Είναι η μέρα πριν από την μεγάλη ανάσα. Και να που ήρθε. Έφτασες σε αυτό το καλοκαίρι ασθμαίνοντας. Οι τελευταίοι έξι μήνες μοιάζουν έξι χρόνια και τον Ιούλιο είδες να συμβαίνουν απανωτά όλα όσα δεν είχαν συμβεί τα τελευταία έξι χρόνια. Πόσο δοκιμάστηκες; Πόσα βράδια δεν κοιμήθηκες; Πόσες ζωές πέρασες παρακολουθώντας δελτία ειδήσεων πριν καταλάβεις ότι τελικά η ζωή δεν είναι εκεί;

Είναι στο παγωτό στις 3 τα ξημερώματα. Είναι στη βόλτα με ανοιχτή σκεπή. Είναι στο μπαλκόνι που κρέμεται πάνω από την πόλη. Είναι στην ξαφνική μπόρα, στον καυτό αέρα που δοκιμάζει ακόμη και τους κάκτους, στα λάστιχα των αυτοκινήτων που λιώνουν στην άσφαλτο εγκαταλείποντας την πόλη.

Σε τόσο σύντομο χρόνο, τόσα μαθήματα. Θα τα χωνέψεις όταν τοποθετήσεις την καρέκλα μέσα στο νερό στην άκρη της θάλασσας και αφήσεις το μισό σου σώμα να καίγεται στον ήλιο, το άλλο μισό να ξεδιψάει λυτρωτικά. Μπορεί πάλι να είσαι από εκείνους, τους ικανούς, που μπορούν να κάτσουν ήρεμα μόνοι σε ένα δωμάτιο και να κάνουν τον μεγάλο απολογισμό. Όπως και να ’χει, τον απολογισμό δεν τον γλιτώνεις. Στην επιστροφή θα φωνάξουν το όνομά σου, θα πεις «παρών» και μαζί αυτό που αποφάσισες μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: Ναι για το «συνεχίζω το ταξίδι», Όχι για το «αποβιβάζομαι εδώ».

Δεν είναι και εύκολη υπόθεση να σου ζητούν να αντέξεις λίγο παραπάνω από τη φύση σου. Κυρίως, γιατί σε αναγκάζουν να αναρωτηθείς ποια είναι η φύση σου, τελικά; Είσαι από αυτούς που έστω και με γκρίνια αλλάζουν δέρμα αποβάλλοντας ό,τι γερνάει; Που απεχθάνονται το βόλεμα στη ζωή; Που βλέπουν στον καθρέφτη το τυπάκι στο οποίο εξελίσσονται και θέλουν να το δουν να ωριμάζει όμορφα; Ή μήπως ο μικρόκοσμός σου νιώθεις ότι είναι απλά καταπληκτικός, πανέμορφα στημένος και τόσο βολικά οριοθετημένος;

Μην βιαστείς να απαντήσεις, είσαι κουρασμένος και δεν έχεις καθαρό μυαλό. Η εποχή θέλει απαλότητα. Να είσαι ανεκτικός με τους ανθρώπους, αλλά και με τον εαυτό σου. Έχουμε διαφορετικές αφετηρίες, και δεν φτάνουμε όλοι ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο. Αυτή η εποχή είναι πολύ μπερδεμένη, όλα αλλάζουν γρήγορα, οι ιδέες, οι απόψεις, οι στάσεις ζωής. Αξίζει να ξέρεις ότι θα κάνεις λάθη, τουλάχιστον να μην επαναλαμβάνεις τα ίδια.

Είτε ατενίζεις ακόμη το απέραντο γαλάζιο, είτε σε χάρηκε η μαμά σου που πήγες διακοπές στο χωριό ύστερα από τόσα χρόνια, είτε δεν άφησες την άδεια πόλη ανυπεράσπιστη να παλεύει με τον καυτό ήλιο, είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις ευτυχισμένος που ζεις την Ιστορία. Όσες δυσκολίες κι αν σε έχουν βρει ή και σε περιμένουν, μόνο που παίζεις ακόμη στο έργο, είναι τύχη.

Το γύρισμα της εποχής ας σε βρει συνειδητοποιημένο: Όλα δεν αλλάζουν μαγικά. Θέλει χρόνο και προσπάθεια. Η ζωή δεν χρωστάει, δεν σου χρωστάει. Εσύ κερδίζεις.

Ιούλιος 2018

>