Η "κολεκτίβα των πέντε", τρία χρόνια μετά την Cookoovaya, ξαναχτυπά με το πιο ακομπλεξάριστο concept ever!
Η αλήθεια είναι πως, καθώς η στήλη αυτή είναι εβδομαδιαία (συνήθως), οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν ήδη προλάβει να γράψουν ενδελεχώς για το νέο και πεντανόστιμο project των 5 της Cookoovaya, που άνοιξε για το κοινό στις 15 Ιανουαρίου, οπότε εγώ θα περιοριστώ να καταθέσω απλώς τη δική μου οπτική στο όλο εγχείρημα και ταυτόχρονα να δηλώσω το ένα πράγμα που πρέπει να δοκιμάσεις α-π-α-ρ-α-ι-τ-ή-τ-ω-ς εδώ.

Είναι γνωστό λοιπόν τοις πάσιν πλέον πως Νίκος Καραθάνος, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκου, Κλεομένης Ζουρνατζής και Περικλής Κοσκινάς άνοιξαν κάτι νέο στον αριθμό 9 της Πλατείας Αγίας Ειρήνης (εκεί δίπλα ακριβώς που βρίσκαμε κάποτε το Osterman). Σε αυτό το "νέο" λοιπόν θέλω να μείνω λίγο, γιατί για εμένα το γεγονός πως επέλεξαν να ανοίξουν ένα σουβλατζίδικο (γιατί αυτό ακριβώς είναι το Hoocut) με έχει πραγματικά εξιτάρει απίστευτα, όχι μόνο γιατί το σουβλάκι τους είναι πεντανόστιμο, αλλά γιατί το βρίσκω μία βαθιά ακομπλεξάριστη κίνηση, που δείχνει πως το αληθινό φαγητό μπορεί να υπηρετείται μέσα από πολλά και διαφορετικά πόστα και πως οι "ταμπέλες" τελικά δεν έχουν και τόση σημασία. Και οι πέντε συνέταιροι και φίλοι είναι καταξιωμένοι σεφ και μάγειρες (ας μην ξεχνάμε πως ο Νίκος Καραθάνος είναι ο νεότερος Έλληνας σεφ που είχε κατακτήσει αστέρι Michelin) και έχουν ήδη ένα πολύ επιτυχημένο και "όπως πρέπει" εστιατόριο, όμως τελικά η διάθεση να αναδείξουν το πιο αυθεντικό ελληνικό street food στη μορφή και με την ποιότητα που του πρέπει, νικάει όλους τους καθωσπρεπισμούς! Όπως μας είπαν και εκεί, στην press "preview” βραδιά τα ίδια τα παιδιά, όταν πρωτοξεκίνησαν να μιλάνε για τα κοινά τους σχέδια, και τότε ένα σουβλατζίδικο ήθελαν να ανοίξουν, όμως τελικά για διαφόρους και σωστούς λόγους προέκυψε η Cookoovaya. Τώρα λοιπόν που η σοφή Cookoovaya έχει πάρει το δρόμο της και έχει αποδείξει ξανά και ξανά την αξία της, ήρθε η ώρα να γίνει και αυτό που αρχικά σκέφτονταν, δηλαδή ένα σουβλάκι όπως παλιά. "Δεν ήρθαμε να ανακαλύψουμε τον τροχό", είπε ο ένας εκ των αδελφών Λιάκου χαρακτηριστικά, "ούτε να επαν-εφεύρουμε το σουβλάκι, όχι. Θέλουμε απλώς να του δώσουμε ξανά την αλήθεια που είχε παλιά".

Αυτό λοιπόν το κατάφεραν με βεβαιότητα, καθώς εδώ δεν θα βρεις προψημένα καλαμάκια και γύρους, κατεψυγμένες πίτες και κομμένες από εχθές τομάτες, ούτε huge τυλιχτά και σουβλάκια σε μέγεθος γκοντζίλα, που προσπαθούν να αναπληρώσουν σε μέγεθος ότι τους λείπει σε γεύση και ποιότητα. Το Hoocut (που είναι και το ειδικής παραγγελίας μαχαίρι που χρησιμοποιούν εδώ για να κόβουν μπροστά σου το κρέας, έτσι ώστε να μοιάζει με γύρο) έχει βάλει μέσα στο ψιλοτάβανο νεοκλασσικό κτήριο του Μεσοπολέμου και το αρτοποιείο, όπου ζυμώνονται οι πίτες, και το κρεοπωλείο, όπου προετοιμάζεται το αληθινό κρέας, και το μανάβικο, ώστε όλα να είναι πραγματικά φρέσκα.

Και εδώ λοιπόν είναι που θα γευτείς 4 διαφορετικά τυλιχτά (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και προβατίνα – μην ακούσω κιχ για την προβατίνα παρακαλώ, γιατί είναι ίσως το πιο νόστιμο τυλιχτό που έχω φάει στην ζωή μου <πράγμα στο οποίο συμφώνησε η πλειονότητα των παρευρισκομένων> και πρέπει να το δοκιμάσεις με το που θα πατήσεις το πόδι σου μέσα στο Hoocut) με πίτες χειροποίητες και στην εντέλεια ψημένες, σε μέγεθος όπως παλιά και με γέμιση ανάλογα με το κρέας που θα επιλέξεις, αλλά χωρίς πατάτες μέσα (είπαμε όπως παλιά!). Επίσης, μπορείς να πάρεις τα παραπάνω κρέατα σε μερίδα συνοδευόμενα από χειροποίητη και πάλι πίτα (με πιο μπριοσένια υφή), τις υπέροχες σπιτικές σος και φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες του ονείρου. Στο μενού θα βρεις και μερικές σαλάτες και διάφορα λουκάνικα (επίσης του ονείρου!). Οι τιμές είναι κανονικότατες και, αν σκεφτείς την ποιότητα που βλέπεις με τα μάτια σου σε όλη την πρώτη ύλη, αυτό είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Για να κλείσω εύχομαι δύο πράγματα: πρώτον, φυσικά, καλή επιτυχία στους πέντε και στο νέο τους εξαιρετικά νόστιμο εγχείρημα (που νομίζω πως είναι δεδομένη, αν το project παραμείνει πιστό στις αρχές του) και δεύτερον, ελπίζω τώρα που ανακαλύψαμε πόσο συγκλονιστική μπορεί να είναι η προβατίνα σε τυλιχτό, να μην την δούμε παντού και βάναυσα κακοποιημένη…ας μην γίνει η προβατίνα-σουβλάκι το νέο μαύρο παρακαλώ!
Hoocut, true pitta
Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, τηλ. 210 32 400 26, www.hoocut.gr, www.facebook.com/hoocut, www.instagram.com/hoocut
Ώρες λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη:11:00-02:00, Παρασκευή-Σάββατο:11:00-03:00
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information