Μία νέα εποχή ξεκινά στο K for Kiku στο Ψυχικό, όπου η Nikkei κουζίνα πρωταγωνιστεί και οι τιμές είναι ανέλπιστα προσιτές.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Είναι σχεδόν σίγουρο πως πλέον ο όρος "Nikkei” δεν απαιτεί επεξηγήσεις, αφού το γνωστό πια "πάντρεμα" ιαπωνικής και περουβιανής κουζίνας (aka Nikkei) έχει γίνει βασικός πρωταγωνιστής πολλών και διαφόρων άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες και sites, ενώ συναντάται σε πολλές και σοβαρές εκδοχές αθηναϊκών –και όχι μόνο- εστιατορίων.

Η σεζόν αυτή μας βρίσκει ξανά λοιπόν να συζητάμε για το ενδιαφέρον αυτό κράμα, που πλέον έχει φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα. Πολύ πρόσφατη προσθήκη στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί το νέο K for Kiku στο Ψυχικό, το μικρότερο αδελφάκι του εμβληματικού Kiku, που ανανεώθηκε και χαράζει την δική του πια πορεία, υπηρετώντας (πολύ επιτυχημένα ομολογουμένως) τη Nikkei κουζίνα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από ότι θα περιμέναμε και από ότι φυσικά θα συναντήσουμε στο iconic Kiku του Κολωνακίου, που παραμένει πιστό στην παραδοσιακή Ιαπωνική κουζίνα, που άλλωστε το έχει καθιερώσει και ως κορυφαίο στη γευστική μας μνήμη και γνώση.
Το Φαγητό
Πριν πούμε οτιδήποτε για το φαγητό στο νέο -και πολύ όμορφο είναι η αλήθεια- K for Kiku, καθώς ως γνωστόν ένα πιάτο πρώτα το βλέπεις και ύστερα το γεύεσαι, θέλω να μείνω λίγο στην πραγματικά υπέροχη παρουσίαση των πιάτων.

Χρώματα υπέροχα, συνδυασμοί εξαιρετικοί, στησίματα ευφάνταστα κάνουν τα πιάτα του μικρά έργα τέχνης, που δεν θέλεις να φας μόνο και μόνο για να μην τα χαλάσεις. Και αφού ολοκληρώσαμε τις "εικαστικές" μας ανησυχίες, πρέπει να πούμε πως το φαγητό είναι πραγματικά πολύ καλό.

Τα περισσότερα από τα πιάτα που δοκιμάσαμε είχαν την απαραίτητη σπιρτάδα και τη γευστική συνέπεια που περιμένεις από έναν σεφ του ταλέντου του Σταμάτη Σκριάπα και μερικά από αυτά ήταν πραγματικό ποίημα, όπως το εξαιρετικά τρυφερό χταπόδι με anticucho μίσο σος, οι υπέροχες γαρίδες τεμπούρα με πόνζου μέντας και ένα καταπληκτικό tiradito μαγιάτικο με σος περουβιανής πιπεριάς με τζίντζερ.

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αδικήσουμε και τα πιάτα τα πιο "κοντινά" στις δικές μας εθνικές γεύσεις, όπως τα τέλεια καραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια iberico με περουβιανή BBQ σος.

Ειδικής μνείας αξίζει και το shusi –το sine qua non κάθε asian-friendly εστιατορίου που σέβεται τον εαυτό του- που εδώ υπηρετείται με ευλάβεια από τον δικό του σεφ, τον Ιάπωνα Sushi Chef Yujiro Harada, που έχει αναλάβει το sushi bar. Ειδικά το ρολάκι με βασιλικό καβούρι, αβοκάντο, σος περουβιανής πιπεριάς και μάνγκο-μέντα σάλσα άξιζε και δικό του άρθρο μη σου πω.

Pastry chef είναι ο Δημήτρης Χρονόπουλος, που επιμελείται τα γλυκά όλων των εστιατορίων Kiku, τα οποία θα λέγαμε πως δέχονται επιρροές περισσότερο από την Ευρώπη παρά από την Ασία, ενώ την cocktail list επιμελείται ο Βασίλης Ρούσσος.
Τα Ειδικά Μενού
Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες από το παρελθόν.

Παρόλα αυτά, αν κάποιος θέλει να πάρει μία καλή γεύση από το νέο μενού, χωρίς να ξεφύγει καθόλου οικονομικά, διατίθενται και τα ειδικά μενού, το Habaki και το Motohaba (των 30 και 35€) που περιλαμβάνουν 6 πιάτα και πραγματικά θα σου δώσουν την πλήρη εικόνα.

Πιάσε τα chopsticks σου λοιπόν και βουρ για Ψυχικό.