"ΒορΟινά" στο Hilton στις 30 Ιανουαρίου και έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας 27-30 Ιανουαρίου. Busy τριήμερο για τους foodies!
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Πολύ busy προβλέπεται το τριήμερο για όλους τους λάτρεις του φαγητού και του ποτού, αφού έχουμε δύο εξίσου σημαντικές εκδηλώσεις μέχρι τις 30 Ιανουαρίου: την ΕΞΠΟΤΡΟΦ, τη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, και τα ΒορΟινά, την εκδήλωση των οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος.
-Η Δευτέρα 30 Ιανουαρίου λοιπόν είναι αφιερωμένη στο κρασί και όσοι ασχολούνται με αυτό είτε επαγγελματικά είτε από αγνή αγάπη είτε και για τα δύο παραπάνω περιμένουν κάθε χρόνο με χαρά τα γνωστά πλέον "ΒορΟινά", την εκδήλωση δηλαδή γευσιγνωσίας της ένωσης οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", που φέτος αλλάζει τοποθεσία και μας δίνει ραντεβού αυτήν τη Δευτέρα στο 30 Ιανουαρίου στο Hilton Athens.
Οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι, ημιαφρώδεις, αφρώδεις και γλυκείς της σοδειάς του 2016, παλαιωμένοι ή πειραματικοί, καθώς και αμπελο-οινικά αποστάγματα νέα ή πολυετούς παλαίωσης, θα βρίσκονται στη διάθεσή μας και θα δώσουν το έναυσμα για ένα νοητό ταξίδι στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα και στα οινοποιεία των "Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος".

Ήδη από τις 19 του μηνός και μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου ποικίλες οινικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, όπως σεμινάρια, masterclasses, wine pairings και ατελείωτες γευστικές δοκιμές, που μας φέρνουν σε επαφή με τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα και μπορούμε να βρούμε το πλήρες πρόγραμμα για βόλτες στην πόλη στο www.voroina.gr στο section "πρόγραμμα".

Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 30 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων στο Hilton Athens, που θα αναδείξει τον καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2017, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση των Οινοχόων.
Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την τελική φάση του διαγωνισμού –που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον- σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε χώρο εστιατορίου. Αυτά και πολλά ακόμη στα "ΒορΟινά" στην Αθήνα.
Ώρες λειτουργίας: 12.00-17.00 για επαγγελματίες (Είσοδος: Δωρεάν με προεγγραφή στο www.voroina.gr) & 17.00-20.00 για το οινόφιλο κοινό
(Είσοδος: 8 ευρώ |Με προεγγραφή στο www.voroina.gr 5 ευρώ)

-Από τις 27 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου τώρα έχουμε την 4η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, τη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα λάβουν χώρα και εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Greek Chef 2017. Όλα αυτά θα γίνουν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία και οι επαγγελματίες και όλοι εμείς οι λάτρεις των ελληνικών προϊόντων να δούμε από κοντά μία πλήρως ολοκληρωμένη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά τρόφιμα και ποτά, να ενημερωθούμε, να βρούμε σπάνια προϊόντα και να κάνουμε τα ψώνια μας απευθείας από τους εκθέτες.
Ανανεωμένη και εμπλουτισμένη, η 4η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα περιλαμβάνει ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο 2ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef 2017, το "Μαγειρεύουμε Ελλάδα" με την παρουσία του Λευτέρη Λαζάρου και το "Πίνουμε Ελλάδα" με τον Κώστα Μπάση και τους συνεργάτες του. Ξεχωριστή παρουσία για το 2017 θα έχει ως τιμώμενη περιοχή η Περιφέρεια Κρήτης, με σημαντικό αριθμό συμμετοχών σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που φέτος έλαβε και τον τίτλο European Region of Gastronomy 2019.
Οι ώρες λειτουργίας: Παρασκευή (27/01): 12:00 - 21:30, Σάββατο (28/01) & Κυριακή (29/01): 10:00-21:30, Δευτέρα (30/01): 10:00-17:00.

-Την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου με 05 Φεβρουαρίου το εστιατόριο Balcony (Βεΐκου 1, Κουκάκι, 2114118437, www.balconyathens.com ) με την υπογραφή στην κουζίνα του γνωστού σεφ Νίκου Φωτιάδη έχει δημιουργήσει ένα ειδικό μενού αφιερωμένο στις γεύσεις και τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου, ώστε να μπορούν όλοι να πάρουν μία γεύση και να ταξιδέψουν νοητά στα πανέμορφα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Στον όμορφο χώρο του κομψού εστιατορίου θα δοκιμάσουμε ένα πλήρες μενού αποτελούμενο από:
-Τηγανάκια με τρίμμα από αυγοτάραχο κολιού και πάστα μάραθου
-Ροδίτικο "πλατό" θαλασσινών με πεταλίδα, χοχλιό και νυχάκι
με ροδίτικο φύκι σταφιλιά & κρίταμο Τήνου
-Σαλάτα Κυκλαδίτικη με ξινοτύρι
-Μιλφέιγ μελιτζάνας με σάλτσα λιαστής και λούζα πάνω σε μπισκότα κρίθινου
παξιμαδιού
-Χυλοπίτες με βασιλικό , σκορδολουκάνικο και Σα Μιχάλη
-Κουνέλι τσιγαριαστό με κάππαρη, λεμονόφυλλα και Πατατού
-Σφολιάτσα Σύρου με περγαμόντο γκλασέ.
Το μενού συνδυάζεται με 4 ποτήρια κρασί από τοπικές ποικιλίες του Νοτίου Αιγαίου και με λικέρ ούζο καφέ.
Τιμή μενού:30€
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 2114118437
info@balconyathens.com