Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.
Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της.
Είδαμε:
Τα πρώτα δύο επεισόδια των 17 Κλωστών της Cosmote TV. Δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους κι εγώ θέλω να είμαι μαζί σου ειλικρινής. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είναι ένας από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες. Το σύμπαν του μου αρέσει, η οπτική του φωτίζει διαφορετικά τη δική μου κοσμοθεωρία, η τεχνική του (με) γοητεύει. Ταυτόχρονα, η Cosmote TV αποτελεί συνώνυμο αυτού που λιτά περιγράφουμε ως άρτια παραγωγή. Έχει την τεχνογνωσία, έχει τον εξοπλισμό, το όραμα το οποίο τα τελευταία χρόνια συμβαδίζει με εκείνο του ταλαντούχου κύριου Τσαφούλια σε μία αρμονική καλλιτεχνική σύζευξη. Η τελευταία τους ένωση είναι οι πολυσυζητημένες 17 Κλωστές, οι οποίες φέρουν την υπογραφή της αέναης λογοτεχνικής Μιρέλλας Παπαοικονόμου και την ρεαλιστική πένα της Κάτιας Κισσονέργη στο σενάριο.

Ησυχία. Ανάσα. Τα φώτα στην αίθουσα χαμηλώνουν και εμείς μεταφερόμαστε στα Κύθηρα. Ξεκινάμε. Δεν χρειάζεται να περάσουν αρκετά λεπτά μέχρι να αντιληφθείς ορισμένα πράγματα, τα οποία φαντάζουν πλέον δεδομένα. Ας μείνουμε, όμως, στο φως. Όχι αυτό της αιθούσης, αλλά εκείνο των Κυθήρων. Στις 17 Κλωστές, το ζοφερό σκοτάδι εναλλάσσεται με το γαλήνιο φως της ελευθερίας σε ένα τανγκό με γρήγορο βηματισμό, αρμονικό μοντάζ και εντυπωσιακή φωτογραφία. Μέσα από αυτή την αντιθετική σκηνοθεσιακή τακτική, ο πρωταγωνιστής (σ.σ. Πάνος Βλάχος) ξεδιπλώνει τις δύσκολες και τις αναίμακτες στιγμές ενός βίου, του οποίου οι εναλλαγές είναι εκείνες που προσδίδουν γεύση – άλλοτε γλυκιά, άλλοτε πικρή. Όπως ο δυαδικός χρόνος αφήγησης. Εκεί όπου η πρόδρομη αφήγηση συναντά τη σύγχρονη και το παρελθόν εναρμονίζεται με το παρόν μέσα από ομαλές μεταβάσεις χωρίς διαξιφισμούς ικανούς να "πληγώσουν” την αισθητική του φιλόμουσου θεατή.

Οι 17 Κλωστές δεν είναι μία εύκολη σειρά. Είναι, όμως, ατόφια. Αυθεντική ως προς την ουσία και τον τρόπο παρουσίασης. Με αδιαμφισβήτητη σκηνοθετική άποψη, άρτια σεναριακή δομή και ενδιαφέρουσα φωτογραφία. Και με μία σπουδαία – δεν το λες εύκολο – να ξεπερνά την οθόνη που απομακρύνει τον δημιουργό από τον θεατή, τον πομπό από τον δέκτη. Στα δύο πρώτα επεισόδια, της νέας σειράς της Cosmote TV αποκωδικοποιείς τον ψυχισμό του Αντώνη Καστελάνη προσπαθώντας να βρεις το μονοπάτι εκείνο που θα σε οδηγήσει στην απάντηση του τραγικά επίκαιρου ερωτήματος: τι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο εγκληματία.

Τον Πάνο Βλάχο πλαισιώνουν οι: Αθηνά Τσιλύρα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Μαρίνα Ψάλτη, Κώστας Φλωκατούλας, Κώστας Φιλίππογλου, Μάνος Βακούσης, Ταξιάρχης Χάνος, Φώτης Θωμαΐδης, Θάνος Τοκάκης, Ντένια Στασινοπούλου, Μελίνα Βαμπούλα, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Άλκηστη Πουλοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου–Παπανεοφύτου, Στέλλα Αντύπα, Χρήστος Βελιάνος, Θράσος Σταθόπουλο, Τάσος Σωτηράκης, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ελένη Δαφνή και Νικόλας Δροσόπουλος.

Η σειρά "17 Κλωστές" αποτελείται από έξι επεισόδια, θα κάνει πρεμιέρα στο Cosmote TV τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου και θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 23:00 αποκλειστικά στο Cosmote Cinema 1HD. Αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι, κάθε νέο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο on demand, σε 4Κ ανάλυση. Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Δημάκη και αφηγείται μία από τις μεγαλύτερες μαζικές δολοφονίες που γνώρισε ποτέ η χώρα.
Δοκιμάσαμε:
Το νέο μενού του πάντα αγαπημένου Nikkei CuEva. Είναι όμορφες οι νέες αρχές. Και οι νότες φρεσκάδας απαραίτητες. Οι άνθρωποι πίσω από το εμβληματικό Reruvian Restaurant – Bar που εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταφέρει να μας ελκύει στα ψηλά του Κολωνακίου το (ανα)γνωρίζουν, το αφουγκράζονται και το τολμούν. Άλλωστε, η προσαρμοστικότητα και η καινοτομία είναι δύο εκ των σπουδαιότερων στοιχείων της επιβίωσης και της διάκρισης.

Νέο μενού, νέα διακόσμηση, νέα αρχιτεκτονική δομή, νέο πρόσωπο στην ίδια αβίαστα σαγηνευτική ατμόσφαιρα και εθιστικό ρυθμό. Η πιο διάσημη "σπηλιά", της πρωτεύουσας, προσέθεσε καινούργιες προτάσεις στο μενού της, έφερε limited edition wagyu A5 Ιαπωνίας Καγκοσίμα πιάτα, φρέσκαρε την εικόνα της με την premium υπογραφή της GJP Design & Construction, και έκανε, για ακόμα μία φορά, τους λάτρεις της Nikkei κουζίνας να απολαμβάνουν γεύσεις υψηλής γαστρονομίας σε fancy σκηνικό και παλμό.

Στην κουζίνα, ο Executive Chef Νίκος Ψηλός κι ο Κλαούντιο Μπαϊράμι, που καθημερινά βρίσκεται στο τιμόνι της σύνθεσης και εκτέλεσης ενδίδουν σε ένα ευφάνταστο παιχνίδι ανάμεσα σε εποχικά υλικά, σταθερές αξίες και άριστες πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες φέρουν ελληνική υπογραφή. Μία γευστική σύζευξη μεταξύ των βασικών αρχών της περουβιανής κουζίνας, όπως εκείνη αναπτύχθηκε από Ιάπωνες μετανάστες στις αρχές του 19ου αιώνα και σύγχρονων τεχνικών που ο Νίκος Ψηλός γνωρίζει όσο λίγοι – οι περγαμηνές του περιλαμβάνουν το Costa Navarino και μερικά εκ των σπουδαιότερων Zuma παγκοσμίως.

Ψητό καλαμπόκι με βούτυρο shiso, τάκος με παλαμίδα και καλαμπόκι, gyoza με γέμιση πάπιας, κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα, αλλά και vegan gyoza με γέμιση παντζαριού και κρέμα από μελιτζάνα και τοφού, κοτόπουλο yakitori με σουσάμι kimchi, σεβίτσε λαβράκι με τραγανό κράκερ από κινόα, σεβίτσε με τόνο, μαγιάτικο tiradito με σος από πράσινο τσίλι και μία μεγάλη ποικιλία από nigiri και sushi rolls πυρακτώνουν τον ουρανίσκο, ο οποίος απολαμβάνει καλύτερα τα φρέσκα bites of food με τη συνοδεία ενός εκ των signature κοκτέιλ του μπαρ. Για το τελευταίο αναλαμβάνει η Μαίρη Ταλαιπώρου.

Πριν ανανεώσεις το ραντεβού για την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην οδό Ξανθίππου στον δέκατο αριθμό, ρίξε μία ενδελεχή ματιά στον επάνω όροφο, ο οποίος δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη του ταυτότητα. Η σπηλαιώδης ιδιοσυγκρασία, δωρική μα και στοργική ταυτόχρονα, συναντά τη ρουστίκ φιλοσοφία δημιουργώντας ένα αρχιτεκτονικό κράμα που ικανοποιεί την όραση , αλλά και την κάμερα του κινητού σου. Γιατί, σημασία έχει να περνάμε και να τρώμε καλά. Καλή σου απογείωση!
Ήξερες ότι:
Τα TGI Fridays έχουν ένα νέο – άκρως γευστικό – μυστικό; Εμείς το μάθαμε πρώτοι και έχουμε μερικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να το ξεκλειδώσεις, πριν το απολαύσεις. Όμως, δεν μπορούμε να σου πούμε και τόσα πολλά. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, τα TGI Fridays παρουσιάζουν το δικό τους Secret Dish. Ένα πιάτο μυστικό, μία αλμυρή – να το πρώτο στοιχείο – έκπληξη σε #ifyouknowyouknow στιλ και trademark ρυθμό. Άλλωστε, λίγο μυστήριο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ούτε τον ουρανίσκο σου. Η περιέργεια μου έχει διεγερθεί ήδη – και σκέψου ότι οι εκπλήξεις δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις αγαπημένες μου συνήθειες. Αυτή, όμως, έχει ξεχωριστή υπογραφή. Thank God It's Friday, indeed!

Η Νατάσα Μποφίλιου ετοιμάζεται να ανάψει τη δική της φλόγα στο VOX; Τέσσερα χρόνια μετά την Εποχή του Θερισμού που αγάπησε και αγαπήθηκε, η καλλιτέχνις που δεν διστάζει να πειραματιστεί στα όρια της προσωπικής της ταυτότητας μπαίνει σε νέα φλεγόμενη τροχιά και παρουσιάζει με ενθουσιασμό τα πολυαναμενόμενα ολοκαίνουρια τραγούδια που έφτιαξαν για εκείνη ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Από τις 3 Φεβρουαρίου, "κάτι καίγεται" κάθε Σάββατο στο VOX με την προπώληση να έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για παράταση παραστάσεων. Αχ, Νατάσα!