Μία νέα άφιξη στο πολυσύχναστο Χαλάνδρι θα γίνει εύκολα το νέο σου γευστικό "στέκι" για χαλαρές στιγμές με καλή παρέα και ωραίες μουσικές.
Οι εποχές που το Χαλάνδρι ήταν ένα ακόμη προάστιο με 2-3 εστιατόρια και ταβέρνες και άλλα τόσα μπαρ και καφετέριες μάλλον έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αφού πλέον η περιοχή χαρακτηρίζεται ως το νέο "down town out of town”. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός πως οι νέες αφίξεις στην περιοχή είναι συχνό φαινόμενο, όμως πάντα τίθεται το ερώτημα ποιες από αυτές ήρθαν για να μείνουν και πόσες θα αποτελέσουν "διάττοντες αστέρες" της εστιατορικής σκηνής. Η αλήθεια είναι πως η παρούσα στήλη δεν αναφέρεται τόσο συχνά σε μεζεδοπωλεία, αν και πολύ μου αρέσουν με όλη τη χαλαρή ατμόσφαιρα, την παρεΐστικη διάθεση και το τίμιο value for money φαγητό τους, όταν βέβαια τα πράγματα είναι έτσι και όταν τελικά έχουν όντως κάτι να σου πουν. Μία ολοκαίνουρια λοιπόν άφιξη, ο Νικόλας στην οδό Θεμιστοκλέους, ένα μικρό στενό του πολύβουου Χαλανδρίου, μου έδωσε την αφορμή, αφού πληροί όλα τα κριτήρια εκείνα, που θεωρώ πως πρέπει να έχει ένα μαγαζί αυτού του τύπου για να γίνει "στέκι" με την παραδοσιακή έννοια του όρου: ζεστή ατμόσφαιρα, παρεΐστικη διάθεση, ωραίο φαγητό, καλές τιμές και ένα νέο παιδί με πολύ κέφι και σωστή προϋπηρεσία στην κουζίνα, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Ο Δημήτρης Χιωτάκης ξεκίνησε να ασχολείται με τη μαγειρική στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου έμεινε και δούλεψε για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη, από εκεί ξαναγύρισε στην Ελλάδα, απλώς και μόνο για να ξαναφύγει για το Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του στη μαγειρική, όπου άντλησε "γνώσεις πολύτιμες και μαγειρικές εμπειρίες ζωής", όπως ο ίδιος εξηγεί. Μετά βρέθηκε σε κουζίνες στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, για να επιστέψει τελικά στην Ελλάδα και να εργαστεί σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας το χειμώνα και να αναλάβει το εστιατόριο γνωστού ξενοδοχείου στη Σχοινούσα τα καλοκαίρια, όπου όποιος έχει γευτεί τα φρέσκα, τέλεια ψημένα ψάρια και ψαρικά του Lioliou Beach, σίγουρα θα τα θυμάται και μαζί θα θυμάται και το Δημήτρη. Με τις εμπειρίες ετών λοιπόν και την πολυπολιτισμικότητα γεύσεων που σου χαρίζει η θητεία σε κουζίνες διαφορετικών χωρών και ηπείρων, ο Δημήτρης μόλις πριν δύο μήνες άνοιξε το δικό του πλέον "παιδί" στο Χαλάνδρι.

Ο Νικόλας (το όνομα ανήκει στον πατέρα του Δημήτρη, που πάντα τον στήριζε στις επιλογές του και πλέον τον "παρακολουθεί" από εκεί ψηλά) είναι ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι, ανοικτό από το μεσημέρι, με γεύσεις αληθινές και καλομαγειρεμένες, ζεστό ψωμί, καλή πρώτη ύλη διαλεγμένη από τον ίδιο, σωστά ταιριάσματα, μόνο χειροποίητα υλικά (ακόμη και το λεμόνι που μπαίνει στην κατσαρόλα στύβεται στο χέρι ένα προς ένα, αφού οι κονσέρβες, τα πλαστικά κίτρινα μπουκάλια και τα "έτοιμα" δεν έχουν καμία θέση στην κουζίνα εδώ), καλές τιμές, αλλά και μικρές πινελιές να αντικατοπτρίζουν την πρότερη θητεία του, όπως το Χταπόδι της Ακαθής, που είναι τηγανητό με κάπαρη, όπως ακριβώς του έμαθε το μυστικό μία γιαγιά, η Ακαθή, στη Σχοινούσα και του επέτρεψε τώρα να το συμπεριλάβει στον κατάλογό του, ή όπως η σαλάτα με Κινόα και Παντζάρι, που δείχνει πως η κουζίνα δεν ξεχνά να έχει τα μάτια της ανοικτά και να συνδυάζει τις παγκόσμιες food τάσεις με καθημερινά νόστιμα πιάτα.

Στη μικρή σάλα του Νικόλα, μπροστά στο αναμμένο τζάκι, θα φας αληθινά πιάτα και θα τα συνοδεύσεις με κρασιά, μπύρες, ούζα, τσίπουρα και ρακές, θα ακούσεις ωραίες μουσικές και θα χαλαρώσεις με την παρέα σου, ενώ το καλοκαίρι οι δύο αυλές του μαγαζιού θα σε κάνουν να νομίζεις πως διακτινίστηκες σε κάποια άλλη νοσταλγική εποχή ή σε κάποιο μικρό νησί με γιασεμιά και λουλούδια. Ειδικά τώρα την περίοδο της Σαρακοστής, που τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, το Χταπόδι της Ακαθής, που είπαμε και πιο πάνω, οι Γαρίδες Freak-ασε, με φινόκιο και φρέσκο κρεμμύδι, οι Γαρίδες Κανταΐφι και οι Μυδοκροκέτες με sauce Hollandaise, είναι μερικά μόνο από τα ψαροφαγικά πιάτα που θα σε φέρουν εδώ.

Ενώ για τους αμετανόητους meat-lovers, όπως εγώ, το ζυμωμένο καθημερινά στο χέρι μπιφτέκι με τη μυστική συνταγή, τα πληθωρικά μπριζολάκια τέλεια ψημένα με τις φρέσκιες, κομμένες στο χέρι τηγανητές (χωρίς περιττή λαδίλα) πατάτες και τις πιτούλες τους, το ανατρεπτικό κοκορέτσι στο τηγάνι, αλλά και το σοφρίτο του, γίνονται ο τέλειος μεζές για να ξεκινήσεις μία όμορφη βραδιά.

Πέρα από την πολύ γευστική σαλάτα με κινόα και παντζάρι, που ήδη ανέφερα παραπάνω,

από τα πρώτα μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα πεντανόστιμα μανιτάρια γεμιστά με κατσικίσιο τυρί, φιστίκι Αιγίνης και κρέμα βαλσάμικου, τη σαλάτα με φρέσκο φιλέτου τόνου, μαύρο σουσάμι και lotus root chips, αλλά και τη μανούρα τη φουρνιστή με σος από βύσσινο, που θυμίζει κάτι από χωριό και κάτι από γιαγιά, χωρίς όμως να μπορώ να βρω ακριβώς τι είναι αυτό που με παραπέμπει εκεί, κάτι στις γευστικές μου θύμισες προφανώς, αλλά τι ακριβώς θα σε γελάσω.
Info: Θεμιστοκλέους 6, Χαλάνδρι, τηλ. 2106839337, Δευτέρα Κλειστά.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information