύρο, τα χρώματα που μαζί με τους τόνους του φυσικού ξύλου δημιουργούν ένα σκηνικό απόλυτα σύγχρονο, φιλόξενο και αστικό, τόσο αστικό που θα μπορούσες μια χαρά να χαζεύεις από τις μεγάλες τζαμαρίες όχι την Καποδιστρίου, αλλά την Brompton Road του Λονδίνου, ή τη Friedrichstrasse του Βερολίνου. Το σχεδιασμό του χώρου υπογράφουν ο Αναστάσης Σοτοβίκης και η Κωνσταντινία Μπάτζιου, που κατάφεραν να συνδυάσουν θρύλους του design -όπως τα φωτιστικά της Droog και της Flos- με ένα ρετρό ξύλινο ψυγείο και ράφια γεμάτα προϊόντα, σερβίτσια και βιβλία. Αυτό, δηλαδή, που θα έκανε ο κάθε σύγχρονος urbanite στο σπίτι του.

Ο κόσμος

Το σπίτι βρίσκεται στη Φιλοθέη και αυτό, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει καταλυτικά τη σύνθεση του κοινού του. Τα στελέχη της Κηφισίας, οι γκαλερίστες του Κολωνακίου, η σοβαρή ενημέρωση της πρωινής ζώνης είναι όλοι εδώ. Μαζί τους διάφοροι γείτονες με ο,τι πιο τελευταίο σε Balenciaga (τα κορίτσια) και Polo by Ralph Lauren (τα αγόρια).

Το φαγητό

Το μενού δεν είναι σταθερό, σχεδιάζεται ανάλογα με την εποχή, ωστόσο υπάρχουν κάποια πιάτα που δεν λείπουν ποτέ. Εμείς συνδυάσαμε κάποιες από τις guest εμφανίσεις με πιο σταθερές συμμετοχές. Ξεκινήσαμε με τη σαλάτα με παντζάρι, γλυστρίδα και βινεγκρέτ κάπαρης (guest) και ένα κλασικό και διαχρονικό (γι' αυτό και σταθερό) μοσχαρίσιο καρπάτσιο με λάδι και λεμόνι. Η σαλάτα ήταν απίστευτα δροσερή και νευρική, με πολύ καλή ισορροπία γεύσεων, ενώ το καρπάτσιο έφτασε στο τραπέζι λεπτοκομμένο -ως όφειλε- και βελούδινο.
Συνεχίσαμε με την
ταλιάτα και το μοσχαρίσιο burger, πιάτα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή. Και τα δύο ήρθαν συνοδευόμενα από πολύ καλές τηγανιτές πατάτες (που για την ταλιάτα δεν είναι και το πιο συνηθισμένο). Το burger ήταν ένα πραγματικά κρεατένιο πιάτο με εξαιρετικής ποιότητας κιμά, το συνιστώ 100% αν είσαι φαν αυτών των γεύσεων. Η ταλιάτα αξιοπρεπής. Κλείσαμε με δύο γλυκά, την κρέμα λεμονιού πάνω σε μπισκότο με σος μέντας και την -guest- μους γιαουρτιού με μαρμελάδα παντζάρι, γιατί σκέφτηκα να τελειώσουμε όπως ξεκινήσαμε.
Η κρέμα λεμονιού ήταν ένα κλικ περισσότερο λεμονάτη απ' ό,τι θα την ήθελα, η μαρμελάδα παντζάρι όμως είναι η καινούργια μου εμμονή.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ Λ. Καποδιστρίου 42, Ν. Φιλοθέη Αμαρουσίου, 210 6850950.

Ιούλιος 2018

>