top article

Δημοφιλέστερα άρθρα

  1. Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις
  2. Kate Middleton: Γιατί σχολιάστηκε αρνητικά η επιλογή του φορέματός της; Kate Middleton: Γιατί σχολιάστηκε αρνητικά η επιλογή του φορέματός της;
  3. Kate Middleton: Mάθε τα πάντα για το outfit που φόρεσε στο βασιλικό γάμο Kate Middleton: Mάθε τα πάντα για το outfit που φόρεσε στο βασιλικό γάμο
  4. Βασιλικός γάμος: Το παλάτι δημοσίευσε τις πρώτες, επίσημες φωτογραφίες! Βασιλικός γάμος: Το παλάτι δημοσίευσε τις πρώτες, επίσημες φωτογραφίες!
  5. Πρίγκιπας Harry: Τα συγκινητικά λόγια που είπε στη Meghan Markle στη δεξίωση του γάμου Πρίγκιπας Harry: Τα συγκινητικά λόγια που είπε στη Meghan Markle στη δεξίωση του γάμου
  6. Meghan Markle: Σχολιάζουμε το νυφικό beauty look της Meghan Markle: Σχολιάζουμε το νυφικό beauty look της
  7. Meghan Markle: Το ακριβό δώρο που έκανε στις καλύτερές της φίλες Meghan Markle: Το ακριβό δώρο που έκανε στις καλύτερές της φίλες
  8. Βασιλικός γάμος: Όλες οι λεπτομέρειες για το νυφικό της Meghan Markle Βασιλικός γάμος: Όλες οι λεπτομέρειες για το νυφικό της Meghan Markle
  9. Meghan Markle | Το δεύτερο, πιο εντυπωσιακό "νυφικό" που φόρεσε στο πάρτυ του Κάρολου Meghan Markle | Το δεύτερο, πιο εντυπωσιακό "νυφικό" που φόρεσε στο πάρτυ του Κάρολου
  10. Royal Crash Test: Ποιος πριγκιπικός γάμος ήταν καλύτερος; Royal Crash Test: Ποιος πριγκιπικός γάμος ήταν καλύτερος;
  11. Πρίγκιπας Harry & Meghan Markle: Τα υπέροχα καπέλα των καλεσμένων που έκλεψαν τις εντυπώσεις στον γάμο τους Πρίγκιπας Harry & Meghan Markle: Τα υπέροχα καπέλα των καλεσμένων που έκλεψαν τις εντυπώσεις στον γάμο τους
  12. Όλοι μιλούν για τη στιγμή που η Camilla Parker Bowles κράτησε το χέρι της Meghan Markle Όλοι μιλούν για τη στιγμή που η Camilla Parker Bowles κράτησε το χέρι της Meghan Markle
  13. Πρίγκιπας George: Τι διαφορετικό είχε η εμφάνισή του στο βασιλικό γάμο; Πρίγκιπας George: Τι διαφορετικό είχε η εμφάνισή του στο βασιλικό γάμο;
  14. Kate Middleton: Αποκαλύπτει ποιες είναι οι στιγμές που απολαμβάνει περισσότερο με τα παιδιά της Kate Middleton: Αποκαλύπτει ποιες είναι οι στιγμές που απολαμβάνει περισσότερο με τα παιδιά της

Το 42 υπήρξε σίγουρα για καιρό ένα από τα πλέον επιτυχημένα μαγαζιά της Αθήνας, ένα στέκι και ένα σημείο συνάντησης για τους πολλούς αλλά και για τους γνώστες της bar αθηναϊκής σκηνής. Μετά πέρασε ο καιρός, έγινε σαφώς αντικείμενο μίμησης από πολλούς, πέρασε σιγά σιγά και η μόδα του, χωρίς όμως στην ουσία να "αδειάσει" εντελώς ποτέ. Όταν λοιπόν πέρασε στα έμπειρα χέρια του Σπύρου Κερκύρα, το στοίχημα ήταν μεγάλο και το project πολλά υποσχόμενο. Η αλήθεια είναι πως ήθελα να το επισκεφθώ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, όμως κάποιες φορές καλό είναι να καθυστερείς λιγάκι, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για ένα νέο μαγαζί με ένα νέο team να βρει τους ρυθμούς και τα πατήματά του. Και καλώς νομίζω έπραξα, γιατί αυτή τη στιγμή το 42 Barstronomy Athens -όπως είναι το νέο του όνομα που εκφράζει ξεκάθαρα τη gastronomy-friendly πλευρά του με τον πολύ ταλαντούχο σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό στα ηνία της κουζίνας- είναι ένα από τα πρώτα μαγαζιά που θα σύστηνα ανεπιφύλακτα στους γνωστούς και φίλους που με παίρνουν διαρκώς με ερωτήσεις του τύπου "που να πάω για brunch;", "τι νέο έχεις να προτείνεις για ωραία cocktail; Για φαγητό; Και για τα δύο;", "που να πάμε απόψε;" και λοιπά σχετικά.

#Tidbits *: As Good as it Gets

Λοιπόν ας μην μακρηγορώ, το 42 έγινε 42 Barstronomy Athens και είναι καλύτερο από ποτέ. Ο εσωτερικός χώρος κράτησε το χαρακτήρα του και αυτήν την ευρωπαϊκή αύρα που διέθετε εξαρχής, όμως παράλληλα έχει πλέον ένα "λούστρο" (συγνώμη αλλά αυτή είναι η πιο κατάλληλη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό) που πολύ του έλειπε, το χρειαζόταν ο χώρος αυτό το "γυάλισμα" για να ξεδιπλώσει την πραγματική ομορφιά του. Το εντυπωσιακό light installation στο κέντρο της οροφής, τα μπλε βελούδινα καθίσματα, οι όμορφες γωνιές, το υπέροχο μπαρ, το τόσο αρχοντικό ξύλινο interior... πολλά από αυτά προστέθηκαν τώρα, πολλά από αυτά υπήρχαν ήδη, όμως τώρα ξαφνικά φαίνονται, είναι σαν να πήρες μία παλιά κλασσική ταινία και να την πέρασες από νέα φίλτρα, να της τόνισες τα χρώματα και το contrast, δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω. Πάντως σε προδιαθέτει απίστευτα να πας και να μείνεις, να πιεις καφέ, να τσιμπήσεις, να φας, να δοκιμάσεις cocktails, να περάσεις ώρες συζητώντας. Είναι ένα μαγαζί που σε "κρατάει".

42 barstronomy

Θα ξεκινήσω με τον καφέ, αν και δεν το συνηθίζω. Η παρέα μου καθυστέρησε και είπα να πιώ ένα freddo καθώς περίμενα. Έχω καιρό να πιώ τόσο ωραίο καφέ, και μάλιστα τόσο εντυπωσιάστηκα που ρώτησα και έμαθα πως ο καφές τους είναι της πολύ δυνατής εταιρείας taf, αλλά και πως τα παιδιά της εταιρείας συνεργάστηκαν με τον barista του 42 Barstronomy, τον Τάσο Ανδρέου, και δημιούργησαν μία ποικιλία ειδικά για εδώ, την οποία μπορείς και να προμηθευτείς για το σπίτι. Και μία και ξεκίνησα από τα "πόσιμα" να περάσω στο αγαπημένο μου θέμα: τα cocktails. Με τον Σπύρο Κερκύρα (Bar Solutions etc) και το δικό του bar team στο τιμόνι, η αλήθεια είναι πως οι προσδοκίες είναι ανεβασμένες εκ προοιμίου. Όμως εδώ θα πιεις καταρχάς το καλύτερο Bloody Mary της Αθήνας, χωρίς καμία υπερβολή! Mάλιστα στο section Bloody Mary, το οποίο στο μενού του weekend brunch είναι αρκετά εκτενές με διάφορες βερσιόν πέρα από το κλασσικό, όπως Bloody Mary με ρούμι και ένα mini burger στην κορυφή (!) ή ένα άλλο με ούζο, έχει βάλει το χεράκι του και ο πολύ καλός Αλέξανδρος Γκικόπουλος, που κάνει κάποια guest στη μπάρα του 42.

42 barstronomy

Και τώρα στα του μενού. Καταρχάς υπάρχει η καθημερινή κάρτα, μέσα στην οποία υπάρχει και πρωινό και στο οποίο συναντάς και κάποια από τα πιάτα του brunch. Στην καθημερινή κάρτα έχεις πολλές επιλογές και, αν κρίνω από το brunch, πολύ πολύ καλές, ενώ υπάρχει και ειδική κάρτα για το bar food (ίσως την πιο hot και -κατά την ταπεινή μου άποψη- την πιο έξυπνη τάση στο food αυτή τη στιγμή). Η κάρτα αυτή είναι ήδη πολύ ενδιαφέρουσα, αν και όπως μάθαμε θα εμπλουτιστεί κιόλας. Εδώ λοιπόν βρίσκεις από χειροποίητα truffle chips και κράκερ γαρίδας μέχρι mac n cheese balls, mini burgers και σάντουιτς με καπνιστό χέλι (σε καλές τιμές), ώστε να συνοδεύσεις το ποτό σου όπως ακριβώς του πρέπει. Το λέω αυτό, γιατί συχνά βρίσκουμε πιάτα, όπως ριζότο με μανιτάρια επί παραδείγματι ή XL pizza, να "πλασάρονται" ως bar food και είναι κρίμα, γιατί το concept της εν λόγω τάσης δεν είναι ούτε τα μαχαιροπήρουνα ούτε τα μεγάλα πιάτα, αλλά το να μπορείς όντως να συνοδεύσεις το ποτό ή το cocktail σου με κάτι "τσιμπητό". Και αφού συνοψίσαμε τα παραπάνω, ας περάσουμε στο brunch, που σερβιρεται Σάββατο έως Κυριακή 12.00 με 18.00 και είναι από τα καλύτερα αυτή τη στιγμή στην πόλη. Πιάτα για ψαγμένους, πιάτα για ξενυχτισμένους, πιάτα για απλούς ανθρώπους και πιάτα για καλοφαγάδες… θα τα βρεις όλα. Αρχής γενομένης με το egg section από το οποίο δοκιμάσαμε ένα Avocado on Toast με εξαιρετική επιτυχία. Guacamole, φέτες avocado, τομάτα και μυρωδικά με τα πιο αέρινα και αφράτα, σαν σύννεφο γεύσης scrambled eggs και δίπλα μία πράσινη σαλάτα με πεντανόστιμο dressing. Ένα πιάτο που μπορείς να απολαύσεις και ως light lunch από μόνο του και να είσαι σούπερ ευχαριστημένος με την επιλογή σου. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τα benedict και το croque madame, για τα οποία έχω ακούσει τα καλύτερα.

42 barstronomy

Από τις σαλάτες, παρά τη γνωστή εμμονή μου με τη Caesar’s, δοκιμάσαμε μία πολύ καλή Nicoise με τον τόνο σε ταρτάρ έκδοση να συνοδεύεται από πολύ ωραία βρασμένη baby πατάτα, αντζούγιες, ελιές, φασολάκια και αυγό.

42 barstronomy

Ενώ από τα ορεκτικά, τα mini raw dogs (που θα βρεις και στην κάρτα του bar food) έκλεψαν την παράσταση και έβαλαν σε πειρασμό ακόμη και τον χορτοφάγο της παρέας (εντάξει δεν είναι και ορκισμένος vegan!). Τέλεια αφράτο ψωμάκι με εύγευστο classic steak tartare, έξυπνα crispy πατάτα αλά ποπ κορν και ελαφρώς γλυκιά μαγιονέζα. Ειλικρινά αν δεν είχαμε παραγγείλει ήδη πολλά, νομίζω πως θα παίρναμε και δεύτερο γύρο.

42 barstronomy

Η κοτόσουπα, όπως την οραματίστηκε ο Σταμάτης Μαρμαρινός, διαφέρει πολύ από αυτό που ίσως έχεις στο μυαλό σου ως "κοτόσουπα", έχει noodles, κάρυ και λαχανικά, όμως αξίζει να τη δοκιμάσεις γιατί θα την απολαύσεις. Καταρχάς οπτικά, αφού είναι ένα πολύ colourful πιάτο, και εν συνεχεία γευστικά, αφού είναι βαθιά νόστιμο και υπενθυμίζει εύκολα πόσο "αδικημένες" είναι οι σούπες στην ελληνική γευστική κουλτούρα.

42 barstronomy

Μετά ήρθε ένα ξεκάθαρα comfort πιάτο, που αν είχε σπαγγέτι αντί για ριγκατόνι, θα ορκιζόμουν πως παίζω στη γνωστή σκηνή του κλασσικού καρτούν της Disney " Η Λαίδη και ο Αλήτης" και θα περίμενα κάποιος να σπρώξει γλυκά προς το μέρος μου το τελευταίο λαχταριστό κοκκινιστό κεφτεδάκι. Τα Red Hot Chilli Κεφτεδάκια λοιπόν έχουν βαθιά τοματένια γεύση και είναι τόσο spicy όσο πρέπει, χωρίς υπερβολές.

42 barstronomy

Και μετά ήρθε το πιάτο που αποτελεί χαλαρά λόγο από μόνο του για να βρεθείς στα κομψά τραπέζια του 42, το Beef Wellington (που δύσκολα πολύ συναντάς σε εστιατόριο της Αθήνας), τέλεια ψημένο, περιτριγυρισμένο από μία νοστιμότατη πάστα μανιταριών, τυλιγμένο σε προσούτο και "κρυμμένο" μέσα στην υπέροχη αυτή -τόσο όσο τραγανή και τόσο όσο αφράτη- ζύμη. Σερβιρισμένο με λαχανικά και ένα gravy, που ανέβαζε ακόμη πιο δυναμικά το όλο σύνολο. Βέβαια ξεκάθαρα αυτό είναι ένα πολύ πληθωρικό πιάτο, που δεν θα συμβούλευα κανέναν να το παραγγείλει μόνος του, αλλά σίγουρα για να μοιραστεί μεταξύ δύο ή και τριών ατόμων.

42 barstronomy

Για το τέλος υπάρχουν διάφορες επιλογές σε pancakes, καθώς και banana split waffles και Chicago. Νομίζω για εμένα δεν τέθηκε κανένα ζήτημα διλήμματος, αφού το Chicago ήταν τόσο ρετρό και τόσο τέλειο με την ομπρελίτσα, το κερασάκι και το σοκολατένιο πουράκι του, που ένιωσα πως μεταφέρθηκα αυτόματα για λίγο σε μία άλλη όμορφη εποχή.

Κολοκοτρώνη 3, Κέντρο,  2130052153

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.

* Tidbit : a small piece of food

              : a small piece of news or interesting information

 

Ιανουάριος 2017

Υποδεχόμαστε με στυλ τη νέα χρονιά!

Από το Περιοδικό

Γαστρονομία Δευτέρα 05.03.2018

Fusing Asia

Το ανανεωμένο Hama2.0 υποδέχεται τον ανατρεπτικό σεφ Alsi Sinanaj στην κουζίνα του και ορίζει εκ νέου την έννοια του fusion.

The Editor's Blog Σάββατο 23.12.2017

The Editor's Blog: Big little truths

Κατ’ ουσία, η πρώτη μέρα του χρόνου έχει πάντα, όπως και όλα τα σημαντικά θέματα στη ζωή μας, την αξία που εμείς της δίνουμε

>