October 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Life

Δημογραφικό: Μια σημαντική δράση απέναντι στην υπογεννητικότητα και σε μια Ελλάδα που γερνάει

Δημογραφικό: Μια σημαντική δράση απέναντι στην υπογεννητικότητα και σε μια Ελλάδα που γερνάει Istock

Σήμερα οι επιπτώσεις του δημογραφικού στην κοινωνία και την οικονομία είναι πιο απειλητικές από ποτέ ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Ωστόσο υπάρχει ένα έργο που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

"Η Ελλάδα γερνάει", "Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι άνω των 46 ετών",  "Τεράστιο το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα", είναι μόνο ελάχιστοι από τους τίτλους που διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Βαρύγδουποι ή μη, γεγονός είναι πως αυτοί οι τίτλοι καθρεφτίζουν μια κατάσταση που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί. 

Με τα ποσοστά των γεννήσεων να καταρρέουν και τον πληθυσμό της χώρας να γερνάει ραγδαία, το δημογραφικό αναδεικνύεται στο σημαντικότερο ίσως εθνικό πρόβλημα. Απειλεί την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, ενώ θέτει τον ίδιο τον ελληνισμό σε κίνδυνο.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Η σημαντική μείωση στις γεννήσεις όπως καταγράφονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2024, αναδεικνύουν την επιδείνωση του δημογραφικού στη χώρα. Η γήρανση του πληθυσμού της χώρας και η όξυνση του φαινομένου της υπογεννητικότητας έχουν σημαντικές προεκτάσεις στην κοινωνία και όχι μόνο. Με το δημογραφικό να συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό σύστημα και τις συνταξιοδοτικές δαπάνες της χώρας, καταλαβαίνουμε πως οι επιπτώσεις είναι και οικονομικές.  

Woman
Istock

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με βάση τις ληξιαρχικές πράξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές και καταχωρούνται σε πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών, οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2024 ήταν μόλις 68.467 (35.216 αγόρια και 33.251 κορίτσια), αριθμός μειωμένος κατά 4,2% σε σχέση με το 2023 που ήταν 71.455 (36.622 αγόρια και 34.833 κορίτσια). 

Η μείωση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική αβεβαιότητα, η ακρίβεια, και η έλλειψη επαρκών κοινωνικών παροχών για τη στήριξη των οικογενειών. 

Η πρωτοβουλία που κάνει τη διαφορά

Όσο για το μέλλον; Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στα 7,5 εκατομμύρια.

Επιπλέον σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πληθυσμιακή μείωση στα επόμενα 100 χρόνια σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.  

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τίθεται το ερώτημα: Μπορεί να αντιμετωπιστεί η εθνική απειλή του δημογραφικού προβλήματος; 

Σίγουρα υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Από το 2019 η Eurolife FFH μαζί με τη HOPEgenesis, αναπτύσσουν ένα πλάνο δράσεων ενάντια στην υπογεννητικότητα που δίνει ξανά αξία στις τοπικές κοινωνίες και ζωή σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Στόχος της δράσης είναι δοθεί σημαντική βοήθεια στις ελληνικές οικογένειες που κατοικούν στις περιοχές αυτές και θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν έχουν εύκολη ή άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

Μέσα από το πρόγραμμα οι γυναίκες αποκτούν την ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζονται για να φέρουν με ασφάλεια στον κόσμο τα παιδιά τους. Μια κίνηση που μπορεί να συμβάλλει στην ανατροπή του χαμηλού αριθμό γεννήσεων, μέσα από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και άμεσης φροντίδας από γυναικολόγους, την τακτική παρακολούθηση της κύησής τους καθώς και την υποστήριξη κατά τον τοκετό, την ψυχολογική υποστήριξη και τη μεταφορά σε κέντρα υγείας και μαιευτήρια. Με άλλα λόγια, η πρωτοβουλία της Eurolife FFH και της HOPEgenesis φιλοδοξεί να καλύψει όλες τις ανάγκες τους από την κύηση μέχρι τον τοκετό.

Σε κάθε άκρη της Ελλάδας

Παράλληλα, μέσα από επισκέψεις και οδοιπορικά στις απομακρυσμένες περιοχές η Eurolife FFH και η HOPEgenesis ενημερώνουν για το πρόγραμμα και παρακινούν τις γυναίκες να επωφεληθούν από την ιατρική στήριξη και την ψυχολογική ασφάλεια που μπορεί να τους προσφέρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Eurolife FFH και η HOPEgenesis ξεκίνησαν να υλοποιούν τη δράση τους από το 2019. Αποδεικνύοντας τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στο σκοπό του προγράμματος, το 2021, η Eurolife FFH "υιοθέτησε" δέκα απομακρυσμένες περιοχές της χώρας (Πάτμο, Άγραφα, Καστελόριζο, Ανάφη, Άνω Κουφονήσι, Νίσυρο, Χάλκη, Κάσο, Τήλο, Λειψούς) και άλλες δυο το 2024 (Σίκινος και Οινούσσες), φτάνοντας έτσι πλέον τις δώδεκα στο σύνολο "υιοθετημένες" περιοχές όπου υλοποιείται το πρόγραμμα. 

Μέχρι στιγμής, έχουν γεννηθεί 246 παιδιά ενώ αναμένονται 28 ακόμη. Συνολικά έχουν ωφεληθεί 270 οικογένειες. 

Family
Istock

Ταυτόχρονα, η Eurolife FFH έχει δεσμευτεί να δημιουργεί από έναν παιδικό σταθμό στις περιοχές που έχει "υιοθετήσει", σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους. Οι παιδικοί σταθμοί, που είναι οι πρώτοι σε κάθε περιοχή, θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά προσχολικών ηλικιών να έχουν τον δικό τους χώρο για να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να αναπτύσσουν δημιουργικά τις δεξιότητές τους, και παράλληλα θα γεμίσουν τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας με παιδικά χαμόγελα.

Παιδικός σταθμός

Με τον παιδικό σταθμό της Ηρωικής Νήσου Κάσου, έχουν πλέον παραδοθεί 6 παιδικοί σταθμοί συνολικά στις τοπικές κοινωνίες, μετά από εκείνους σε Πάτμο, Άγραφα, Λειψούς, Καστελόριζο και Χάλκη, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή των υπόλοιπων 6. Το πρόγραμμα έχει πλέον διανύσει με επιτυχία και επισήμως το πρώτο μισό της διαδρομής του.

 

BEST OF NETWORK