Γιατί να περιμένεις μέρες μέχρι να μαλακώσει το αβοκάντο σου όταν μπορείς να το απολαύσεις τώρα;
Θέλεις ένα νόστιμο και, φυσικά, ώριμο αβοκάντο για να φτιάξεις γουκαμόλε ή κάποια άλλη λαχταριστή συνταγή (όπως αυτή η σαλάτα με κοτόπουλο, αβοκάντο και ντρέσινγκ από lime); Ή μήπως θέλεις να το χρησιμοποιήσεις στο ντεμακιγιάζ σου (όπως σου έχουμε ήδη πει ότι μπορείς να κάνεις εδώ...); Τι γίνεται όμως όταν το αβοκάντο που έχεις ήδη αγοράσει είναι ακόμα πολύ σκληρό και άγουρο; Η μόνη λύση είναι να αναβάλεις τα σχέδιά σου και να περιμένεις μερικές μέρες να ωριμάσει, σωστά; Λάθος! Γιατί με αυτό το κόλπο που ήδη δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα, μπορείς να μετατρέψεις ένα σκληρό αβοκάντο σε...βούτυρο μέσα σε λίγα λεπτά.
Τι θα χρειαστείς
Ένα άγουρο αβοκάντο
Ένα κομμάτι λαδόκολλα
Ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο
Πώς θα το κάνεις
Πρώτα τύλιξε καλά με το αλουμινόχαρτο ολόκληρο το αβοκάντο. Στη συνέχεια, κάλυψε ένα ταψάκι με τη λαδόκολλα. Ακούμπησε επάνω το αβοκάντο και βάλτο στο φούρνο. Γύρισε το διακόπτη στους 90 βαθμούς Κελσίου και άφησέ το για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, έλεγξε πόσο σκληρό είναι πιέζοντάς το με τα δάχτυλά σου. Ανάλογα με το πόσο άγουρο είναι το αβοκάντο, μπορεί να χρειαστεί να το αφήσεις μέσα στο ζεστό φούρνο για περισσότερο χρόνο μέχρι να μαλακώσει όσο θέλεις (υπολόγισε έως και μία ώρα εάν είναι πραγματικά πολύ άγουρο).
Όταν μαλακώσει αρκετά, βγάλτο από το φούρνο και άφησέ το να κρυώσει. Τώρα μπορείς να απολαύσεις το μαλακό, ώριμο αβοκάντο σου σε όποια συνταγή θέλεις.
Η επιστημονική εξήγηση
Το αβοκάντο -όπως και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά- παράγει αιθυλένιο, ένα αέριο που προκαλεί την ωρίμανσή του. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το αιθυλένιο παράγεται σταδιακά σε πολύ μικρές ποσότητες γι' αυτό και αργεί να ωριμάσει αρκετά. Όταν όμως τυλίγουμε το αβοκάντο με το αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα χώρο με υψηλή θερμοκρασία, τότε η παραγωγή του αερίου αυτού αυξάνεται δραστικά και η συνολική διαδικασία της ωρίμανσής του ολοκληρώνεται πολύ πιο σύντομα.