Ο Λευτέρης Λαζάρου υποδέχεται τη νέα σεζόν με νέο μενού και μία μεγάλη έκπληξη με πανοραμική θέα στο Varoulko Seaside του
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information
Τι να πεις για το Λευτέρη Λαζάρου; Προσωπικά κάθε φορά που τον βλέπω νιώθω πάλι σαν εκείνο το κοριτσάκι που πριν 14 χρόνια ξεκίνησε να πάρει μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις στο χώρο της γαστρονομίας και –με τη συστολή, το φόβο και την άγνοια που συνήθως σε συνοδεύει στα πρώτα σου βήματα- συνάντησε έναν άνθρωπο με τόση φυσική ευγένεια, απλότητα και πάθος για τη δουλειά του, που αποτέλεσε μία από τις πρώτες βασικές αφορμές για να αγαπήσει τελικά και το κοριτσάκι τη γαστρονομία. Το κοριτσάκι δεν είναι πια κοριτσάκι, ο Λευτέρης Λαζάρου όμως παραμένει ο ίδιος (αναλλοίωτος στο χρόνο) και η ενέργεια και το πάθος του -που αντί να μειώνονται αυξάνονται με το πέρασμα του καιρού- παραμένουν πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Το πως το Varoulko έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, παραμένοντας πάντα επίκαιρο, έχει να κάνει κατά βάσιν με την προσωπικότητα του ίδιου του σεφ και ιδιοκτήτη του, ο οποίος ποτέ δεν επαναπαύεται και ποτέ δεν θέλει να "λιμνάζει", όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά. Απόδειξη και η μεγάλη έκπληξη που ανέφερα πιο πάνω, η οποία θα φιλοξενηθεί στην ταράτσα του Varoulko Seaside, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το Varoulko Seaside, το οποίο είχα καιρό να επισκεφθώ είναι η αλήθεια, έχει μεγαλώσει πολύ από την τελευταία φορά που είχα να το δω. Εκτείνεται σε δύο σάλες πάνω στη θάλασσα ξεχωριστές μεταξύ τους και απλώνεται και στο διπλανό του κεντρικού τριώροφο κτήριο, όπου σε ειδικούς χώρους πραγματοποιούνται σεμινάρια μαγειρικής, πάσης φύσεως events, private dining και πολλά ακόμη και ενδιαφέροντα. Ο Λευτέρης Λαζάρου στην κουζίνα έχει μαζί του τον εξαιρετικό Γιάννη Παρίκο, ενώ τα γλυκά (που θα άξιζαν δικό τους ξεχωριστό κείμενο) είναι έργο του Θοδωρή Μωυσίδη.


Στην ταράτσα τώρα αυτού του πανέμορφου κτηρίου, όπου η θέα κόβει την ανάσα αφού "βλέπει" μέχρι και τη φωτισμένη Ακρόπολη στο βάθος αριστερά, θα φιλοξενηθεί από τα τέλη Μαΐου ένα νέο project υψηλών αξιώσεων: ένα fine drinking spot, ένα νέο cocktail bar με την υπογραφή του Θάνου Προυναρού από το Baba Au Rum (που κατέχει μία θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα bar του κόσμου) και φυσικά του Λευτέρη Λαζάρου. "Ένα καινούριο παιδί, που δεν θα είναι ούτε Βαρούλκο ούτε Baba Au Rum, αλλά κάτι καινούριο", όπως μας εξήγησε ο σεφ. Το όνομά του θα είναι Mary Pickford, διάσημη και βραβευμένη ηθοποιός και βαμπ των ‘20s, και αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη της cocktail σκηνής στην περιοχή, ενώ συνοδευτικά θα υπάρχει και ένα είδος finger food (σε μπουκιές σερβιρισμένες σε κουτάλια) φυσικά με την υπογραφή του Varoulko Seaside.


Επιστροφή στα νέα πιάτα του μενού τώρα. Η αλήθεια είναι πως η κουζίνα στο Varoulko έχει πάντα το εξής χαρακτηριστικό: το φαγητό είναι τόσο νόστιμο που δεν θες να τελειώσει. Αυτό ισχύει και για τα πιάτα που δοκιμάσαμε τη συγκεκριμένη βραδιά με το Ταρτάρ γαρίδας με μους κουνουπίδι, ζελέ καρότο και κονσομέ ginger-lemongrass να κρατάει τέλεια τις γευστικές ισορροπίες και το Καβούρι με μήλο, λεμόνι, κόλιανδρο και μους μανταρίνι να έχει τη φρεσκάδα στη γεύση και τη δροσιά του Κάμπου Χίου από όπου έρχονται και τα μανταρίνια. Ίσως η γεύση του καβουριού να χανόταν λίγο από την ένταση των υπολοίπων, αλλά και πάλι ήταν τόσο τέλεια η εναλλαγή των υφών και η γευστική επίγευση που δεν σε απασχολούσε και πολύ.


Πολύ εντυπωσιακό και το πιάτο με το Αυγό ποσέ με καπνιστό χέλι, μους πατάτας και αρωματισμένο ελαιόλαδο, σόγια και λάδι τρούφας που έπρεπε να ανακατέψεις καλά και μετά να γευτείς, ώστε να απολαύσεις στο έπακρο. Το Καλαμάρι ελληνικής αλιείας με κρέμα ταραμά, ψητό μαρούλι και ζελεδάκια ούζου είναι από τα must-taste του νέου μενού, ενώ το ψάρι ημέρας (εν τω προκειμένω Χριστόψαρο) με τοπιναμπούρ σε κρέμα και chips με σιναπόσπορο είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που θα γευτείς ποτέ.


Στα γλυκά το "Μήλο" (κρέμα λευκής σοκολάτας αρωματισμένη με γλυκάνισο και κανέλα με ζελεδάκια μελιού και σορμπέ πράσινου μήλου) είναι πιάτο για φωτογραφία και ανάρτηση στα social απαραιτήτως και εν συνεχεία για απόλαυση πολλών αστέρων.
Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, 2105228400