Οι τάσεις για τη νέα χρονιά.
Μία μάλλον καλή χρονιά για τα μπαρ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2022 όταν η κουβέντα ξεκινά μπροστά από την μπάρα. Ίσως γιατί όλοι μας -ακόμη και ο Stanley Tucci θα έλεγε κανείς- κουραστήκαμε να φτιάχνουμε cocktails στο σπίτι, ακριβώς όπως κάναμε στην καραντίνα. Αλλά κυρίως, γιατί λαχταρήσαμε την ατμόσφαιρα του μπαρ και ένα (ή και περισσότερα) καλοφτιαγμένο αλκοολούχο αφέψημα από τους ειδικούς. Στα on-trade κανάλια, είδαμε κόσμο και κοσμάκι να αγκαλιάζει τα μεγαλύτερα events του industry και να σπεύδει στα φεστιβάλ: Το Imbibe Live, το Bar Convent Berlin, το London Cocktail Week (που κράτησε 11 ημέρες) αλλά και τα δικά μας, Athens Bar Show, Athens Cocktail Festival & Week και Athens Rum & Whisky Festival, παρουσιάστηκαν πιθανότατα καλύτερα από ποτέ, με τεράστια συμμετοχή κοινού και καταναλωτών. Γενικότερα, τα μπαρ έγιναν ο κανόνας, ξανά. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: Πού, πώς και τι θα πίνουμε προσεχώς;
Ξεκινώ με κάτι που προσωπικά δεν περίμενα αλλά μου έχουν επιβεβαιώσει αρκετοί bartenders, σε κάποια από τα σημαντικότερα μπαρ της πόλης: Το Bloody Mary διανύει μία μάλλον απροσδόκητη περίοδο αναγέννησης, με μεγάλος ποσότητες να βγαίνουν από τα σέικερ ακόμη και το Σαββατόβραδο.
Παρότι από τα κλασικότερα των cocktails, υπήρχε πάντοτε η πεποίθηση πως εξυπηρετεί συγκεκριμένες περιστάσεις (βλέπε brunch) και βρισκόταν στη love-it or hate-it λίστα των φίλων του ποτού. Η βότκα (αλλά και οι εναλλακτικές όπως το τσίπουρο ή η τεκίλα) και ο χυμός ντομάτας, η umamίσια αίσθηση και η μάλλον εύκολη προσαρμογή στο food pairing το καθιστούν ένα από τα φαβορί (και) της νέας χρονιάς.
Σε συνέχεια αυτού, δε θα μπορούσαμε να μη ρίξουμε μία ματιά και στο food pairing, το οποίο αναμένεται πιο premium από ποτέ. Πριν λίγο καιρό, ο Giacomo Giannotti του "Paradiso" επέλεξε για την παρουσίαση των νέων ποτών του δημοφιλούς μπαρ, το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο "Cocina Hermanos Torres". Στο πλαίσιο των The World's 50 Best Bars και λίγο πριν την ανάδειξη του "Paradiso" στο κορυφαίο μπαρ του κόσμου για το 2022, τον συνάντησα και τον ρώτησα αν αυτό ήταν συμβολικό, τυχαίο ή προμήνυε κάποιο update γενικότερα στον κόσμο της μπάρας. Μου απάντησε πως "βλέπει το premium food pairing να έρχεται και θα το στηρίξει απόλυτα, ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία".
Συνέχισε την ανάγνωση στο athinorama.gr