Ο Χρόνης Δαμαλάς έχει μεγάλα κέφια και αυτό φαίνεται σε κάθε πιάτο που σερβίρει στο Izakaya στο Κολωνάκι
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Η συνάντηση του expert της εστίασης-κλαμπ (etc) Γιάννη Μωράκη και του υπερ-ταλαντούχου σεφ Χρόνη Δαμαλά ξεκίνησε στις αρχές του έτους στο Izakaya στο Κολωνάκι και από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του το μαγαζί ήταν γεμάτο. Εγώ που κατάφερα μόλις πριν λίγες εβδομάδες να το επισκεφτώ, τώρα καταλαβαίνω ακριβώς το γιατί ήταν και παραμένει meeting point ακόμη και Δευτέρα βράδυ (και μάλιστα βροχερή).

Την κουζίνα του Χρόνη Δαμαλά την γνωρίζουμε χρόνια, το βιογραφικό του σε κάνει να κοκκινίζεις (έχει περάσει από τα σημαντικότερα εστιατόρια Ελλάδας και εξωτερικού) και τα φανταστικά πιάτα του δρέπουν πάντοτε τις δάφνες που τους αξίζουν.

Όμως εδώ αισθάνεσαι πως βρίσκεται στο σπίτι του και φτιάχνει τα αγαπημένα του πιάτα μόνο για εσένα, ενώ βλέπετε ταινία. Δεν ξέρω πως αλλιώς να περιγράψω τη χαλαρότητα και την οικειότητα που νιώθεις στο Izakaya από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις, η οποία κορυφώνεται με τα υπέροχα –αλλά καθόλου επιτηδευμένα ή εξεζητημένα- πιάτα του σεφ. Το Izakaya είναι όντως μία ιαπωνική Gastropub με όλη τη σημασία του όρου. Ένα μαγαζί που θες να πηγαίνεις. Ναι και Δευτέρα βράδυ με βροχή! Επίσης είναι ένα εστιατόριο που ο καθένας θα βρει κάτι να του αρέσει, και ο ψαγμένος Japanese fusion lover και ο απλός εγώ-δεν-τρώω-ωμά λάτρης του νόστιμου φαγητού.

Προσωπικά δεν δοκίμασα ούτε ένα πιάτο που να μην μου αρέσει ή να χαρακτηρίσω μέτριο.

Από το Τηγανητό Καλαμάρι με μαρμελάδα chili, κόλιανδρο και lime, που ούτε λίγο δεν πρόδιδε το λάδι, το Τραγανό Καβούρι με σάλτσα τονκάτσου, που δεν ήθελες να τελειώσει, και τα "comfort" Τάκος με ταρτάρ τόνου και guacamole (δεν μπορείς να φανταστείς πως δένει το guacamole με τον τόνο-αναπάντεχα νόστιμο!) μέχρι το όσο πρέπει ισορροπημένο Πικάντικο Ceviche με Hamachi κόλιανδρο, τσίλι και yuzu lime, το λαχταριστό Yaki Udon με Μοσχάρι, μανιτάρια, μπρόκολο και χοντρά noodles και φυσικά το γνωστά δυνατό sushi του Χρόνη, όλα ήταν τέλεια σερβιρισμένα και εξαιρετικά σε γεύση. Δοκίμασα και ένα πιάτο με γυαλιστερές του οποίου το όνομα μου διαφεύγει, όχι όμως και η τέλεια όξινη γεύση ή η happy-pop παρουσίαση.

Πέρα από το σάκε, που επιβάλλεται, η μπάρα βγάζει πολύ ωραία cocktails (εγώ δοκίμασα ένα με καπνιστό Japanese whisky και έχω να πω μόνο τα καλύτερα), που βοηθούν ακόμη περισσότερο στο κλίμα "χαλαρώνω και περνάω όμορφα τη βραδιά μου", εντάξει και η διακόσμηση που είναι εξίσου Japanese-fusion με την κουζίνα βάζει και αυτή το χεράκι της.

PS. Τα κόκκινα κλουβιά στο ταβάνι και ο τοίχος με το κολάζ είναι ιδανικά spot για όσους ψάχνουν για social media φωτογενή backgrounds!