top article


1. Το σημαντικότερο μέσο πρόληψης είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ξεκίνα με αυτοεξέταση. Μία φορά το μήνα, μία εβδομάδα μετά την περίοδο, ψηλάφησε τον μαστό σου για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή. Οι μαστολόγοι υποστηρίζουν πως μία γυναίκα που γνωρίζει καλά το μαστό της, μπορεί να διακρίνει ακόμη και την παραμικρή αλλαγή καλύτερα και από τον πιο έμπειρο γυναικολόγο. Εκτός από την αυτοεξέταση μία φορά το χρόνο πρέπει να κάνεις και κλινική εξέταση, δηλαδή ψηλάφηση από το γυναικολόγο σου.

2. Μεγαλώνοντας πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα και την Μαστογραφία, τον Υπέρηχο και τη Μαγνητική Τομογραφία Μαστού. Η πρώτη μαστογραφία αν δεν έχεις βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, γίνεται στα 35 και μετά τα 40 κάθε χρόνο. Αν έχεις βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνεις την πρώτη μαστογραφία 10 χρόνια πριν την ηλικία διάγνωσης της μαμάς σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως, αν η μητέρα είχε διαγνωσθεί μετά την εμμηνόπαυση, έχεις 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο μαστού από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ, εάν αυτό συνέβη πριν την εμμηνόπαυση, οι πιθανότητες αυξάνονται σε 10 φορές πάνω από τη γυναίκα χωρίς ιστορικό. Ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία μαστού είναι εξετάσεις συμπληρωματικές και διευκρινιστικές της μαστογραφίας.

3. Αν ανήκεις στην κατηγορία με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό – αυτή είναι η περίπτωση της Ατζελίνα Τζολί- καλό θα ήταν να προχωρήσεις και σε έναν έλεγχο των καρκινικών δεικτών, καθώς και σε έναν γενετικό έλεγχο που αφορά στον καρκίνο του μαστού (BRCA Ι και BRCA ΙΙ), που πραγματοποιούνται εργαστηριακά.

4. Πέρα από την κληρονομικότητα, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η πολύ μικρή ηλικία έναρξης της περιόδου και η πολύ μεγάλη εμμηνόπαυσης, η ατεκνία και η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία. Επίσης με τον καρκίνο του μαστού έχουν συνδεθεί η παχυσαρκία, η μεγάλη κατανάλωση λίπους στις τροφές, το τσιγάρο, η χρόνια λήψη φαρμάκων, ιδίως ορμονών και συχνά περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

5. Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών, για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι στον καρκίνο πρέπει να προσέξεις τρία πράγματα: το βάρος, την κίνηση και τη διατροφή σου.
- Βάρος: Η συσσώρευση λίπους κυρίως στην περιοχής της κοιλιάς θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Γι' αυτό φρόντισε ο Δείκτης Μάζας Σώματος να κυμαίνεται από 18,5-25. Μπορείς να τον υπολογίσεις από το βάρος (σε κιλά) προς το ύψος (σε μέτρα) στο τετράγωνο. π.χ. (55 / 1,602 =21,5 kg/m2).
- Διατροφή: Τα 2/3 των γευμάτων σου πρέπει να αποτελούνται από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και το 1/3, από ζωική πρωτεΐνη. Περιόρισε το αλκοόλ, φάει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια - ιδίως λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, ο τσίρος, ο ξιφίας- και βάλε στη ζωή σου τα αντιοξειδωτικά, που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν εντός του οργανισμού τις “κακές” ελεύθερες ρίζες και δεν τους επιτρέπουν να δημιουργούν προβλήματα. Οι τοπ αντιοξειδωτικές τροφές είναι: το ελαιόλαδο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι ξηροί καρποί και τα μπαχαρικά (ρίγανη, βασιλικός, κανέλα κτλ). Επίσης αντιοξειδωτική δράση έχουν: η βιταμίνη C (πορτοκάλι, φράουλα, πιπεριές), η βιταμίνη Α(γαλακτοκομικά, αυγό), η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αβοκάντο), το σελήνιο, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και ο ψευδάργυρος (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί) και τα καροτένια Α και Β (κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά).
- Άσκηση: Η κίνηση φαίνεται ότι λειτουργεί προληπτικά έναντι του καρκίνου του μαστού αρκεί να κάνεις πάνω από 30 λεπτά γυμναστική μέτριας έντασης 3 φορές την εβδομάδα.

6. Καθώς στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα και δεν προκαλεί πόνο, μπορεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να τον καταλάβεις. Εκτός από τον όγκο που μπορεί να ψηλαφήσεις δεν αποκλείεται να διαπιστώσεις κάποια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων, μπορεί να αλλάξει το χρώμα του δέρματος ή να “πέσει” το δέρμα στην περιοχή ή στη θηλή. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί υγρό από τη θηλή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για καρκίνος του μαστού, αφού και άλλες μη κακοήθεις καταστάσεις προκαλούν το ίδιο εύρημα.Σχετικά θέματα:

12 -όχι και τόσο γνωστά πράγματα- για τις Εβδομάδες Μόδας
5 ιδέες για bachelorette party
5 λεπτά με τον Άγγελο Μπράτη

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Γαστρονομία Δευτέρα 05.03.2018

Fusing Asia

Το ανανεωμένο Hama2.0 υποδέχεται τον ανατρεπτικό σεφ Alsi Sinanaj στην κουζίνα του και ορίζει εκ νέου την έννοια του fusion.

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

Shopping Παρασκευή 22.12.2017

MF Editorial: Μetamorphosis

H Eυαγγελία Αραβανή μεταμορφώνεται για τη Madame Figaro σε Ωραία της Ημέρας

>