Το madamefigaro.gr επισκέφτηκε "Το Σπίτι του Μάνα": Ένα σπιτικό για όλες τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Αν ψάχνεις μια ζεστή αγκαλιά, μια οικογένεια που θα σε υποδεχτεί και θα σε φροντίσει όταν περισσότερο το έχεις ανάγκη θα την βρεις εδώ.
Στο κέντρο της Αθήνας, στο Νο10 της οδού Ρηγίλλης, πίσω από μια μεγάλη γκρίζα πόρτα κρύβεται ένα σπίτι διαφορετικό από τα άλλα. Η ΜΚΟ "Το Σπίτι του Μάνα" λειτουργεί από το 2018 και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού αλλά και άλλους γυναικολογικούς καρκίνους.

Δεν είναι απλά ένα σπίτι ή μια οργάνωση. Είναι ένα φιλόξενο, ζεστό σπιτικό που ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται όποια γυναίκα, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή προέλευσης, χρειάζεται την βοήθειά του. Ιδρύτρια του Μάνα είναι η κυρία Randa Ghandour που το 1983, άφησε τον Λίβανο, εξαιτίας του πολέμου, και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα με την οικογένειά της.

H ίδια ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού δύο φορές, το 2007 και το 2009, κατάφερε να τον νικήσει και είναι σήμερα περήφανη για τον εαυτό της και τη δύναμη που έδειξε.
Το 2018 ίδρυσε το Σπίτι του Μάνα για να προσφέρει σε άλλες γυναίκες που περνούν όσα βίωσε και η ίδια τη βοήθεια και τη στήριξή της σε κάθε τομέα. Το madamefigaro.gr συνάντησε την κυρία Ghandour καθώς και την διευθύντρια της οργάνωσης, κυρία Κωνσταντίνα Γαΐτάνου, και μίλησε μαζί τους για τις δράσεις του Μάνα καθώς και τις πραγματικές ανάγκες των γυναικών με καρκίνο.
Κυρία Ghandour πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε το Σπίτι του Μάνα;
Μετά την εμπειρία μου με τον καρκίνο σκεφτόμουν διαρκώς έναν τρόπο να μοιραστώ όσα είχα ζήσει και όσα είχα μάθει με άλλες γυναίκες που το είχαν ανάγκη. Το 2012, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στον γιατρό μου στην Αμερική, συμμετείχα σε μια συνεδρία ομαδικής ψυχοθεραπείας που πραγματοποιούνταν μέσα στο νοσοκομείο. Μπήκα σε μια αίθουσα όπου έξι ακόμη γυναίκες κάθονταν γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και, όποια ήθελε, μοιραζόταν τις σκέψεις της. Μου άρεσε η εμπειρία, συμμετείχα στη συζήτηση και μοιράστηκα το όραμά μου και την επιθυμία μου να βοηθήσω τις άλλες γυναίκες. Εγώ ήμουν τυχερή και είχα πάντα την οικογένειά μου στο πλευρό μου όμως, γνώριζα καλά πως άλλες γυναίκες αντιμετώπιζαν τεράστιες δυσκολίες, πρακτικές και συναισθηματικές, στη διάρκεια της ασθένειάς τους. Επέστρεψα στην Ελλάδα, ανακαίνισα ριζικά το οίκημα που ανήκε στην οικογένειά μου και ανοίξαμε τις πόρτες του Μάνα για πρώτη φορά το 2018. Στην αρχή μαζευτήκαμε, γύρω από ένα τραπέζι 10-12 γυναίκες και αρχίσαμε να μιλάμε. Καμιά δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά της, όλες ντρέπονταν, λες και έφταιγαν αυτές που αρρώστησαν. Στη συνέχεια αρχίσαμε να αναζητούμε εθελοντές. Οι εθελοντές είναι το στήριγμα του σπιτιού, χωρίς αυτούς δε θα υπήρχαμε. Μας προσφέρουν, ολόκαρδα και δωρεάν τον ελεύθερο χρόνο τους και για αυτό τους ευγνωμονώ.

Ποιά είναι η πιο απαιτητική ανάγκη μιας ασθενούς που θα την οδηγήσει σε μια οργάνωση όπως το Σπίτι του Μάνα;
Οι γυναίκες που έρχονται εδώ υποφέρουν, στην πλειονότητά τους, από κατάθλιψη, τους είναι δύσκολο να δεχτούν πως έχουν αρρωστήσει. Αυτό που πρωτίστως χρειάζονται είναι η ψυχολογική υποστήριξη. Εκτός από την ασθένεια συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν και δυσκολίες με την οικογένειά τους, εγκατάλειψη από τον σύντροφο, προβλήματα με τα παιδιά ή και τους γονείς. Εδώ τους προσφέρουμε ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία και βρίσκουν πάντα κάποιον να τους ακούσει, είμαστε μια οκογένεια"
Ποιό είναι το μήνυμά σας σε μια γυναίκα που νοσεί από καρκίνο του μαστού;
Να είναι θετική, αισιόδοξη και χαμογελαστή. Εγώ νιώθω περήφανη που αντιμετώπισα την αρρώστια και την ξεπέρασα, το ίδιο θα ήθελα να νιώθει κάθε γυναίκα που περνάει την ίδια περιπέτεια.
Η κυρία Γαϊτάνου, Υποναύαρχος (ΥΝ) ε.α. ΠΝ, PhD, MSc, MΜPH, είναι η Γενική Διευθύντρια του Μάνα και η ψυχή της οργάνωσης. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη λειτουργία και τις δράσεις του σπιτιού.

Πώς γίνεται η ένταξη ενός μέλους στο Σπίτι του Μάνα;
Συνήθως, μια γυναίκα παίρνει τηλέφωνο ή μας στέλνει μήνυμα, στα social ή στο mail μας και κλείνουμε ραντεβού για μια πρώτη γνωριμία. Στο πρώτο ραντεβού θα συναντήσει εμένα και εγώ θα φιλτράρω τις ανάγκες που έχει, σε ποια φάση της θεραπείας ή της αποθεραπείας της βρίσκεται, σε ποια φάση βρίσκεται συναισθηματικά. Η προσέγγισή μας είναι πολύ προσωποκεντρική και εξατομικευμένη και σε αυτό διαφοροποιούμαστε. Ανάλογα με το επάγγελμά της και τη φάση της ζωής της μπορεί να έχει άλλα ενδιαφέροντα, και εμείς, έχοντας εικόνα των αναγκών της μπορούμε να την κατευθύνουμε αντίστοιχα. Οι γυναίκες αυτό που αναζητούν, αρχικά, είναι η ψυχολογική υποστήριξη. Εμείς συνεργαζόμαστε με ψυχολόγους και ψυχιάτρους και τους προσφέρουμε ατομικές αλλά και ομαδικές θεραπείες. Έχουμε επίσης συνεργασία με διατροφολόγους αλλά και αισθητικούς και makeup artists που τις βοηθούν να αποδεχτούν την εικόνα τους και να φροντίσουν τον εαυτό τους. Συχνά, υπάρχουν ασθενείς που έχουν προβλήματα με τη δουλειά τους ή αποφασίζουν, μετά τη θεραπεία τους, πως θέλουν να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό. Προσπαθούμε με μαθήματα leadership να τις βοηθήσουμε να επαναπροσδιοριστούν και να αλλάξουν ενδεχομένως επαγγελματική κατεύθυνση προς κάτι άλλο που μπορεί να τους ταιριάζει καλύτερα. Τέλος, οργανώνουμε διάφορες δραστηριότητες, όπως θεατρικό εργαστήρι, παραδοσιακούς χορούς μαθήματα chat GPT και AI, δράση για πρώτες βοήθειες με επίσημη πιστοποίηση, ώστε να έχει μια γυναίκα τη δυνατότητα να επιλέξει αυτο που πραγματικά θέλει. Υπάρχει ευτυχώς πάντα διαθεσιμότητα χάρη στους εθελοντές μας που στηρίζουν το έργο μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν, από την καρδιά τους, και έχουν τον εθελοντισμό ως στάση ζωής, το κάνουν γιατί το νιώθουν και το πιστεύουν.

Γιατί έχει μια γυναίκα ανάγκη όλες αυτές τις δραστηριότητες όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα όπως ο καρκίνος του μαστού;
Όσα οργανώνουμε δεν γίνονται απλά για να περάσει η ώρα. Όταν μια γυναίκα έρχεται στο Σπίτι του Μάνα και συμμετέχει σε μια δραστηριότητα πρώτα από όλα σηκώνεται από τον καναπέ της και βρίσκει έναν σκοπό αλλά και ανθρώπους που μπορούν να την καταλάβουν και με τους οποίους μπορεί να επικοινωνήσει, να πει όσα θέλει με απόλυτη ασφάλεια και εχεμύθεια. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν θέλουν να ανοιχτούν ή να αποκαλύψουν το πρόβλημά τους. Μέσα από την ομάδα και τις δραστηριότητες ανοίγονται σιγά σιγά και καταφέρνουν να εκφραστούν.
Φυσικά, υπάρχουν και δράσεις που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, έχουμε εντάξει το κοπανέλι, το οποίο αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δράσεις που βοηθούν τη γυναίκα να εκφραστεί, να βγάλει από μέσα της όλα όσα την καταπιέζουν και να ενταχθεί στην ομάδα, να δημιουργήσει δεσμούς με τις άλλες γυναίκες.

Και εκτός προγράμματος κάνουμε επιπλέον δράσεις, παρουσιάσεις βιβλίου, μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις, χειροτεχνίες κατά περιόδους (λαμπάδες, χριστουγεννιάτικα στολίδια, στεφάνια πρωτομαγιάς). Τέλος, κάποιες δραστηριότητες έχουν πρακτικό χαρακτήρα, όπως τα μαθήματα μακιγιάζ αλλά και οι συμβουλές styling που βοηθούν τη γυναίκα να ενισχύσει τη θηλυκότητά της την οποία στη φάση των θεραπειών την αφήνει λίγο πίσω και νιώθει ότι την χάνει."

Τι καινούριο ετοιμάζετε στο Σπίτι του Μάνα;
Τώρα ξεκινάμε και επισκεπτόμαστε κάποια ακριτικά νησιά, ξεκινάμε από την Πάτμο, για να συναντήσουμε γυναίκες που μας έχουν ανάγκη. Θέλουμε να τους πούμε πως είμαστε δίπλα τους και πως αν χρειαστούν βοήθεια μπορούμε να τους τη δώσουμε, διαδικτυακά. Το σημαντικότερο είναι η ψυχολογική υποστήριξη αλλά και συμβουλές διατροφής. Είναι σημαντικό επίσης πως έχουμε ψυχολόγους με εμπειρία στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα διευρύνουμε τις δράσεις μας στα ακριτικά νησιά, όσο μπορούμε θα πηγαίνουμε δια ζώσης και μετά θα έχουμε online επικοινωνία με τις γυναίκες που ενδιαφέρονται.
Επίσης, θα συνεργαστούμε με ένα σχολείο στη Σαλαμίνα, όπου οι δασκάλες μαζί με τους μαθητές θα μας παρουσιάσουν ένα παραμύθι με θέμα την μαμά που αρρωσταίνει.
Γενικά, ερχόμαστε σε επαφή με σχολεία και προσπαθούμε να οργανώσουμε συναντήσεις με μαθήτριες 15-18 ετών και να τις μάθουμε τη σημασία της αυτοεξέτασης. Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε όσες περισσότερες γυναίκες γίνεται στην αυτοεξέταση και την πρόληψη, γενικότερα.