Ασύρτικο, Βιδιανό ή Μαλαγουζιά; Δοκιμάσαμε τις νέες ετικέτες των Boutari Wines που απογειώνουν τις διάσημες ελληνικές ποικιλίες.
Οι ιστορίες που διηγούμαστε πάνω από ένα ποτήρι κρασί έχουν πάντα κάτι από τη γεύση του. Είναι κρυστάλλινες, όπως η υφή ενός Ασύρτικου ορθώς φροντισμένου από τον αμπελώνα. Φινετσάτες, όπως η επίγευση που αφήνει στον ουρανίσκο μία αρμονική Μαλαγουζιά. Χορταστικές, όπως η γεύση που απελευθερώνει ένα ζωηρό Βιδιανό. Απολαυστικές, όπως ένα κρασί που φέρει την υπογραφή των οινοποιείων Μπουτάρη.
Συνώνυμα μίας αυθεντικής οινικής εμπειρίας με χαρακτήρα, αισθητική και με οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα, τα οινοποιεία Μπουτάρη γνωρίζουν από εκλεκτό κρασί όσο λίγοι. Τα νέα τους μονοποικιλιακά μού τράβηξαν εύκολα την προσοχή – το design της ετικέτας παραπέμπει σε αρχαιολογικά ευρήματα των περιοχών όπου παράγεται το κρασί - σε προδιαθέτουν θετικά και σε κάνουν να ανυπομονείς μέχρι να ετοιμάσεις τα κατάλληλα pairing για να τα απολαύσεις. Έτσι, έγινε και με μένα το φετινό Πάσχα, το οποίο ευτυχώς είχε το μελωδικό άρωμα και τη χαρακτηριστική τους γεύση.

Το Ασύρτικο εσοδείας 2023 ήταν το πρώτο που έφτασε στο ποτήρι μου. Λαμπερό και κρυστάλλινο, πρόκειται για ένα κρασί δημιουργημένο από αυστηρά επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών Ασύρτικου από ορεινές περιοχές στη Φλώρινα και την Πιερία με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις. Το καταλαβαίνεις από την πλήρη γεύση που σου αφήνει, μία απίστευτη ισορροπία ανάμεσα σε αλμυρά στοιχεία και τραγανές νότες. Προσωπικά, επέλεξα να το συνδυάσω με ψητή τσιπούρα και φρέσκα λαχανικά – δεν έχω καλύτερο για προάγγελο καλοκαιριού, ενώ για να κάνω τα κόλπα μου έριξα μόλις μερικές σταγόνες στο ψάρι όσο ετοιμαζόταν στη σχάρα. Αυτό το φρουτώδες άρωμα δεν το αφήνεις ανεκμετάλλευτο. Δοκίμασε να το συνδυάσεις με οστρακοειδή και θα με θυμηθείς.

Η επόμενη μέρα με βρήκε απέναντι από ένα ποτήρι Βιδιάνο, ένα ζωηρό κράμα από ημι-ορεινές περιοχές της Κρήτης στα περίχωρα των Δαφνών. Μου αρέσει το άρωμά του – στο σώμα του συναντάς λεπτομέρειες από φρέσκα βότανα, λευκόσαρκο ροδάκινο, ξύλινες νότες σε ένα πλήρως εναρμονισμένο κράμα. Σκέφτηκα ότι θα ταίριαζε τέλεια με μία επιλογή κρεατικών – wagyu κατά προτίμηση. Δεν είχα άδικο. Η πιπεράτη γεύση του κρέατος δένει ονειρικά με την ελαφριά επίγευση της δρυός. Bite to bite εναλλάξ με Βιδιανό Κρήτης και απολαύστε υπεύθυνα. Όπως εγώ.

Ήθελα να κλείσω τις διακοπές με το αγαπημένο μου κρασί, τη νέα Μαλαγουζιά των Οινοποιείων Μπουτάρη. Και πολύ καλά έκανα. Με βασικά ατού το εκφραστικό και τυπικό άρωμα ήπιας έντασης, το φρουτώδες άρωμα – σε κάθε γουλιά αισθάνεσαι το πεπόνι, το βερίκοκο, τα εσπεριδοειδή, αλλά και λεπτομέρειες μελιού και γιασεμιού – και το πιπεράτο σώμα της, η νέα Μαλαγουζιά ταίριαζε ιδανικά με το γιορτινό αρνί που ασπάστηκε τη φρικασέ εκδοχή του, ενώ και το κοτόπουλο λειτουργεί ως τέλεια βάση. Kάτι μου λέει πως αυτή η Μαλαγουζιά θα γίνει η αγαπημένη μου αυτό το καλοκαίρι…πιστεύω και η δική σας.

Και κάπως έτσι, το κρασί έγινε ο συνδετικός κρίκος για συζητήσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, γέλια, αναμνήσεις, τσουγκρίσματα για το καλό και ιστορίες που ίσως να μην είχαμε πει ποτέ μεταξύ μας. Άλλωστε, αυτός δεν είναι ένας από τους βασικούς του ρόλους; Τα νέα μονοποικιλιακά των Οινοποιείων Μπουτάρη απογειώνουν τις διάσημες ελληνικές ποικιλίες και φλερτάρουν με τις στιγμές και τον ουρανίσκο σου. Στην υγειά μας!
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ