Ποια είναι η σκηνοθέτις και δραματουργός Αργυρώ Χιώτη που αναλαμβάνει τη θέση.
Σε συνέχεια της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης, όπως ορίζει η νομοθεσία, η Αργυρώ Χιώτη αναλαμβάνει καθήκοντα ως νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου.
Ποια είναι η Αργυρώ Χιώτη
H Αργυρώ Χιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σκηνοθέτιδα, ηθοποιός και καθηγήτρια Θεάτρου. Αποφοίτησε ως ηθοποιός από την πρώτη Δραματική Σχολή "Μορφές" του Θεάτρου "Εμπρός" (2000) και είναι κάτοχος πτυχίου Θεατρικών Σπουδών και μεταπτυχιακού τίτλου (Master 2) στη σκηνοθεσία και τη δραματουργία ("Theorie et Pratique des Arts”) από το Πανεπιστήμιο της Provence, στη Γαλλία (2006). Το 2006 συνίδρυσε τη θεατρική ομάδα VASISTAS, με δραστηριότητα αρχικά στη Γαλλία και έπειτα στην Ελλάδα.
Η ομάδα έλαβε για την παράσταση "Spectacle” (παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2011) την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών 2011 από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Χορού. Η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο "Ελευθερία Σαπουντζή" για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο.
Το πλούσιο βιογραφικό της περιλαμβάνει έργα με κλασικά κείμενα, σύγχρονες θεατρικές γραφές, αλλά και έργα στα όρια των τεχνών. Μέσα από τις παραστάσεις της που ταξιδεύουν σταθερά στο εξωτερικό και άλλες συνεργασίες, διατηρεί μία ενεργή και δημιουργική σχέση με σημαντικές ευρωπαϊκές σκηνές και θεατρικούς οργανισμούς.
Οι πιο πρόσφατες σκηνοθεσίες της είναι το "Αναψυκτήριο” στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα "Μεγάλα και Μικρά Πλοία” του Ευθύμη Φιλίππου (2023) για την Ελευσίς - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο "Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο "Χαλεπάς” του The Boy, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (συμπαραγωγή με το το Emilia Romagna Teatro Fondazione της Ιταλίας), οι "Βάτραχοι” του Αριστοφάνη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το "Νερό της Κολωνίας” του Ευθύμη Φιλίππου στο Εθνικό Θέατρο.
Η τελευταία παράσταση που υπογράφει σκηνοθετικά
Πριν ανακοινωθεί ο νέος της ρόλος ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου προετοιμαζόταν για την πρεμιέρα της νεάς της παράστασης. Σκηνοθετεί την κλασική γαλλική κωμωδία του 1923 "Κνοκ ή ο Θρίαμβος της Ιατρικής" στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Ένα έργο με έντονα στοιχεία σάτιρας και φάρσας, μεταφέρεται στον σύγχρονο κόσμο του μάρκετινγκ, σε μια νέα μετάφραση και διασκευή από τον έμπειρο στο είδος Έκτορα Λυγίζο.

Σε μια μικρή πόλη της επαρχίας αναλαμβάνει το τοπικό ιατρείο ένας καινούργιος υπερφιλόδοξος γιατρός. Με στόχο την αύξηση της πελατείας του και το κέρδος, και χρησιμοποιώντας μελετημένες τεχνικές χειραγώγησης και εκφοβισμού, καταφέρνει σιγά-σιγά να μετατρέψει όλους τους κατοίκους σε φανταστικούς ασθενείς απόλυτα εξαρτημένους από τον ίδιο.
Μέσα από μια σειρά ευτράπελα κωμικά επεισόδια, το έργο λειτουργεί ως μια αποκαλυπτική σάτιρα για τις μεθόδους επιρροής και παραπλάνησης, θέτοντας κοινωνικά διλήμματα σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων της αγοράς ακόμη και στις πιο ευαίσθητες περιοχές της ζωής μας.
Η παράσταση αναμένεται να ανέβει από τις 8 Μαρτίου έως τις 30 Μαρτίου στη Φρυνίχου 14, στην Πλάκα.